NIKAD OBJAVLJENA DOKUMENTA: Ovako su "zemunci" ubijali po Srbiji!

Vesti

04.11.2017

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Surovo, surovije, "zemunski klan"... Krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih Beogradom su lili potoci krvi, a za većinu kriminalnih likvidacija odgovorna je bila grupa koju su predvodili Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ubistvo Branislava Lainovića Dugog

Srpski telegraf došao je u posed krivičnih prijava u kojima je policija do detalja opisala kako su "zemunci" ubijali. Istraga je utvrdila ko je izdavao naređenja, a ko pucao, kako su izgledale logističke pripreme, praćenje žrtve, telefonska komunikacija... Iz tih dokumenata, koje ekskluzivno objavljujemo, vidi se da oni koji bi se našli na meti Spasojevića i njegovih pucača nisu imali ni promil šanse da prežive. Sve to, iako se radilo o viđenijim imenima srpskog podzemlja, ljudima koji su i sami na duši imali ko zna koliko tuđih života.

Kako je smaknut Dugi: Osmorica ga pratila, pucao Miloš Simović

Policija je zbog ubistva poznatog novosadskog žestokog momka Branislava Lainovića Dugog, koji je likvidiran 20. marta 2000. godine u Ustaničkoj ulici u Beogradu, podnela krivičnu prijavu protiv devet pripadnika "zemunskog klana".

1. Miloš Simović zvani Miško, rođen 1979. godine. Osuđivan

2. Ljubiša Buha zvani Čume, rođen 1964. Nije navedeno da li je osuđivan

3. Vladimir Milisavljević zvani Budala, rođen 1976. Nije osuđivan

4. Aleksandar Simović zvani Aca, rođen 1976. godine. Nije osuđivan

5. Nikola Bajić, rođen 1969. Osuđivan

6. Milan Jurišić zvani Jure, rođen 1974. Osuđivan

7. Marko Petrović, rođen 1974. Osuđivan

8. Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi, rođen 1964. Nije navedeno da li je osuđivan

9. Sretko Kalinić, rođen 1974. Nije osuđivan

Kako se navodi u prijavi, ubistvo se dogodilo oko 16.15 u Ustaničkoj ulici na Konjarniku, ispred kioska kod broja 127. Tokom prepodneva Miloš Simović je bio u društvu sa Dušanom Spasojevićem, Miletom Lukovićem i još osmoricom "zemunaca" koji su obuhvaćeni krivičnom prijavom (Spasojević i Luković su u trenutku podnošenja prijave već mrtvi, pa zato nisu na spisku). Tom prilikom, Spasojević i Luković izdaju naređenje da Lainović bude likvidiran.

Foto: ST/I. JOVANOV
Branislav Lainović Dugi

Negde oko 14 časova, svi prijavljeni, osim Suvajdžića, kreću da nađu Lainovića, za kog znaju da je u Beogradu. Suvajdžić odlazi u svoj stan u Zemunu. Nakon toga, Miloš Simović i Čume sedaju u Buhin auto, Bajić, Kalinić i Mile Luković kreću audijem koji zovu "borbeni auto", dok Aleksandar Simović, Vlada Budala i Jure sedaju u treći auto i pronalaze Dugog u kafiću "Kafe kafe" na Senjaku.

Kada Lainović u društvu Vorkapića (ne navodi se pobliže ko je Vorkapić - prim. aut.) kreće u pravcu auto-puta, svi gorenavedeni prijavljeni počinju da ga prate i tada Dušan Spasojević poziva Marka Petrovića da im donese oružje. Petrović ne uspeva da im doturi oružje, pa Miloš Simović i Buha svojim kolima sustižu Lainovića na semaforu ispred hotela "Srbija".

Lainović izlazi iz automobila i dolazi do trafike. Iz automobila koji je vozio Buha tada izlazi Miloš Simović, prilazi Lainoviću s leđa i iz revolvera N. N. marke, kalibra 38 specijal, ispaljuje Dugom dva metka u glavu. Potom se udaljava u pravcu obližnje ulice, preko puta hotela "Srbija", gde ga u kolima čeka Čume i odvozi u Surčin.

Dalje se navodi ko je obavio obdukciju Lainovića (dr Dragan Ječmenica), kao i kada su u prostorijama UBPOK saslušani osumnjičeni Ljubiša Buha i Miladin Suvajdžić.

Skoletova likvidacija: Filmska jurnjava i rafali na Vidikovcu

Zoran Uskoković Skole smaknut je 27. aprila 2000. godine. Ova likvidacija po mnogo čemu prevazilazi sve do tada viđene jer joj je prethodila filmska jurnjava kolima po beogradskom naselju Vidikovac, uz rafale iz automatskog oružja.

Krivične prijave za ovaj zločin policija je podnela protiv sedmorice "zemunaca". U odnosu na devet imena iz prijave za ubistvo Lainovića Dugog, ovde nema Miladina Suvajdžića, Ljubiše Buhe i Marka Petrovića (ovaj treći je učestvovao u zločinu, ali je u međuvremenu ubijen), dok se pojavljuje Dušan Krsmanović zvani Dule, rođen 1977.

Željko Ražnatović Arkan

Kako se navodi, ubistvo se dogodilo oko 16.10, a naređenje da Skole mora biti uklonjen izdao je Dušan Spasojević Šiptar. Svi imenovani su na smenu, od 15 dana pre ubistva, osmatrali restoran na Bežanijskoj kosi, koji je držao izvesni Šok, i restoran "Dvor", gde je svraćao Skole. Oni su imali podatak da je Uskoković koristio crni audi i beli pežo, a dobili su informaciju da je nabavio i blindirani džip.

Nije imao šanse da izbegne smrt

Na dan ubistva Vlada Budala je pozvao telefonom Dušana Krsmanovića i rekao mu da dođe do Filmskog grada. Tamo ga je sačekao u plavom puntu, dok su braća Krsmanović bila u belom automobilu. Rekli su Krsmanoviću da su saznali da je Skole u tržnom centru na Vidikovcu i svi su krenuli tamo. Kada su došli do tržnog centra, jedan od braće Simović je javio Krsmanoviću da se parkira u blizini centra i osmatra. On je zbog toga prešao u sivi micubiši, čije ključeve mu je dao Miloš Simović. U blizini su bili još i Vlada Budala, Nikola Bajić, Sretko Kalinić i Mile Luković Kum.

RepublikaFoto: youtube.com/Balkan Channel
Ljubiša Buha Čume

Krsmanović je u jednom trenutku primetio veći broj ljudi kako izlazi i kreće ka Skoletovim vozilima (on nigde nije išao bez obezbeđenja), ali nije mogao dobro da vidi da li je među njima i Uskoković. Zvao je Simovića i dobio uputstvo da ih prati kolima. Toj pratnji odmah su se priključili Vlada Budala i braća Simović, kao i Nikola Bajić, Sretko Kalinić i Mile Luković u audiju. Sa Skoletom su u njegovom audiju bili Petar Jokić (vozio) i Miloš Stevanović.

Počinje besomučna jurnjava uz rafalnu paljbu, Uskoković i obezbeđenje kolima beže u pravcu ka Labudovom brdu, dok na njih iz automata pucaju "zemunci". Najviše pucaju Kalinić i Luković.

Sve to traje do ulaska u Ulicu 17. oktobra, gde kod broja bb Jokić gubi kontrolu nad audijem, kola izleću na trotoar i udaraju u drvo i ogradu. Hici sustižu Uskokovića i Stevanovića, koji ostaju mrtvi na licu mesta, dok je Jokić samo lakše povređen. Prethodno, tokom jurnjave, povređen je i Beograđanin Zoran Filipović, u čiji je opel kadet kroz staklo uleteo zalutali metak.

Prijavu zaključuje podatak o obavljenoj obdukciji žrtava dan posle ubistva, kao i o saslušanju Dušana Krsmanovića.

U ponedeljak: Ubistva Jovana Guzijana Cunera i Todora Gardaševića, kako je inspektor Pažin postao deo klana...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading