Dodikovi tajni dokumenti ruše prljavu igru zapada: Vučić u Americi traži Republiku Srpsku?

Autor:

Vesti

21.08.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravila koja važe za Kosovo i Albance moraju da važe i za Srbe, okosnica je dokumenta koji je Milorad Dodik dostavio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. Ideja Banjaluke o čvršćem povezivanju Srba sa obe strane Drine već je dostavljena Vučiću. Predsednik Srbije poručuje da o se ovoj temi mora ozbiljno razmisliti.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Sagovornici Srpskog telegrafa uvereni su da jačanje veza, još viši stepen autonomije Republike Srpske jesu teme koju predsednik Srbije treba da otvori u Vašingtonu, gde će se na inicijativu Ričarda Grenela, izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, sastati sa albanskim političkim predstavnicima.

BEOGRADSKI RAZGOVORI

Prema Dodikovim rečima, u dokumentima dostavljenim Vučiću ukazuje se na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Time su, kako kaže, želeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je reč o pitanjima RS i KiM.

- Ukoliko međunarodna zajednica smatra da je Kosovo nezavisno, a jedan deo nje je već pokazao da priznaje nezavisno Kosovo, većina zemalja EU i SAD, onda mi smatramo da i mi možemo, kao RS, da istaknemo pravo na regulaciju statusa koji nama odgovara - precizirao je Dodik, ponavljajući da je RS trajno nezadovoljna statusom u BiH jer im ona ništa nije dobro donela.

Strategija Srba na Balkanu

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Saša Adamović

Istoričar Saša Adamović podseća da je RS od osnivanja izložena pritiscima. Cilj Zapada, ali i Bošnjaka, jeste uništenje Republike Srpske.

- Milorad Dodik je na te pritiske odgovorio najavom da bi mogao da organizuje referendum i izglasavanje odvajanja RS od BiH. Sigurno je dobra ideja da Srbija, odnosno predsednik Aleksandar Vučić, u Briselu ili Vašingtonu pokrene pitanje vezano za RS. Postoje dva razloga, Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, na ovaj način bi dodatno zaštitila interese RS, a drugi je taj što se otvaranjem ove teme štite interesi Srba u regionu. Bilo bi dobro da političke elite Srba u regionu naprave svojevrsnu strategiju Srba na Balkanu, što bi olakšalo borbu i napore da se izborimo za naše nacionalne interese - poručuje Adamović.

Dodao je i da razume da je za Vučića to teško pitanje, ali da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, treba i ima obavezu, što predsednik i pokazuje, da zaštiti legitimna prava RS, stečena Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dokumenti iz Banjaluke, kaže Vučić, biće tema sastanka na koji će pozvati srpske lidere iz BiH Milorada Dodika i Željku Cvijanović.

- Pročitao sam sva dokumenta, još ću im se dodatno posvetiti - rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li će papire iz Banjaluke nositi u Vašington ili Brisel.

I Tramp dolazi na sastanak?

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Sastanak u Beloj kući predstavnika Beograda i Prištine, planiran za 2. septembar, mogao bi biti odložen, najverovatnije za dva dana, da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da učestvuje na njemu, piše prištinska Gezeta ekspres. List navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da bi sastanak mogao biti odložen za 4. septembar.

Mogućnost odlaganja sastanka nije isključio ni predsednik Srbije.

- Kad god da bude sastanka i gde god, nema šnase za potpisivanje priznavanja Kosova ni pod kojim uslovima - naglasio je Vučić.

Rekao je da jedino što on garantuje to je da će se na sastancima u Vašingtonu i Briselu boriti za interese Srbije, a onima koji maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova poručuje da ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima, da se tako nešto dogodi.

Naglasio je da uvek postoji pritisak na Srbiju, ali da ne treba unapred da bežimo i nadamo se da se nikada ništa ne dogovori.

- Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu "čeka nas ovaj užas, pa onaj užas"... Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je "da" - zaključio je Vučić.

KRAJ UCENAMA

Šef države ukazao je da je pred Srbijom mnogo političkih komplikacija.

- Moramo da se izborimo sa koronavirusom iako nam ide bolje nego drugima, a moramo da se borimo za ekonomski napredak, za dodatni rast - naveo je Vučić.

Iznenađenje uz ekonomiju

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Ekonomija je, bar prema zvaničnim izjavama američkih organizatora sastanka u Vašingtonu, centralna tema o kojoj će razgovarati Vučić i Avdulah Hoti, premijer tzv. države Kosovo.

Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.

- Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme jer za politički dijalog i statusna pitanja nadležna je Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali iznenađenja ne isključujem - rekao je Vučić.

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacija, navodi da je činjenica da "za razliku od Albanaca, Srbi ne mogu da ostvare nijedan cilj".

Lavrov: Ucene i uvrtanje ruku jednoj strani nije dijalog

RepublikaFoto: twitter.com/veteranstoday
Sergej Lavrov

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da pregovori o budućim odnosima Beograda i Prištine mogu biti uspešni isključivo ukoliko se budu poštovali zakonski interesi kosovskih Srba, bez "ucena i uvrtanja ruku jedne strane". U intervjuu za list Rad (Trud), Lavrov je ocenio da politički vrh te kvazidržave otvoreno ignoriše međunarodno pravo, kao i zakonske zahteve i interese Srbije i srpskog naroda, pokušavajući da legalizuje svoje postojanje.

- Danas je dijalog u stagnaciji. U međuvremenu nije pronađena alternativa za njega, bez obzira na to koliko bi neko voleo da se preseče ovaj Gordijev čvor. Brisel i Vašington sada pojačavaju aktivnosti kako bi ponovo pokrenuli pregovarački proces. Važno je zapamtiti da je potreban ozbiljan razgovor o budućim odnosima Beograda i Prištine - naveo je Lavrov.

Naglasio je i da bi spoljna pomoć u dijalogu trebalo da se odvija "bez ucena i uvrtanja ruku jedne strane, uz istovremeno podsticanje sumnjivih apetita druge strane".

- Ukoliko na sastancima, bilo u Vašingtonu, bilo u Briselu, Priština potegne neke teme, a sve zakulisne radnje koje rade ukazuju na to, ili ako Stejt department preko Metjua Palmere nastavi sa insistiranje na potpisivanju nekog konačnog sporazuma, Srbija, odnosno predsednik države, treba da postavi pitanje Republike Srpske. Na takve stvari treba odgovoriti jer Srbija više nije zemlja koju mogu ucenjivati - mišljenja je Miletić.

Trampova podela

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf je 9. oktobra pisao o planu podele Kosova

Zvanična Amerika je u više navrata poručivala da je spremna da prihvati svako rešenje oko kojeg se postigne dogovor zainteresovanih strana. Kada je reč o Srbiji, Trampova administracija pokazala je da je spremna da uvaži interese naše zemlje. Konkretno, američki zvaničnici ne odbacuju podelu kao model za rešenje kosovskog čvora, o čemu je Srpski telegraf pisao u nekoliko navrata, a na mapi je prikazano kako bi ta podela izgledala

Republika Srpska

RepublikaFoto: twitter.com/STORMBRINGER

Proglašena je 9. 1. 1992.

Posle dejtonskih pregovora 21. 11. 1995. RS međunarodno priznata

Prema Dejtonskom sporazumu zauzima 49 odsto teritorije BiH

Prvi predsednik RS bio Radovan Karadžić

General Ratko Mladić imenovan za prvog načelnika Generalštaba VRS

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog možete pročitati:

Čuveni doktor Vukoje koji je bio neprevaziđeni stručnjak za otklanjanje problema sa hrkanjem preminuo je u 73. godini od posledica kovid-19.  Đoković, Tito, Gadafi bili su samo neki od brojnih poznatih ličnosti koji su mu se obratili za pomoć.

Strašna tragedija potresla je meštane Lazarevca kada je Aleksandra Tomić sa svojim trogodišnjim sinom pala sa terase zgrade. Od posledica povreda majka je preminula, dok se lekari bore da spasu život njenog sina.

Epidemija koronavirusa uskratila je prihode pevačima sa estrade. Ukoliko ovakva situacija potraje, naši poznati muzičari će držanje mikrofona morati da zamene za drugo zanimanje.

Kako se bliži utakmica u Tirani između Crvene Zvezde i istoimenog kluba iz glavnog grada Albanije, tako poruke mržnje prema Srbima i pozivi na vešanje i ubijanje, postaju sve učestaliji.

Našim dragim čitaocima u vikend izdanju Srpskog telegrafa poklanjamo dodatak "Enigma" u kojem ćete pronaći izazovne zadatke i brojne logičke probleme sa kojima vam neće biti dosadno.

Sve ove priče kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 22. avgust 2020. godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading