OTKRIVAMO! Evo sa kim Mlađan Đorđević šuruje u Moskvi: RUSKA "DUBOKA DRŽAVA" UDARA NA VUČIĆA

Autor:

Vesti

22.07.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mlađan Đorđević, kum i blizak saradnik lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, u opasnom je paktu sa ruskim paradržavnim strukturama i protivnicima šefa Kremlja Vladimira Putina. Ti predstavnici ruske "duboke države" zajedno s Đorđevićem deluju sad protiv Srbije i čine sve da sruše predsednika Aleksandra Vučića da bi se onemogućio bilo kakav pomak u tek obnovljenim briselskim pregovorima Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

ČVRSTE VEZE

Đorđević je s godinama izgradio čvrste političko-finansijske veze sa moćnim predstavnicima ruske "duboke države", među kojima su Putinovi protivnici, smenjeni zvaničnici i agenti, bivši saradnici i njihove fondacije i organizacije.

Ističu se Svetlana Medvedeva, supruga bivšeg predsednika i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, potom Leonid Rešetnjikov, penzionisani general i eksobaveštajac KGB i bivši šef ruskog instituta za strateška istraživanja, kao i kontroverzni novinar Jevgenij Primakov. Na tom polju značajna je saradnja Đorđevića sa Fondacijom "Gorčakov".

1. SVETLANA MEDVEDEVA

RepublikaFoto: youtube.com/WestEndNews
Svetlana Medvedev

Supruga bivšeg ruskog premijera i predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva, slovi za vladarku iz senke, koja vuče važne poteze i utiče na društveni i politički život ne samo u Rusiji. Putin je smenio njenog supruga i postavio drugog premijera, pa je i njen uticaj, samim tim, opao

2. LEONID REŠETNJIKOV

RepublikaFoto: youtube.com/SrpskiKod
Leonid Rešetnjikov

Penzionisani general i eksobaveštajac KGB. Bivši šef instituta za strateška istraživanja. Putin ga je, bez obrazloženja, 2016. smenio sa dužnosti. Često komunicira sa Mlađom Đorđevićem

3. JEVGENIJ PRIMAKOV

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Jevgenij Primakov

Unuk bivšeg šefa ruske diplomatije i obaveštajne službe Jevgenija Maksimoviča Primakova. U jeku protesta opozicije, marta 2019, nudio Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima SZS. Predsednik Srbije ga je bukvalno oterao

4. FOND "GORČAKOV"

Organizacija koja finansira razne skupove sa temama međunarodnih odnosa i geopolitike. U upravnom odboru je veliki broj iskusnih političara, novinara i biznismena

- Ruska "duboka država" zajedno sa Đorđevićem radi na rušenju Vučića već duže vreme. Po svaku cenu. Iz tog pakta su proizašle i potpomognute ideje o bojkotu izbora, planirani protesti od onih studentskih do poslednjih nasilnih, kad su uključeni i huligani koji su rušili prestonicu. Ne ustručavaju se da ruše Vučića na najtežem državnom problemu, rešavanju KiM, i zato im je cilj da onemoguće bilo kakav napredak u dijalogu - priča sagovornik Srpskog telegrafa iz diplomatskih izvora bliskih ruskoj ambasadi.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

Inače, nije tajna da je rad Đorđevićeve organizacije Naša Srbija finansijski pomagao ruski fond socijalnih i kulturnih inicijativa, čija je predsednica Svetlana Medvedeva. Uspostavio je saradnju i s ruskim institutom za strateška istraživanja, na čijem čelu je bio Rešetnjikov. Đorđević je povezao Rešetnjikova i lidera Dveri Boška Obradovića, koji se, iako ultradesničarski nastrojen, gle čuda, našao baš u Đilasovom Savezu za Srbiju.

Poseban tretman prema Đorđeviću pokazan je 2018, kad je gostovao na ruskoj državnoj televiziji u popularnoj emisiji "Međunarodni pregled" kod Primakova, gde je oštro kritikovao ideju o razgraničenju i poručio iz Moskve Vučiću da u rešavanju kosovskog pitanja mora da sluša "glas Crkve, naroda i drugih političkih partija".

Motiv udara finansijski interesi

Savez za Srbiju bio je, tvrde upućeni, Đorđevićev politički projekat. U SZS su tako bili Đilas i Vuk Jeremić, kao lažno proevropski nastrojeni političari koji su pokušavali da u Briselu prodaju priču o demokratskoj orijentaciji te koalicije, dok su, s druge strane, bili Đorđević i Boško Obradović, čiji je zadatak bio da ruske zvaničnike i paradržavne strukture ubede da je SZS zapravo rusofilska organizacija.

- I taj SZS, bez ikakvog političkog programa, bio je jasan pokazatelj da cilj Đilasa i Đorđevića nije pružanje opozicione političke alternative aktuelnoj vlasti u Srbiji, već da se na prevaru, uz podršku spoljnih faktora, dokopaju vlasti kako bi realizovali finansijske interese. To Đorđević sad sa ruskom "dubokom državom" pokušava i dalje da realizuje - objašnjava izvor Srpskog telegrafa.

SVE JE OČIGLEDNO

Stručnjak za geopolitiku Zoran Spasić kaže za Srpski telegraf da je očigledna saradnja opozicionih struja u Srbiji i Rusiji, čiji je zajednički cilj da nasiljem sruše vlast.

- Te antidržavne struje su tako delovale prvo u SAD, pa u Rusiji, a evo sad i kod nas. Koriste politički tešku situaciju, kad se Srbija i predsednik Vučić nalaze pod velikim pritiskom zbog rešavanja pitanja KiM, uz borbu protiv korone, za pokušaj da izvrše državni udar.

Objašnjava da su u tu svrhu bili organizovani nedavni nasilni protesti, kad su rušili parlament, kamenovali policajce, uništavali imovinu, te ističe da bi bezbednosne službe morale da budu na oprezu.

I Jelena Milić, direktorka CEAS, ukazala je da bi komprimis Beograda i Prištine zadržao Srbiju na evroatlanskom putu, a ne stalno diskreditovanje kvazidemokratske opozicije, koja sarađuje sa kompromitovanim ruskim strukturama. Ona je, podsetimo, u pismu članovima EP zatražila da se raspitaju o saradnji Đorđevića, kako ga je nazvala, alfom i omegom SZS, sa ženom Dimitrija Medvedeva, posetama ilegalno aneksiranom Krimu, te "slučajnosti" da upravo oni iznose iste ideje o formiranju prelazne vlade u Srbiji, kao Primakov.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs čekaju vas i druge ekskluzivne informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 23. jul 2020. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goca

02.08.2020 22:31

Ovakve vesti, nazalost, za lidere opozicij nisi neuobicajne. Polako izlaze na videlo kriminalne radnje pojedinih lidera opozicije