TRAMPU SRBI DONOSE POBEDU: Kampanja u punom zamahu, raste podrška šefu Bele kuće

Autor:

Vesti

18.08.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko milion američkih glasača srpskog porekla ceni napor Trampa da reši kosovski čvor, te njihova podrška može da bude presudna za izborni rezultat

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Američkom predsedniku Donaldu Trampu značajno je skočila podrška, a u tome nije zanemarljivo poverenje Srba širom planete, ali i angažman Vašingtona u rešavanju kosovskog čvora kroz mirovno-ekonomski paket mera, čija je realizacija moguća posle sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući 2. septembra.

Kampanja "Srbi za Trampa", kojom se obezbeđuje oko milion glasova državljana SAD srpskog porekla za njegov reizbor, dobija na značaju. Nakon prve službene podrške Dena Seversona, komandanta mornarice i top-gan pilota u penziji, koji se kandiduje za Kongres u 19. okrugu u Floridi, akciji se priključio i Rod Blagojević, bivši guverner Ilinoisa i član Demokratske stranke, kog je Tramp pomilovao posle osam godina zatvora.

Kampanju "Srbi za Trampa" podržao i Rod Blagojević

SVE VIŠE PLUSEVA

Tramp briše razliku u odnosu na protivkandidata Džoa Bajdena iz redova demokrata, što potvrđuju analize koje je objavio i CNN, poslovično nenaklonjen aktuelnom američkom predsedniku (pogledaj okvir). Rastu podrške pred novembarske izbore doprinele su preduzete mere za otklanjanje ekonomskih posledica usled pandemije koronavirusa, ali i njegova spoljna politika. Za razliku od svojih prethodnika, nije otvorio nijedno ratno žarište niti vodio ratnohuškačku, već politiku smirivanja tenzija širom sveta koja je rezultirala potpisivanjem istorijskog mirovnog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U tom duhu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnike Prištine ugostiće u Beloj kući za dve sedmice američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel i Trampov savetnik Robert O'Brajan.

 

 

 

Otuda podrška Srba jer je Trampova administracija promenila politiku prema Beogradu - pokazala razumevanje za naše argumente i spremnost za kompromisno rešenje kosovskog problema. To se očitavalo i kroz neretke packe američkog ambasadora Filipa Kosneta vlastima u Prištini, ali i kritike ambasadora SAD u Beogradu Entonija Godfrija upućene opoziciji zbog bojkota izbora. To je pre Trampa, podsećaju sagovornici Srpskog telegrafa, bilo nezamislivo.

NAJBOLJI SCENARIO

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da su odnosi Beograda i Vašingtona značajno unapređeni nakon dolaska Trampa u Belu kuću, kao i da je Trampova administracija povukla brojne poteze koji bi u vreme njegovih prethodnika bili nezamislivi.

Starović: Moramo snažiti veze sa svim strukturama i pojedincima u SAD koji u Srbiji vide partnera

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Nemanja Starović

- Pomenimo samo to da je Trampov specijalni izaslanik Ričard Grenel praktično oborio dve vlade u Prištini, koristeći širok repertoar mera, od ekonomskih sankcija do pretnje povlačenjem američkih trupa sa KiM. Došlo je i do unapređenja saradnje na ekonomskom planu, a upravo američke kompanije predvode izgradnju za nas veoma važnog Moravskog koridora. S tim u vidu, nama bi nesumnjivo odgovaralo ukoliko bi Trampova administracija ostala u Beloj kući i nakon novembarskih izbora - priča za Srpski telegraf Starović.

Izbacili Engela iz trke

Politički analitičar Branko Radun tvrdi da Srbi mogu da utiču na američke predsedničke izbore.

- Srpska zajednica u SAD ima uticajne članove i pokazalo se da dobrom političko-marketinškom kampanjom mogu da presude izbore. To se videlo i nedavno u Njujorku, gde su udruženi sa Afroamerikancima uspeli praktično da penzionišu osvedočenog albanskog lobistu Eliota Engela. Srbi udruženi sa crncima su ga eliminisali iz trke za kongresmena unutar Demokratske stranke, uspeli su da proguraju drugog kandidata. Po istoj matrici se pokazalo to na ranijim izborima, mogu da utiču na izbore u pojedinim državama - navodi za Srpski telegraf Radun.

Američki birači srpskog porekla mogu biti prelomni činilac u pojedinim "kolebljivim državama", već su na prethodnim izborima listom glasali za Trampa i izvesno je, tvrdi Starović, da će tako biti i sad u novembru. Iako bi eventualna promena na čelu SAD za nas predstavljala manje povoljan ishod, rad na jačanju političkog dijaloga sa Vašingtonom bi morao da se nastavi.

 

 

 

- Nadajući se Trampovoj pobedi, moramo snažiti veze sa svim strukturama i pojedincima u SAD koji u Srbiji vide partnera, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost. Da bi se postojeći pozitivni trend u odnosima sa SAD održao, važno je graditi stabilne veze ne samo sa predsedničkom administracijom u Beloj kući, već i sa ključnim činiocima u američkom kongresu, Stejt departmentu i Pentagonu - zaključuje Starović.

Foto: Naslovna strana Srpskog telegrafa za 19.a vgust
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 19. avgust 2020

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading