GENERAL STUPAR OTKRIVA: Tadić je operacijom "Ćuran" uništio vojsku

Autor:

Vesti

31.07.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još od trenutka kada je postao ministar odbrane vraća slavu srpskoj vojsci, koju je prethodna vlast dovela do ivice uništenja, kaže za Srpski telegraf general u penziji Milorad Stupar i prvi komandant slavne 72. specijalne brigade.

Foto: Privatna arhiva
Milorad Stupar

- U operaciji koja je sprovedena 2006, a koju smo mi borci nazvali "Ćuran", borbena sposobnost Vojske smanjena je čak 70 odsto, od 400 bataljona ostalo je samo 100, a od 1.025 tenkova tek 239. Penzionisano je 2.500 potpukovnika, prekaljenih ratnih kadrova, a na njihova mesta dovedeni su mladi i neiskusni. Dugoročni cilj, a po nalogu Zapada, kom smo se hrabro suprotstavili 1999. godine, bio je da Vojska, kao oslonac države, postane beznačajna, a ne faktor odvraćanja - kaže Stupar.

 

Stupar bivšim vlastima zamera i ukidanje redovnog vojnog roka:

- Najstrašnije u ratu jeste pogibija neobučenih vojnika, zato ćemo se zalagati da se vrati bar obuka, da nauče najosnovnije stvari jer nam ratni kadar stari. Zato nam je bitna jaka privreda jer bez nje nema jake Vojske. Vraćanjem 72. i 63. brigade i nabavljanjem sistema za uzvratni udar Vojska postaje snažan faktor odvraćanja svakog agresora. Nažalost, do 2012. godine ćutalo se o Paštriku i Košarama, stideli smo se svojih junaka, brigadama su nadenuti brojevi umesto imena koja podsećaju na slavnu prošlost, ukinuta su nam sećanja. Tek je Vučić otvoreno rekao da je 1999. bila agresija.

Blistava biografija generala Stupara

- sve škole, od srednje do Škole nacionalne odbrane završio kao prvi u rangu

- prošao sve dužnosti, od komandira odeljenja do komandanta korpusa

- bio načelnik Uprave pešadije u Generalštabu

- prvi komandant 72. specijalne brigade

- general postao u 42. godini

- magistrirao na Fakultetu političkih nauka

Vraćanje tradicijama slavnih predaka jeste i jedan od osnovnih ciljeva Saveza udruženja boraca Srbije, na čijem je Stupar čelu.

 

- Osnivači saveza su Prijatelji 72. padobranske brigade iz Pančeva, Udruženje veterana 63. padobranske, Udruženje veterana Žandarmerije i veterani iz Jedinice za specijalne operacije. Jedan od zadataka nam jeste i pružanje pomoći članovima i njihovim porodicama u rešavanja zdravstvenih i ekonomskih problema, a preko Fonda srpskih boraca - pojašnjava general.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
darko

31.07.2020 09:11

Bar da je tenkove prodao a ne da ih baci u staro gvoždje i pretopi u železari.

Odgovori 12 0