POSLEDNJI RAZGOVOR LEGIJE I SLOBE! Otkrivamo zašto je komandant JSO stvarno izdao Miloševića!

Autor: B.Bojić-B.Paunović

Vesti

31.03.2021

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica Milošević provela je poslednju zajedničku noć u vili "Mir" na Dedinju tog 31. marta pre tačno 20 godina. Usledilo je hapšenje Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije, i onda na Vidovdan 28. juna 2001. izručivanje Haškom tribunalu zbog optužbi za zločine u ratu u bivšoj Jugoslaviji.

Slobodan Milošević i Milorad Ulemek Legija

Tome je prethodila trodnevna drama, o kojoj sada gledamo i mini-seriju "Porodica", a zbog danonoćne straže pristalica i simpatizera SPS i JUL ispred rezidencije i nepotpune kontrole nove vlasti okupljene oko Demokratske opozicije Srbije (DOS) nad vojskom i policijom. Drama je okončana posle sedmočasovnih pregovora, nakon kojih se Milošević predao.

SUSRET U HODNIKU

U međuvremenu se desio i poslednji susret Milorada Ulemeka Legije i Miloševića u mrčnom hodniku vile "Mir", u kojoj su isključili struju i vodu da bi isprovocirali ekspredsednika da se sam preda. Zadatak Legije bio je da mu uruči nalog za hapšenje zbog nenamenskog trošenja novca iz državne kase. Milošević mu je poručio da ga živog neće uhapsiti.

- Ja sam vojnik države, slušam naređenja... I treba ovo da vam dam - rekao je Legija.

- Šta je to - upitao je Milošević.

Pošto mu je odgovorio da je nalog, Milošević je uzvratio:

- Da se nosiš u pi*ku materinu i ti i taj tvoj nalog. I reci onim tvojim govnarima da ne mogu ovako da me hapse. Jesi čuo? Duboko si me razočarao. Samo da znaš... Znam sve šta ste radili... I ti i ona tvoja banda. I ako padnem ja, padaš i ti.

Ovako je prikazano u seriji. Svedoci kažu verodostojno i objašnjavaju da je Legija okrenuo leđa Miloševiću da bi sebe spasao:

- Ulemek je bio siguran da Slobodan neće biti isporučen Hagu, kako su Miloševiću tada obećali neki dosovci poput Vojislava Koštunice. Istovremeno, zbog šurovanja s dosovcima bio je ubeđen da će spasti sebe hapšenja.

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, priča za Srpski telegraf da je Legiju rukovodstvo tadašnje države poslalo u vilu "Mir" da pregovara sa Miloševićem:

- Znali su se, ali on nije imao nikakav direktan odnos s Miloševićem. Legija je u tom trenutku slušao državno rukovodstvo. Ključna uloga je Đinđić i oni koji rukovode državom. Zato, šta god da se desilo u tom ličnom poslednjem razgovoru, nije imalo uticaja na ishod. U celom raspletu nema direktne Legijine uloge, osim kao oficira koji realizuje ono što mu se naredi. Na kraju je ipak Legijina jedinica krenula u napad.

Inače, ključni pregovarač bio je Čedomir Jovanović, a po odluci Zorana Đinđića. S njim je Milošević pristao da pregovara. Uz posredstvo socijaliste Branislava Ivkovića, koji je bio uz eksšefa države u vili, gde su tenzije bile podignute do opasnosti od tragičnog ishoda.

- Hapšenje Miloševića je bilo planirano kao da su se deca igrala. Dva inspektora su otišla do njegove kuće s pozivom da krene s njima na informativni razgovor. Pošto su prošli tu famoznu kapiju kuće, videli su borbeno vozilo VJ i 30 pripadnika gardijske brigade u dvorištu jer je Miloševića i dalje obezbeđivala Vojska. Jedna od neverovatnih okolnosti jeste da oni nisu imali bilo koga drugog da pozovu nego JSO - prisetio se Jovanović i otkrio dramatični detalj iz te večeri:

- Jedan od ljudi koji su bili pored Miloševića pucao je na pripadnika JSO, ne znajući da je on, taj momak sa fantomkom, njegov sin. To su neke okolnosti koje su presudno uticale na mene.

Strah od sukoba

Prema rečima Branislava Ivkovića, Legija je imao ključnu ulogu u uvođenju Jovanovića u vilu "Mir" na pregovore sa bivšim predsednikom:

- Ja sam išao ispred njega da moji ne bi pucali na njega, Legija je išao iza njega da njegovi ne bi pucali na Jovanovića. Jovanović se vrlo razumno ponašao tokom pregovora, poštovao ga je.

Milošević je, kako je dodao, pristao da se preda posle pregovora sa Jovanovićem.

Sprečen masakr u vili "Mir"

Branislav Ivković, nekadašnji visoki funkcioner SPS, otkrio je da je u noći hapšenja Miloševića sprečen masakr u vili "Mir".

- Slobodan je bio smiren čovek, svestan situacije u kojoj se nalazi. Tragao je za rešenjem da niko ne strada, računajući i ljude u vili i one koji su ispred.

Potvrdio je da je u kući u tom momentu bilo mnogo oružja, ali da ga Milošević nije uzimao. Postojala je, kaže, sumnja da dođe NATO helikopter, pomoću kog će oteti Miloševića, te bi to oružje služilo za odbranu.

- To je bila surova i teška istina za Slobodana Miloševića, ali je on bio svestan situacije u kojoj se nalazio i činio je sve da spase ljude oko sebe i narod oko rezidencije. Nas je neka jedinica razbila po nogama, bili smo krvavi. Sklonili su nas da bi mogli da uđu unutra. S druge strane vile, iz susedne ulice, javlja mi se moj čovek i kaže da njih tamo ima jako malo, da policija nadzire i ne znaju šta da rade. U tom trenutku se uključuje Čedomir Jovanović i kaže: "Razumni smo ljudi, daj da ovo rešimo na miran način." Tačno je, pregovorima je sprečen masakr koji bi bio i te kakva crna mrlja u istoriji Srbije - poručio je Ivković u jutarnjem programu TV Prve.

Sloba prodat za 10 miliona dolara

- Milošević je prodat Haškom tribunalu za 10 miliona dolara, rekao je krajem 2017. Miroslav Lazanski, sada ambasador u Moskvi i tadašnji vojni analitičar. U TV duelu sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem rekao da je potpuno očigledno da je neko uzeo milione za Miloševićevu glavu:

- Prodali su predsednika Miloševića! Postojala je nagrada od 10 miliona dolara. Ko je uzeo te pare, ne znam, ali očigledno je neko uzeo lovu jer bi bio lud da nije. Milošević je prodat kad je stekao najveću cenu. Baš kao i Mladić, baš kao i Karadžić...

Dačić: Slobu su prevarila tri političara

Predsednik parlamenta i lider socijalista Ivica Dačić ispričao je da su trojica ključnih aktera obećala Miloševiću da će ostati u zemlji, a onda ga svi listom izneverili:

- Čeda Jovanović je u ime premijera Đinđića i predsednika Koštunice potpisao garanciju prilikom hapšenja da Milošević neće završiti u Tribunalu. Prevarili su ga.

On je naveo da je Milošević isporučen protivustavno i da za to još niko nije odgovarao.

- Posle iznuđene predaje Marija (ćerka Slobodana Miloševića, prim. aut.) bila je ljuta. Nije bila za njegovu predaju, čak je pričala da mu je bolje da se ubije nego da se preda. Zato je i pripucala na Čedu. Ako on već hoće nešto da priča, treba da razjasni svoj odnos sa Legijom i "zemuncima". Bivši šef operativne grupe "Poskok" Mile Novaković tvrdi da je "zemunski klan", uključujući i Legiju, imao dil sa opozicijom i da su učestvovali u 5. oktobru. Znači, to je policija utvrdila kada su radili na njihovom hapšenju. Potvrdio je da je bio veliki politički pritisak da se Dušan Spasojević pusti iz zatvora - ispričao je Dačić očigledno insinuirajući da je Jovanović zbog veza sa "zemunskim klanom" bio glavna poluga tog pritiska.

MIRINA DESNA RUKA LJUBIŠA RISTIĆ TVRDI: Neko je trebalo da pogine, hapšenje bilo nameštaljka

Bivši predsednik Jugoslovenske levice Ljubiša Ristić, koji je bio blizak saradnik Mirjane Marković, otkrio je malo poznate detalje o hapšenja Slobodana Miloševića.

- Sve je to bila nameštaljka da neko pogine i da se napravi priča, ja sam pokušavao da upoznam svetsku javnost s tim šta se događa. Video sam te krimose koji su to veče visili napolju okolo, a narod je bio tu. Milošević mi je rekao da idem, a shvatio sam da me je tad čuvao, bio sam pola sata te večeri i otišao. Strašno je da 20 godina lažu sve o tome - ispričao je Ristić.

Grčki ministar Pahuljas nam je rekao da su Amerikanci u oktobru 1998. predložili da Milošević s porodicom bira zemlju u koju će se skloniti, ali je izbačen - kaže Ristić.

BIVŠI UPRAVNIK CENTRALNOG ZATVORA DRAGIŠA BLANUŠA: Milošević popio viski pre nego što je otišao u Hag

Mene su svi napustili, osim porodice, pričao Sloba u zatvoru

Hapšenje bivšeg predsednika SRJ i Srbije počelo je 30. marta 2001. i završilo se tek posle dva dana, uz žestoku dramu u vili "Mir" i sedmočasovne pregovore o predaji.

Tadašnji upravnik Centralnog zatvora Dragiša Blanuša otkrio je javnosti neke tajne iz čuvene ćelije broj 1.121, u kojoj je boravio Milošević sve do izručenja Haškom tribunalu. Ispričao je i kako je došlo do neverovatne situacije da pritvorenik i upravnik piju zajedno viski:

- Milošević se okrenuo levo-desno i rekao mi: "Upravniče, mogli biste da dođete večeras, a mogli bismo i nešto da popijemo." Ja se onako trgnem i okrenem levo-desno. Sami smo i kažem: "A šta pijete" umesto da kažem da je to zabranjeno. On kaže: "Pa pijem sve." I kupim flašu viskija. Vratim se oko 11 sati uveče, stavim dve čaše i flašu kod sebe da ovi stražari ne vide i odem... Razgovarali smo o ljudima koji su ga okruživali, pre svega u policiji, o njegovom lošem izboru ljudi, razgovarali smo o mnogo čemu, o mojoj porodici, njegovoj... Kada je došao, rekao je: "Mene su svi napustili, osim porodice", onda sam ja rekao: "Pa eto, to su ti vaši loši izbori."

Blanuša kaže da je na njega jedan trenutak ostavio jak utisak.

- Tužilac saopštava: "Vi ste sada uhapšeni i sad ste u nadležnosti Haškog tribunala." Oficir bezbednosti prilazi i ja prilazim i kažem: "Ne možete da ga vežete." Vidim da, prema pravilu službe, to sledi. On me pogleda, a ja nastavim: "Ovde, na ovoj teritoriji, nećete ga vezati." I on pokuša onda da ga pretrese, ali ja i to sprečim.

Foto: print
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading