TUŽBE PROTIV IZVRŠITELJA HITNO ĆEMO REŠAVATI

Autor: G. AVALIĆ - B. KNEŽEVIĆ

Vesti

12.11.2017

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršitelji naplaćuju samo potraživanja potvrđena pravosnažnim sudskim presudama, a svaka tužba podneta na njihov rad razmatra se po hitnom postupku, navodi u intervjuu za Srpski telegraf ministarka pravde Nela Kuburović.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Nela Kuburović

Povod za razgovor sa ministarkom bile su mnogo brojne nedoumice vezane za rad izvršitelja koje su se prethodnih dana pominjale u javnosti. Među njima, i primene zakonskih odredbi po kojima mogu da se popisuju sve stvari na adresi na kojoj je prijavljen dužnik iako stan nije njegov.

  • Zašto je izvršiteljima dato pravo da plene imovinu ljudima koji nemaju dug, ali imaju prijavljenog dužnika na svojoj adresi?

- Često se dešava da dužnik pokuša da sakrije stvari od izvršitelja. Retko dolazi do popisivanja imovine trećih lica, ali to uvek izazove medijsku pažnju i stavi u senku hiljade i hiljade rešenih slučajeva koji su prošli bez ikakvih problema i primedbi.

20 ZAHTEVA ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI IZVRŠITELJA PODNETO OVE GODINE

  • Kako da ja izvršiteljima dokažem da je komoda moja, a ne dužnikova?

- Postoje različiti načini, podnošenje računa, izjave svedoka... Ali uvek je pretpostavka da su stvari na adresi na kojoj je dužnik prijavljen njegove, osim kada je on zakupac stana.

  • Kako porodica, prijatelji i stanodavci dužnika mogu da se zaštite?

- Stanodavcima predlažemo da prilikom potpisivanja ugovora o zakupu popišu sve stvari u stanu, a građanima da posle svake kupoprodaje izvrše promene u katastru. Treće lice može da istakne da popisana stvar nije dužnikova i da uloži prigovor izvršitelju, ako ga on odbije, upućuje prigovor sudu, dok je treća opcija tužba.

  • Da li su ti mehanizmi podjednako brzi i efikasni kao i rad izvršitelja?

- Poslednjim izmenama zakona određeno je da je taj postupak hitan i da ima prioritet u odnosu na ostale parnične postupke. O žalbi dužnika odlučuje sud i on može da poništi sve odluke izvršitelja ili da ih preinači, što se i dešavalo, i to ne u malom broju slučajeva.

  • Koliko je izvršitelja disciplinski kažnjeno i koje su kazne?

- U 2015. godini izrečene su 23 kazne, sledeće godine 10, a ove je primljeno 20 zahteva za utvrđivanje disciplinske odgovornosti. Opomene, novčano kažnjavanje, privremena zabrana rada i potpuno razrešenje izvršitelja kazne su koje im se izriču, a bilo je situacija u kojima smo protiv njih podnosili i krivične prijave.

  • Razmišljate li o promeni članova zakona koji izazivaju najviše bure u javnosti?

- Pratimo kako se sprovodi taj zakon kako bismo uočili eventualne nedostatke. Važno je napomenuti da izvršitelji naplaćuju samo potraživanja koja su potvrđena pravosnažnom sudskom presudom, a imaju veliku ulogu i kod naplate alimentacije, kao i prilikom ostvarivanja prava na neisplaćene zarade. Brojevi rešenih predmeta mere se stotinama hiljada.

Od oportuniteta 440 miliona dinara

  • Koliko je uplaćeno novca od oportuniteta i kome je otišao taj novac?

- U toku ove godine na ime oportuniteta uplaćeno je preko 440 miliona dinara. Ministarstvo pravde već dve godine raspisuje javni konkurs za sredstva od oportuniteta. I ove i prošle godine dodeljen je 351 milion dinara projektima u oblasti zdravstva, socijale, prosvete, kulture... Ove godine, kada je zdravstvo u pitanju, najveći iznos sredstava opredeljen je za renoviranje porodilišta u Čačku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading