EKSKLUZIVNI SERIJAL! DOSIJE BRANO (6): Bio u kontaktu sa GENERALOM DRAGIŠOM SIMIĆEM i Roćkom Milovićem

Autor: Republika.rs

Vesti

07.03.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brano Mićunović decenijama je pleo mrežu saradnika širom Crne Gore i Srbije, ali i po regionu. Bilo ih je, kako pokazuje njegov dosije na nekoliko desetina strana, koji je sastavila crnogorska služba, a Srpski telegraf ga ekskluzivno objavljuje, u svim strukturama: biznisu, politici, pravosuđu, sportskim klubovima i organizacijama, svetu filma, manekenstva, u medicinskim krugovima...

RepublikaFoto: printscreen/E-stock/N. Pančić
Služba pratila kotakte Mićunovića sa Roćkom Milovićem i Dragišom Simićem

Deo izveštaja bavi se pipcima koje je Mićunović pustio u bezbednosnim strukturama i raznim kontaktima koje je imao u tom svetu. Konstatuje se i da on nosi i koristi značku Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB), ali da nema pouzdanih informacija o tome da li je ona prava, što je verovatnije, ili lažna. O bliskim vezama Brana i bivšeg čelnika ANB Dejana Peruničića već smo pisali u prethodnim nastavcima serijala. U prilog tome ide i činjenica da je crnogorski premijer Duško Marković tokom mandata na sve moguće načine pokušavao da smeni Peruničića, ali da mu to nije pošlo za rukom.

U Srbiji, stoji u ovom dokumentu, Mićunović je takođe imao intenzivne kontakte sa visokopozicioniranim ljudima u bezbednosnim strukturama.

Nikad nije osuđen za neko teže delo

Sve što Srpski telegraf objavljuje u ovom serijalu nalazi se u izveštaju crnogorske službe. Ono što se u njemu navodi na nivou je operativnih saznanja. Mićunović, međutim, nikada nije pravosnažno osuđen u Crnoj Gori za neko teže krivično delo.

Nije se to desilo čak ni kada je optužen da je pred većim brojem svedoka ispred Kliničkog centra u Podgorici 2000. hicima iz pištolja usmrtio Radovana Kovačevića, koji je prethodno ranjen i dovezen u Podgoricu da mu se ukaže pomoć. Njemu je suđeno pod optužbom da je počinio ubistvo, ali je pravosnažno oslobođen usled nedostatka dokaza.

- Raspoloživa saznanja ukazuju da je u prethodnom periodu Brano Mićunović ostvarivao kontakte sa Rodoljubom Milovićem Roćkom, bivšim načelnikom Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Republike Srbije, posredujući u nekoliko navrata s njegovim neformalnim kontaktima s pojedinim pripadnicima crnogorskih bezbednosnih struktura. Prethodnih godina ustanovljeni su i Mićunovićevi kontakti sa Dragišom Simićem, generalom MUP Srbije (ovaj deo izveštaja očigledno je pisan pre smene Simića i oduzimanja čina pošto je on sada pukovnik, prim. aut.), pri čemu se ne raspolaže pouzdanim saznanjima o prirodi i karakteru njihove veze - navode crnogorski operativci koji su pisali izveštaj.

BAZA U SRBIJI

U izveštaju se navode i kao bezbednosno interesantan podatak ocenjuju i veze Mićunovića i Igora Simatovića, sina Franka Simatovića Frenkija, bivšeg komandanta specijalnih snaga državne bezbednosti Srbije i osnivača Jedinice za specijalne operacije (JSO), kojem i dalje traje suđenje u Hagu (zajedno sa Jovicom Stanišićem još 2013. oslobođen je po svim tačkama optužnice, međutim, suđenje se ponavlja nakon prihvatanja žalbe tužilaštva).

Ranka Đurišića poslao u Beograd

RepublikaFoto: facebook.com/printskrin

Kao čovek od poverenja Brana Mićunovića na teritoriji Srbije navodi se u izveštaju crnogorske službe Ranko Đurišić zvani Crni.

- Mićunovićeva bliska veza je Ranko Đurišić Crni. O njegovim poslovima na teritoriji Srbije i u inostranstvu postoje razna saznanja, kojima se, prema našim informacijama, operativno bave bezbednosne i policijske strukture Srbije. Posebno je interesantno da je Đurišić bio eksponiran tokom nasilnih protesta u julu 2020. u centru Beograda, o čemu su izveštavali mnogi mediji u Srbiji. Tada je pokušan i nasilan upad u Narodnu skupštinu Republike Srbije - konstatuje crnogorska služba.

- Mićunović je bio u bliskoj poslovno-prijateljskoj vezi s Igorom Simatovićem, sinom bivšeg funkcionera RDB MUP Srbije. U maju 2008. registrovana je njihova komunikacija u vezi sa realizacijom izvesnog poslovnog aranžmana. Ne raspolaže se bližim saznanjima da li je taj posao realizovan - stoji u dokumentu.

Kao glavna Mićunovićeva baza u Srbiji, u izveštaju crnogorske službe navodi se Novi Sad. To je, uostalom, već smo pisali, bilo njegovo prvo boravište u Srbiji nakon preseljenja iz Nikšića još sedamdesetih godina. Međutim, Brano je, kako se navodi u njegovom dosijeu, jak u svim krajevima Srbije i mnogi koji su na lokalu imali određene probleme ili želeli da ostvare neke poslovne interese obraćali su se njemu da pomogne ili posreduje. Posebno je zanimljivo da je od njega svojevremeno tražio pomoć i bivši član terorističkog OVK i visoki prištinski funkcioner Kadri Veselji.

Avioni leteli bez kontrole

Jake veze i veliki uticaj, kako se navodi u dosijeu, Brano Mićunović imao je u nedavno ugašenoj crnogorskoj avio-kompaniji "Montenegro erlajns".

- Prema operativnim podacima, Mićunović je posredstvom zaposlenih u "Montenegro erlajnsu" omogućavao prevoz jednog broja ljudi iz Srbije u Crnu Goru bez kontrole nadležnih državnih organa na granici. Na isti način prenošena je i razna roba, kao i veće svote novca od dozvoljenih - stoji u izveštaju.

- Veselji je od Mićunovića tražio da posreduje da bi on kupio jedan hotelski objekat na Kopaoniku. Nije poznato o kom se hotelu radi niti ko su bili njegovi vlasnici, ali iz razloga o kojima nemamo bliža saznanja od posla nije bilo ništa i taj hotel je prodat drugom kupcu - navodi se u delu izveštaja koji se odnosi na period od pre nekoliko godina.

Marović ga molio da mu zaštiti sina posle svađe s Andrijom Draškovićem

U dokumentima crnogorske službe postoje i zapisi o tome da su čak i pojedini sadašnji ili bivši državni funkcioneri iz Crne Gore i Srbije tražili od Mićunovića da njih ili članove porodice zaštiti od neprijatnosti. Uglavnom se to odnosilo na situacije kada su ulazili u sukob s nekim trećim. Jedan od takvih bio je Svetozar Marović, nekadašnji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore i visoki crnogorski funkcioner, koji je kasnije u toj zemlji, zajedno sa sinom, hapšen i procesuiran.

- Pojedini crnogorski političari su u delikatnim situacijama povremeno nastojali da posredstvom Mićunovića reše izvesne privatne probleme. U tom kontekstu bezbednosno indikativan jeste podatak da je Svetozar Marović nastojao da iskoristi Mićunovićev prijateljski odnos s Andrijom Draškovićem u cilju rešavanja situacije nastale nakon verbalnog incidenta, a neki pominju i šamaranje između Draškovića i Andrijinog sina Miloša u jednom beogradskom restoranu. Inače, raspoloživa saznanja ukazuju da je Mićunović u navedenom periodu ostvarivao poslovnu saradnju s Milošem Marovićem, s kojim je bio suvlasnik više građevinskih kompanija u Crnoj Gori.

ČOVEK IZ PAZARA

Jake veze, utvrdili su crnogorski operativci, Mićunović ima i u Novom Pazaru.

- Tokom 2017. ustanovljeni su Mićunovićevi kontakti sa vlasnikom jedne od poznatijih firmi za proizvodnju džinsa. Ta firma je, kako se sumnja u obaveštajnim krugovima, ali bez konkretnih dokaza, samo paravan za druge poslove. Postoje tvrdnje pojedinih izvora iz Novog Pazara da je preko legalnog uvoza tekstilne robe iz Turske, u stvari, razrađen međunarodni kanal za krijumčarenje razne nelegalne robe ka zapadnoj Evropi, pre svega, narkotika. Bližih saznanja o prirodi kontakata Mićunovića i pomenutog biznismena nema, a kasnijih godina ti kontakti su i prekinuti - stoji u papirima.

Sutra: Ulaganje u filmove i serije. Vrhunski lekari iz Srbije išli da leče Brana u Crnoj Gori

Foto: Naslovna strana Srpskog telegrafa
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 8. mart 2021.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading