MNOGI MU RADILI O GLAVI: Brana triput hteli da ubiju!

Autor:

Vesti

09.03.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom decenija u kojima je, ne bez razloga, nazivan Balkanskim donom Brano Mićunović stekao je mnogo neprijatelja. Ipak, prema navodima iz njegovog dosijea, koji su sačinili operativci crnogorske službe, svega nekoliko puta mu je pretila ozbiljna opasnost da bude napadnut i ubijen.

RepublikaFoto: facebook.com/Legende devedesetih
Brano Mićunović

Ono što se zna jeste da na tome može da zahvali jakom obezbeđenju, ali i svom oprezu. Mićunović, naime, u jednom periodu (a to je trajalo nekoliko godina) uopšte nije napuštao svoju bazu u okolini Svetog Stefana. Svakako za to što je, za razliku od mnogih drugih, sačuvao glavu može da zahvali i simbiozi svoje mreže i državnih struktura Mila Đukanovića, koje su sve vreme stajale iza njega i njemu na usluzi.

Kako stoji u njegovom dosijeu, Mićunoviću je tri puta pretila smrtna opasnost.

1. Nakon što je 2000. usmrćen Radovan Kovačević, visokopozicionirani pripadnik nikšićke kriminalne grupe, Mićunović se povukao na Sveti Stefan, tačnije u neposrednu blizinu ovog mondenskog letovališta. Kovačević je, podsetimo, ranjen u pucnjavi, a zatim i overen ispred Kliničkog centra u Podgorici, gde je prevezen sanitetom da bi mu bila ukazana pomoć. Sve se dogodilo pred većim brojem svedoka. Branu Mićunoviću je suđeno pod optužbom da on stoji iza Kovačevićeve likvidacije i da je lično pucao u njega, ali je na kraju pravosnažno oslobođen. Taj deo njegovog života se dosta opširno opisuje u izveštaju crnogorske službe.

Ćazima Osmanija zvanog Feliks upoznao sa pevačicom iz Novog Sada, a onda se posvađali

 

- Mićunoviću su jasno suprotstavljeni Radomir Baćović zvani Boban i njegov brat Rajko Baćović zvani Džeger, nekadašnji uticajni pripadnici grupe "kvartaši" iz Nikšića, s kojima je u ranijem periodu bio u bliskim odnosima. Ti odnosi su narušeni 2000, nakon što je hicima iz vatrenog oružja usmrćen visokopozicionirani pripadnik "kvartaša" Radovan Kovačević poznatiji kao Raco - stoji u dokumentu.

Baćović je, dalje se navodi, 2009. bio na meti Darka Eleza (nedavno uhapšen u Srbiji kao deo "kavačkog klana" i izručen BiH, gde će mu se suditi za najteža krivična dela, prim. aut.), ali nema podataka da to ima bilo kakve veze sa Mićunovićem niti je Elez uspeo da realizuje plan o likvidaciji Baćovića.

Nikad nije osuđen za neko teže delo

Sve što Srpski telegraf objavljuje u ovom serijalu nalazi se u izveštaju crnogorske službe. Ono što se u njemu navodi na nivou je operativnih saznanja. Mićunović, međutim, nikada nije pravosnažno osuđen u Crnoj Gori za neko teže krivično delo.

Nije se to desilo čak ni kada je optužen da je pred većim brojem svedoka ispred Kliničkog centra u Podgorici 2000. hicima iz pištolja usmrtio Radovana Kovačevića, koji je prethodno ranjen i dovezen u Podgoricu da mu se ukaže pomoć. Njemu je suđeno pod optužbom da je počinio ubistvo, ali je pravosnažno oslobođen usled nedostatka dokaza.

2. Poseban deo izveštaja obrađuje odnose Brana Mićunovića i Ćazima Osmanija zvanog Feliks. Oni su, kako se navodi, jedno vreme bili u dobrim odnosima, ali je onda poslovno-prijateljska veza pukla.

- Interesantan je podatak da je Mićunović posredovao u upoznavanju jedne poznate pevačice iz Novog Sada sa Osmanijem. Ovaj se posle s njom viđao, najčešće u hotelu "Splendid", koji se povezuje sa Mićunovićem. Međutim, 2015. Mićunović i Osmani dolaze u sukob, čiji razlozi nisu do kraja poznati. Prema spekulacijama u crnogorskom podzemlju, jedan od razloga za razdor bila je Osmanijeva tadašnja zvanična partnerka Manda Popović, a drugi su bili neraščišćeni računi u vezi sa poslovanjem kockarnica u pojedinim zemljama u regionu - stoji u izveštaju.

RepublikaFoto: Telegraf/Vladimir Lukić
Ćazim Osmani

Kako se dalje navodi, Osmani je u nekoliko navrata javno upućivao pretnje Mićunoviću, naročito nakon što je ovaj, prema operativnim saznanjima, 2016. pružio utočište izvesnom Ognjenu Kažengrgi, koji je bio u ozbiljnom sukobu sa Osmanijem.

- Nema podataka da je Osmani preduzeo bilo kakvu konkretnu akciju protiv Mićunovića. Međutim, upečatljivo je da Osmani i njegovi ljudi upadljivo poslednjih godina izbegavaju teritoriju Crne Gore - stoji u papirima crnogorske službe.

3. Konačno, Mićunović se 2017, tvrdi crnogorska služba, našao na meti "škaljarskog klana", koji je planirao njegovu likvidaciju. Razlog: njegove navodne relacije sa "kavačkim klanom".

ROBIJA U ŠPANIJI Luka Bojović

- Mićunović se, takođe, zamerio "škaljarcima" kada su saznali za njegov nalog svom čoveku od poverenja Ivanu Deliću da krene u akciju povezivanja "kavačkog klana" i ostataka grupe Darka Šarića. Oni bi se spojili u jedan klan i time bi "škaljarci" bili potpuno neutralisani - stoji u izveštaju u kom se navodi i da su se tokom 2020. ponovo pojavile priče da je Brano na spisku za likvidaciju izvesnih pripadnika kriminalnih krugova iz Herceg Novog bliskih "škaljarskom klanu".

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading