VELIKA SRAMOTA! UDŽBENICI IZ ISTORIJE SKORO BEZ LEKCIJA O STRADANJU NAŠEG NARODA: Srpski đaci nemaju odakle da uče o Jasenovcu!

Autor: D. PETROVIĆ-M. P. CRNČEVIĆ

Vesti

22.02.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasenovac, kao najveće stratište Srba u novijoj istoriji, zastupljeno je na nivou statističke greške u udžbenicima istorije, iz kojih osnovci i srednjoškolci uče o srpskoj istoriji. Profesori imaju pravo da na svoju ruku đacima pričaju više o Jasenovcu, ali je svakome ponaosob ostavljeno da odluči odluči da li učenici treba više da znaju o stradnju Srba u ovom logoru.

RepublikaFoto: Promo/Aleksandar Letić

Posle filma "Dara iz Jasenovca", u kom je prikazan samo delić krvoločnih ustaških zločina Srpski telegraf je proverio šta o ovom zloglasnom logoru uče danas naša deca.

Malo je reći da smo ostali potpuno šokirani. U knjigama koje koristi 90 odsto đaka logor Jasenovac prvi put se pominje u udžbeniku istorije za osmake, i to bukvalno u jednoj rečenici u okviru segmenta "Život u ratu" i uopštene priče o logorima u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Ljušić: Greška države preneta u knjige

Istoričar Radoš Ljušić ističe da ne treba globalizovati stvari.

- Možda se u nekim udžbenicima ne govori o Jasenovcu pošto ima dosta udžbenika, ali u nekim se govori. U udžbenicima za osnovne škole se vrlo malo piše o tome iz razloga što su to vrlo mala deca, pa mora da se vodi računa. Činjenica je i da u nekim srednjoškolskim udžbenicima nema dovoljno informacija o Jasenovcu, ali postoje udžbenici u kojima se govori. Najveći problem je što se bivša Jugoslavija, pa sad i Srbija, nije potrudila da preko svojih istorijskih instituta utvrdi tačan broj ili približno tačan broj žrtava, na osnovu kojih bi istoričari te podatke mogli da unesu u svoje udžbenike. Tu je greška na državnom i nacionalnom nivou koja se prenosi na obrazovni sistem - smatra Ljušić.

- Među najozloglašenije logore smrti ubraja se i ustaški logor Jasenovac - jedino je što piše u istoriji za osmake.

NAŠA BRUKA

U užbeniku istorije za srednjoškolce, odnosno za gimnazijalce i učenike stručnih škola Jasenovcu je dat minimalan prostor, odnosno samo je konstatovano da je postojao u okviru priče o progonu i ubijanju Srba na prostoru tadašnje NDH. Da ironija bude veća, u istom udžbeniku iznad priče o stradanju Srba postoji uokvirena i naglašena opširna biografija Ante Pavelića, sa sve njegovom slikom, u kojoj ne postoji ni slovo o njegovoj odgovornosti za stravične zločine počinjene nad Srbima dok je on bio na čelu ustaške tvorevine NDH.

Na sam pomen Jasenovca profesorka istorije u Srednjoj turističkoj školi na Novom Beogradu Snežana Ognjanović se rasplakala. Kroz suze je rekla da je bruka i sramota što se u udžbenicima nalaze jedva četiri reda o ovom zloglasnom ustaškom logoru.

- Ja samoinicijativno učenicima na časovima pričam istinu o Jasenovcu. I dok sam živa zalagaću se da se sazna za strahote koje su Srbi preživeli u ovom logoru. Slušala sam svedočanstvo, danas pokojnog čika Steve, kome su na njegove oči majka i dve sestre ubijene u koloni na prašnjavom putu u redu za logor. Đaci ne znaju ništa - rekla je gušeći se u suzama profesorka Snežana.

Divac Šakićevom sinu oteo šahovnicu?

Finale Svetskog prvenstva u košarci 1990. u Argentini, pored slavlja zbog trijumfa Jugoslavije nad reprezentacijom SSSR (92:75), zapamćen je i po incidentu koji se odigrao po završetku utakmice.

Naime, dok su košarkaši proslavljali pobedu, na parket dvorane Luna-park u Buenos Ajresu uleteo je Tomas Šakić sa hrvatskom zastavom. Legendarni Vlade Divac mu je oduzeo i bacio na parket.

Spekuliše se da je Tomas Šakić sin ozloglaženih ustaša i svirepih koljača iz logora Jasenovac, Dinka i Nade Šakić, ali za to ne postoje autentični dokazi.

Inače, Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata, emigrirao je u Santa Teresitu u Argentini.

GURANJE POD TEPIH

Ona naglašava da je strašno što se tek danas, skoro 80 godina kasnije, počinje sa pričom o Jasenovcu.

- Trebalo je još od 1945. svakog dana deci i ljudima govoriti o ustaškim zverstvima, a ne da zanemarivanjem i nepoštovanjem ponovo ubijamo žrtve. Ali dobro, bolje ikad nego nikad. Ljudi, shvatite, na planeti ne postoji mesto gde je počinjen veći zločin i genocid nad ljudima. Znaju se imena i prezimena dželata, a mi Srbi to guramo pod tepih jer su istoriju pisali političari koji su gledali isključivo svoj interes. Hvala bogu, pa smo konačno počeli da pričamo i saznajemo o zverstvima koja su se dogodila u fabrici smrti Jasenovac - rekla je profesorka Ognjanović.

ŠTA KAŽU BIVŠI MINISTRI PROSVETE

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Slobodan Vuksanović

od 2004. do 2007.

U vreme kada sam ja bio ministar prvi put su učenici imali prilike da saznaju nešto više o Jasenovcu na časovima istorije. Međutim, nastavni planovi se menjaju. Ako je danas tako kako kažete, onda je to žalosno i mora hitno da se promeni. 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Mladen Šarčević

od 2016. do 2020.

Od jeseni 2021. učenici završnih razreda osnovne i srednje škole u udžbenicima istorije učiće više o važnim nacionalnim istorijskim pitanjima i sigurno će biti mnogo više informacija o Jasenovcu. Novi udžbenici biće deo promena koje se sprovode u okviru reforme obrazovanja koja se zbog obima radi u ciklusima. Reforma je pokrenuta u vreme kada sam ja bio ministar i ovo smatram svojim legatom. 

 

 

Zavod: Nije istina

U saopštenju Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja objašnjavaju da reformisani programi nastavnicima omogućavaju slobodu u planiranju časova u odnosu na cilj koji žele da postignu kod učenika i, pritom, mogu koristiti i druga nastavna sredstva, osim udžbenika, koja doprinese kvalitetu časa.

- Što se tiče tvrdnje da se u udžbenicima za osmi razred Jasenovac pominje samo "u dve rečenice", nije tačno i možete se uveriti da je u svim odobrenim udžbenicima, kao i u onima koji su upravo u postupku odobravanja, Jasenovcu i srpskom stradanju u Drugom svetskom ratu posvećen odgovarajući prostor. Kada kažemo u postupku odobravanja, upravo se pregledaju udžbenici za osmi razred po novom programu, tako da su svi dosadašnji odobreni udžbenici za osmi razred u upotrebi još ove godine - kažu u ovoj ustanovi.

 

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading