CIRKUS! SA NJIMA BI VLADIKA DA MENJA SRBIJU: Mreža Grigorijevih ljudi!

Autor:

Vesti

11.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grigorije, vladika diseldorfski i nemački, ispleo je šarenoliku mrežu bliskih saradnika, među kojima su, osim uticajnih privrednika u Srbiji i BiH, opozicionari Dragan Đilasom i njegov kum Mlađan Đorđević, te i Boško Obradović, kao i bivši ministri i grupa episkopa, ali i neke strane diplomate i pripadnici obaveštajnih službi, pa i Mosada. Ta političko-medijska hobotnica, podržana u delovima inostranih agentura, ima za cilj rušenje državnog vrha Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Grigorije Durić

Grigorije je, baš na Badnji dan, krenuo u otvorenu kampanju, poručivši da ima plan i oko sebe okuplja ljude s kojima bi da menja Srbiju. Želi, kako je kazao, da "skupi 30, ako je moguće i 300, ljudi između 30 i 60 godina, koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju".

PLATFORMA MOĆNIKA

Međutim, kako saznaje Srpski telegraf, Grigorije je odavno napravio političku platformu koja je uključivala izgradnju mreže moćnih saradnika sa kojima bi podrivao vlast u Srbiji (pogledaj okvir).

- U njegovoj najužoj ekipi je episkop požarevačko-braničevski i smederevski Ignjatije, kao i bivši ministar vera Bogoljub Šijaković. Posebno je uvezan sa vladikom istočno-američkim Irinejom Dobrijevićem zbog proboja i veza u stranim službama. Održavao je veze sa američkim diplomatama u BiH. Grigorije je navodno u kontaktu i sa izraelskim državljaninom Šmulikom Avijatarom, navodno penzionisanim pripadnikom izraelske obaveštajne službe Mosad - priča dobro upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Procena, kako dodaje, da Grigorije zbog liberalnih pogleda i ekumenističkih aktivnosti uživa podršku zapadnih zemalja. Uz to, Grigorije bi podržavao i blisko sarađivao s pripadnicima bivšeg režima.

Đokić: Šijaković i episkop Ignjatije služe kao lobisti za njegove interese unutar SPC

 

- Naročito je sa Đilasom i njegovim kumom Đorđevićem, ali i liderom Dveri Boškom Obradovićem. Tu su i kontakti sa privrednicima u Srbiji i BiH, od kojih se pojedini dovode u vezu sa kriminalnim radnjama. Nije tajna da je Grigorije bio i biznismen, bavio se pod sumnjivim uslovima graditeljstvom, hotelijerstvom, ergelom, imao vinariju... Tu su Vanja Pešut, vlasnik kompanije "Wine and more" iz Mostara, pa i Vukota Govedarica, bivši predsednik SDS - priča naš sagovornik.

Dodaje da je vladika te veze koristio za biznis-kombinacije tokom vođenja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

VLADIKINI "POŠTENI I MLADI" SARADNICI

1. Episkop požarevačko-braničevski i smederevski Ignjatije (Midić) 

- podneo je ostavku na mesto dekana Bogoslovskog fakulteta pošto je Sinod SPC zatražio smenu predavača, među kojima i Marka Vilotića, sekretara vladike Grigorija. Njih dvojica su neretko zajedno držali predavanja po Srbiji

RepublikaFoto: Tanjug
Dragan Đilas

2. Dragan Đilas, lider SSP

3. Mlađan Đorđević, njegov kum

- Grigorijevo i Đorđevićevo poznanstvo dugo je decenijama. Đorđević je svedočio da je Grigorije bio organizator protesta 1992. u Beogradu, tesno su sarađivali dok je Đorđević bio savetnik ekspredsednika Borisa Tadića

RepublikaFoto: ALO
Mlađan Đorđević

4. Bogoljub Šijaković - teolog i bivši ministar vera, koji je blizak i sa Vukom Jeremićem

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Boško Obradović

5. Boško Obradović - lider Dveri na društvenim mrežama ne skriva podršku Grigoriju

6. Vanja Pešut, vlasnik kompanije "Wine and more" iz Mostara

- s Grigorijem upetljan u mutne poslove oko obnove Sabornog hrama u Mostaru, mediji navodili da je od njega vladika čak iznajmljivao luksuznu rezidenciju u tom gradu. Preko firme "Gemaks BH", gde je Pešut bio odgovorno lice, za potrebe vladike 2012. nabavljen luksuzni džip rendž rover sport

RepublikaFoto: facebook.com/RTRS vijesti
Vukota Govedarica

7. Vukota Govedarica, predsednik opozicionog SDS u RS

8. Vladika istočno-američki Irinej Dobrijević

- u crkvenim krugovima svedoče da je episkopski čin dobio tek posle smrti patrijarha Pavla, koji se tome protivio zbog sumnji da koketira sa stranim službama

9. Šmulik Avijatar, penzionisani pripadnik Mosada

- Sa Đorđevićem i Pešutom je navodno učestvovao u brojnim zloupotrebama i pranju velike količine novca, prevashodno kroz aktivnosti vezane za obnovu Saborne crkve i Vladičanskog dvora u Mostaru. Inače, pojedini predstavnici Srba u Mostaru smatraju da su Grigorije i Pešut sa delom bivšeg državnog rukovodstva Srbije izvršili brojne zloupotrebe, pri čemu je ulogu spone imao Đorđević.

JEDAN CILJ

Verski analitičar Predrag Đokić kaže da je Grigorije tokom godina oformio šarenoliku mrežu saradnika koja mu je služila da se izbori za poziciju moći, koju sad obilato koristi da bi se aktivirao i u srpskoj politici.

- On je vladika-biznismen koji se bavi politikom, a svi zajedno sad imaju samo jedan cilj, a to je rušenje predsednika Vučića. Ta ekipa njemu služi za promociju i sticanje podrške, kako u domaćoj javnosti tako i u stranim službama. Svako u svom domenu i na svoj način. Zbog novca i biznisa u graditeljstvu, hotelijerstvu, sa vinarijama i konjskim ergelama ostvarivao je kontakte sa privrednicima poput Pešuta. Zarad para, ali i medijske podrške udružio se sa Đilasom. Đorđević ima ulogu propagandiste, da ga promoviše kao nekog spasitelja srpskog naroda. Dok ga predstavljaju kao neobičnog vladiku i peru biografiju nacionaliste, približavaju tzv. građanskoj eliti i autošovinistima, Obradović ga hvali u pokušaju da zadrži podršku desničarskih krugova - navodi za Srpski telegraf Đokić.

Grigorije je, ističe on, pravio kontakte, osim u SAD i Izraelu, i u Vatikanu.

- Šijaković i episkop Ignjatije služe kao lobisti za njegove interese unutar SPC. Ali istovremeno preko vladike Irineja, koji sarađuje sa stranim službama, približava se i tim agenturama. I veza sa izraelskim obaveštajcem verovatno ima za cilj da se što više približi američkoj administraciji i zadobije njihovu podršku.

Osim toga u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa saznajte i sve o tome ko stoji iza kompnija koje proizvode vakcine protiv korone, za koje vakcine se opredeljuju naše poznate ličnosti i kako se crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ponovo obrukao. Čitajte i sve o strašnom slučaju u Nišu kada je mladić "audijem smrti" ubio dečaka i još jednog čoveka, ali i na koji način je srpska mafija umrežena sa CIA. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika. 

Foto: Srpski telegraf

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading