ŠOK-ANALIZA BIVŠEG AMBASADORA: Srbija će biti na liniji vatre!

Autor: T. KOVAČEVIĆ-B. BOJIĆ

Vesti

10.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolaskom Džozefa Bajdena na čelo Bele kuće, Balkan, a, pre svih, Srbi ponovo će biti na liniji američke vatre, prognozira Kameron Manter, bivši američki ambasador u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Kameron Manter

Prema njegovoj proceni, Srbija treba da zaboravi sva neispunjena obećanja Evrope i SAD. Umesto toga, Manter savetuje da pristanemo na promene koje Zapad nalaže, od odnosa Beograda i Prištine do promena u Bosni i brisanja Dejtonskog sporazuma.

- Balkanske države su na liniji vatre kao najverovatniji tranzitni koridor za masovne migracije zbog posledica klimatskih promena. Lideri na Balkanu bi trebalo blisko da sarađuju sa evroatlantskim stručnjacima za bezbednost da bi pokazali da mogu da igraju ključni deo odgovora na sigurnosna pitanja - ističe bivši diplomata.

RepublikaFoto: Tanjug/N. ANĐIĆ
Ana Brnabić

BRNABIĆEVA: Gradimo bolje odnose sa SAD

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je želja Srbije da gradi sve bolje odnose sa SAD i da će se truditi da to i uradi. Na pitanje kako će dolazak Džozefa Bajdena na funkciju predsednika SAD uticati na odnose sa Srbijom, Brnabićeva je podsetila da je Amerika jedan od najvažnijih partnera Srbije.

- Drago mi je što smo u vreme mandata Donalda Trampa i sa njegovom administracijom uspeli da uradimo mnogo na popravljanju odnosa. Zahvaljujem se beskrajno i ambasadoru SAD Entoniju Godfriju. Želja nam je da nastavimo da gradimo sve bolje odnose SAD i Srbije - istakla je premijerka.

STARE KRIZE, NOVO RUHO

Ističe da nijedna od mogućih kriza koje nas očekuju u narednoj godini nije nova, već da se radi o problemima sa kojima se Srbija već godinama susreće.

- Stil američke spoljne politike će se promeniti i više će se prilagoditi naporima i preferencijama EU, posebno Nemačke, kada je u pitanju mir na Balkanu. Balkanska pitanja biće povezana sa drugim važnim transatlantskim pitanjima - mišljenja je Manter, koji tvrdi da će se pristupanje EU odužiti na još nekoliko godina.

Šainović: Prepoznaje se lični gnev diplomata koje nisu uspele da realizuju svoje planove

 

Nazivajući Rusiju i Kinu "podlim akterima" koji se probijaju na Balkan, Manter tvrdi da će naredna 2021. biti lakmus test za zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu. Bivši ambasador nije mogao da objasni zašto bi se balkanske zemlje, pa i Srbija, odrekle svega zarad interesa Vašingtona i Brisela u ratu sa Moskvom i Pekingom.

5 GODINA PROŠLO OD BAJDENOVE POSETE BEOGRADU

Bivši srpski premijer Nikola Šainović za Srpski telegraf objašnjava da američka strategija za Balkan nije završena, te da Manter najavljuje završetak radova na ovom projektu.

Manter: Balkanska pitanja biće povezana sa drugim važnim transatlantskim pitanjima

 

- Samo je pitanje koju će metodu da koriste. Mantero je ružno ilustrovao namere Vašingtona, ali i je potvrdio da će Vašington nastaviti s ucenama. Vodiće politiku pritiska samo na srpsku stranu toliko da se obriše i sporazum iz Dejtona - ukazuje Šainović.

OSVETA BIVŠIH

Ocenjuje i da Manter ovim porukama najavljuje osvetničku politiku administracije Bila Klintona:

Starović: Nova administracija biće pod uticajem Madlen Olbrajt

- Prepoznaje se lični gnev nekadašnjih diplomata koje nisu uspele da realizuju svoje planove. Neće to uspeti ni ovog puta uprkos aktiviranju kadrova poput Madlen Olbrajt. Za razliku od devedesetih godina, sada je situacija u svetu drugačija, odnos u Savetu bezbednosti je drugačiji, a ni Rusija i Kina nisu u situaciji u kojoj su bile devedesetih. Nemamo razloga da paničimo, Srbija ima podršku u UN i uspeće da zaštiti svoje interese.

Moja stav: Ivica Dačić

- Mi ćemo učiniti sve da pomognemo RS, da je odbranimo ako joj neko preti i da, na kraju krajeva, odvratimo bilo koga od pokušaja da možda na neki nasilni način reši to pitanje.

Spoljnopolitički analitičar Centra za društvenu stabilnost Nemanja Starović smatra da će Bajdenova vladavina biti veliki izazov za Srbiju.

RepublikaFoto: printscreen/N1
Ljiljana Smajlović

SMAJLOVIĆEVA: Praviće alijansu demokratije

Novinarka i poznavalac političkih prilika u Americi Ljiljana Smajlović mišljenja je da će se Bajdenova administracija, pre svega, usredsrediti na gašenje političkih požara kod kuće.

- Kada je spoljna politika u pitanju, prioritet novog predsednika biće nova "međunarodna koalicija" protiv Kine, pravljenje svojevrsne "alijanse demokratija" koja bi dogovarala zajedničke korake kako da spreči Kinu da ojača položaj u svetu i pretvori svoje ekonomske prednosti u politički prestiž - rekla je Smajlovićeva za Srpski telegraf.

Precizirala je da to znači da će Bajden prvo pokušati da popravi odnose sa starim saveznicima i da ih uveri da Amerika nije sila u opadanju.

- To neće biti lak zadatak, Angela Merkel nije htela da čeka da joj novi-stari američki saveznik sugeriše kurs prema Kini, Evropljani su preduhitrili Bajdena i u poslednji čas napravili sporazum sa Kinom, koji je već ozlovoljio Bajdenov spoljnopolitički tim. Ne očekujem da se naš region brzo pojavi na listi prioriteta američke administracije - smatra naša sagovornica.

- Poslednje najave po kojima će na mesto pomoćnika državnog sekretara biti postavljena Vendi Šerman iz Olbrajt-Stonbridž grupe govore da će unutar nove administracije biti prisutan uticaj nekadašnje šefice američke diplomatije Madlen Olbrajt, čak i ukoliko ona saglasno svojim godinama ne bude lično angažovana. Ne bi trebalo, međutim, očekivati potpuni povratak spoljne politike SAD na kolosek iz devedesetih godina prošlog veka, imajući u vidu bitno različite okolnosti koje su u međuvremenu nastupile, a kada je reč o Balkanu, daleko snažniju poziciju i imidž kredibilnog partnera koji je Srbija izgradila - zaključuje Starović.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa saznajte i sve o seriji hapšenja balkanskih kriminalaca i kako "škaljarci" iz Evrope beže u Srbiju. Otkrijte sve o rušilačkom pohodu Zapada u Srbiji, kao i kako veoma licemerno osuđuju proteste u svojoj zemlji, a organizuju ih u našoj! Pročitajte i sve o mladiću koji je upravljao "audijem smrti" koji je ubio Dejana i Andreja u Nišu, o tome kako privatna medicinska klinika "Medigrupa" ostaje bez licence i pod kojim uslovima će moći da se putuje na letovanja naredne sezone. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika. 

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading