Vučićeva ruka na srcu: Ponosan na srpsku vojsku

Autor:

Vesti

24.06.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moramo se pripremiti za ono što dolazi - politički dijalog o Kosovu i Metohiji, drugi talas koronavirusa na jesen i ekonomija, ali prva briga u ovom trenutku mi je pomoć građanima pogođenim poplavama, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić po završetku dvodnevne posete Moskvi.

RepublikaFoto: Printscreen
Vučić: Pokazao sam koliko volim srpsku zastavu i Vojsku. To je poseban osećaj

Vučić je prisustvovao Vojnoj paradi povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu na moskovskom Cvetnom trgu, gde je prodefilovalo i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije.

PUTINOVO POŠTOVANJE

Njihov marš ispratio je tako što je stavio ruku na srce, jasno stavivši do znanja koliko je ponosan na njih i Srbiju. Priznao je da su ga emocije savladale pred scenom srpske zastave i vojnika na Crvenom trgu:

- Gardisti su bili sjajni. Neverovatan je osećaj kada stojite na Crvenom trgu, a srpski vojnici marširaju. To što sam ustao i pokazao na srce, želeo sam da pokažem koliko volim srpsku zastavu, Vojsku i Srbiju. To je poseban osećaj.

Dodik u loži sa Kusturicom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je prisustvovao Paradi pobede, razgovarao je s Putinom i ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Južne Osetije Anatolijem Bibolovim. Zajedno sa Dodikom, iz svečane lože na Crvenom trgu, Paradu pobede pratio je i reditelj Emir Kusturica.

Ocenjujući posetu Moskvi kao važnu, Vučić je naveo i da je juče tokom prepodneva porazgovarao sa Putinom.

- Imali smo u više navrata jutros kratke razgovore sa Putinom, raznih tema smo se dotakli. Svakog od nas je ispratio do automobila po završetku prijema u Kremlju. Dobar je osećaj i posebno je velika stvar kad vidite da je u bilateralnu posetu primio samo predsednika Uzbekistana i mene, kao predsednika Srbije, a dobili smo u ruskim medijima mnogo veći prostor. To je čast za Srbiju i hvala predsedniku Putinu - rekao je Vučić, koji je, inače, bio odmah do Putina tokom parade.

Srdačan susret Vučića i Šojgua

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić i Sergej Šojgu

Vučića je po završetku Vojne parade na Crvenom trgu pozdravio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

- Sa velikim prijateljem Srbije, ministrom odbrane Sergejom Šojguom - napisao je predsednik Vučić na Instagram nalogu "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa Šojguom, na kojima se vidi da je njihov susret bio veoma srdačan.

DOBRI RAZGOVORI

Predsednik je rekao i da je imao veoma dobar razgovor sa Putinom i najavio njegov dolazak u Beograd u oktobru, kada će biti otvoren i Hram Svetog Save, za čije su unutrašnje uređenje veliki doprinos dali Rusi. On je kazao da jer od Putina čuo analize, stavove i mudre savete u vezi sa KiM.

- Hvala na gostoprimstvu, dragi prijatelju - poručio je Vučić na Instragram profilu "Budućnostsrbijeav", uz fotografije rukovanja sa Putinom, koji ga je ispratio iz Kremlja.

Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom

Vučić nije potvrdio ni demantovao informaciju da bi 17. jula mogao da bude održan sastanak u Parizu u vezi sa KiM, ali očekuje skori nastavak političkog dijaloga u Briselu. Upitan, naime, da prokomentariše informaciju iz prištinskih medija da će francuski predsednik Emanuel Makron tad organizovati samit Beograd-Priština, te da li je za to dobio poziv, on je kazao:

- Pričao sam sa Markonom, ali ja ne volim da punim novinske stupce stvarima koje nisam dogovorio s ljudima sa kojima sam razgovarao. Biće još važnih sastanaka i uskoro očekujem nastavak političkog dijaloga u Briselu. Zaista uskoro, nisu u pitanju meseci, već pre dani ili nedelje. Svakako će doći do razgovora, a da li će biti pomaka (tokom leta) ili ne, to ćemo da vidimo.

Nizom neprotoklarnih gestova i srdačnim obraćanjem, prvi čovek Rusije iskazao je čast i izuzetno poštovanje prema srpskom predsedniku. Bio je to, inače, prvi Putinov sastanak sa stranim liderom od širenja koronavirusa u Rusiji.

Vučić već danas ide u Brisel, dok je u subotu u Vašingtonu na sastanku koji je inicirao Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa. Odatle ide u Ljubljanu, gde se održava samit procesa Brdo-Brioni.

Činjenice

- vojnici iz 19 zemalja učestvovali u defileu na Crvenom trgu

- 14.000 ljudi učestvovalo na paradi

- 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme prikazano na paradi i 75 aviona

- 20 novih modela vojne opreme prikazano, uključujući avione su-57 i mig-31K.

- prvi put prikazan najnoviji protivvazdušni raketni sistem "Pancir-SM", opremljen malim raketama za borbu protiv mini-dronova

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 25. jun 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
BozaB

24.06.2020 19:16

Svaki Srbin ponosan je na nasu vojsku koja nas je na najbolji moguci nacin predstavljala u Moskvi.

Kosta

24.06.2020 19:21

Ponos je to što uvek osetimo kad vidimo našu vojsku u stroju. Danas su naši gardisti marširali Crvenim trgom, a naš predsednik je pokazao šta oseća u tim trenucima. Lep je ovo bio dan u Moskvi, I za domaćine i za njihove goste.

Sofija

24.06.2020 19:43

Ponosni smo i velika nam je cast sto je nasa garda ucestvovala na Paradi u Moskvi, i prodefilovala ispred najvecih zvanicnika Rusije i drugih zemalja, kao i naseg Predsednika koji je s ponosom medju prvima stajao do velikog Putina.

vojkan

24.06.2020 19:56

Ponos cele Srbije..