A SAD ADIO I KO ZNA GDE I KO ZNA KAD: Ovo su najveći luzeri izbora

Autor:

Vesti

22.06.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori održani pre dva dana izrodili su bar 13 političkih luzera, koji su, svako iz svog razloga, najveći gubitnici glasanja. Jednima je glave došla suluda ideja o bojkotu, koju je razobličilo gotovo 3,3 miliona birača, koliko ih je izašlo na izbore. Drugima, ništa manje suludo, uverenje da će nekako namamiti 90.000 ili 100.000 ljudi da zaokruže njihov broj na listiću. I jedni i drugi zaboravili su da politika ipak nije vašarski performans. Zbog toga će mnogi morati u političku penziju, za koju im je, pravo govoreći, odavno bilo vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/I. LIČINA/D. KUJUNDŽIĆ/R. PRELIĆ/S. RADOVANOVIĆprintscreen/novaS
Foto: Ilustracija

Politički analitičar Jelena Vukoičić kaže za Srpski telegraf da izlaznost i rezultati pokazuju da su gubitnici izbora liste za koje se smatralo da imaju šansu da pređu cenzus, kao i oni koji su izbore bojkotovali.

- Ako gledamo stranke koje su dosad bile u parlamentu, a više nisu, primećujemo da su to partije koje već godinama gube popularnost i da je ovo sada njihov apsolutni debakl. Jednostavno, njihova politika je nešto što pripada prošlosti, tu imamo i desne opcije i neke leve, liberalne, ali očigledno ni sa jednima ni sa drugima se birači više ne identifikuju. Za te ljude je vreme da odu u političku penziju iako to neki od njih verovatno neće učiniti - navodi naša sagovornica.

Vukoičić: Njihova politika je nešto što pripada prošlosti

Kako kaže, što se tiče onih koji su bojkotovali izbore, neki od njih bi udruženi verovatno prešli cenzus, ali to nije politika koju zastupa veliki broj građana Srbije.

Spisak gubitnika

Vojislav Šešelj 2%
Sergej Trifunović 1,8%
Dragan Đilas bojkotaš
Boško Obradović bojkotaš
Vuk Jeremić bojkotaš
Zoran Lutovac bojkotaš
Saša Radulović 2,6%
Čedomir Jovanović 0,3%
Velimir Ilić 0,2%
Valentina Reković 0,7%
Nenad Čanak 1%
Zoran Živković 0,3%
Marko Bastać izgubio Stari grad

- Da ih narod podržava, na izbore bi izašlo 30, a ne 50 odsto birača. To su stranke koje nude biračima nešto što ne može da se smatra protivtežom SNS. Prosto, SNS je apsolutno dominantan i to nije nikakav pritisak na javnost, već rezultat politike i rada koje većina građana Srbije prepoznaje kao ono što njima odgovara i što hoće. Treba poštovati volju naroda i taj teror nekakvih malih, beznačajnih stranaka mora da stane. Hajde, ne možete da pređete pet odsto, ali ni tri, ni dva, ni jedan odsto, onda treba da shvatite da je došlo vreme da radite nešto drugo - zaključuje naša sagovornica.

Vojislav Šešelj

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Na prošlim izborima SRS je osvojio više od osam odsto. Na ovim jedva nešto preko dva odsto. Mnogo daleko od cenzusa. Nastave li kao produkt devedesetih godina, čini se da radikali odlaze u zaborav. Ako ne cela stranka, Vojislav Šešelj sigurno. Ni manevar sa isturanjem sina u prvi plan i ublažavanjem retorike nije mu pomogao da se spase političke penzije.

Sergej Trifunović

RepublikaFoto: youtube.com/Vecernje novosti

Prostak, đilkoš, div(l)jak. Kakvu je kampanju vodio, tako je i prošao. Uostalom, kako je moguće da čovek koji iz usta (Tviter poruka) ne vadi tuđe majke i polne organe bude predvodnik građanske Srbije. Nije bilo i nikada neće biti i zato je Skupština ostala samo nedosanjan san. Ako mu je za utehu, izgleda da se bar dobro zabavio.

Dragan Đilas

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Kada bojkotujete izbore i pozivate građane da vas u tome slede, a na glasanje izađe 50,2 odsto građana, onda je jasno da ste potpuni luzer. A kad odmah nakon saopštavanja izlaznosti saopštite da je bojkot uspeo, onda ste... Bolje da ne kažemo. Bilo kako bilo, kampanja Đilasa i njegovog Saveza za Srbiju pokazala se kao potpuni promašaj.

Boško Obradović

RepublikaFoto: printscreen/N1

Što bi rekao Vučić, kao da mi je sam bog poslao ovakvu opoziciju. Ako je i bilo pristalica bojkota u iole većem broju, svojim nasilničkim ponašanjem i prostotom sigurno ih je rasterao Boško Obradović. Đilasov najverniji saborac ostao je s njim i još nekolicinom poslednji koji je verovao u bojkot. I prošao je kako je prošao.

Vuk Jeremić

RepublikaFoto: youtube.com/Minut do 12

Gubitnik na kvadrat. Ne samo da je pukao bojkot čiji je jedan od najtvrđih zagovornika bio već je i u lomovima i podelama unutar Saveza za Srbiju ostao na jednoj strani, dok su Đilas i Obradović zauzeli busiju na drugoj. Ionako skromna podrška koju su svi zajedno imali doslovno je prepolovljena, a u slučaju Narodne stranke Vuka Jeremića i više od toga.

Zoran Lutovac

RepublikaFoto: Tanjug/D. Goll

Ako je Jeremić gubitnik na kvadrat, Lutovac je gubitnik na kub. Toliko se vezao za bojkot i Dragana Đilasa da nije video da se cela njegova stranka (DS) digla da ga smeni. To se, konačno, u nedelju u Madlenijanumu i desilo, mada Lutovac ne priznaje takav epilog. Ali uskoro će izborna skupština, a tad već neće imati kud.

Saša Radulović

RepublikaFoto: Tanjug/D. Kujundžić

Serija rascepa, lomova i poraza započetih nakon prošlih parlamentarnih izbora, kada je Dosta je bilo osvojio ******** mandata, a onda se iscepkao u nekoliko frakcija, zapečatio je preksinoćni rezultat. Pod novim imenom Suverenisti, Saša Radulović i ekipa, istina, nisu bili daleko od cenzusa. Ali, što se kaže, ono malo devojci sreću kvari.

Čedomir Jovanović

RepublikaFoto: Tanjug

Da ona čuvena urbana legenda o Čedi Jovanoviću i jednom glasu koji je dobio u svojoj izbornoj jedinici (ko li je glasao, on ili žena) nije samo legenda, posvedočio je i najnoviji izborni debakl. Iako je predvodio manjinsku listu, kojoj je potreban manji cenzus, i od tog manjeg Jovanović je bio mnogo daleko. Sa 0,3 odsto podrške jedino je uspeo da pretekne sledećeg na našoj listi gubitnika.

Velimir Ilić

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ

Dok je kraduckao, bolje je prolazio. Bivši ministar Velimir Ilić napravio je najgori rezultat otkako je na političkoj sceni. Da nije Čačka, gde je dobio koliko-toliko glasova, verovatno bi ovaj nikakav procenat bio i manji.

Valentina Reković

RepublikaFoto: facebook.com/Valentina Rekovic
Tekst potpisa

Pokret Jedan od pet miliona nije baš dobio jedan od pet miliona glasova, ali nije odmakao ni mnogo dalje. Devojka koja je u kampanji rekla da joj je dosadilo da 30 godina gleda jedna te ista lica iako ima samo 23 godine prošla je onako kako je i govorila. A uplitala se u sve i svašta, od Kosova do BDP i ekonomije.

Nenad Čanak

RepublikaFoto: Tanjug/Nebojša Radošević

Jedan od mamuta srpske političke scene, baš kao i njegov antipod Vojislav Šešelj, odlazi u političku penziju. Neće se, naravno, tako lako predati čarima penzionerskog života, međutim, glasači su rekli svoje. U Skupštini Srbije više nema mesta za čoveka koji je oblačio različita politička odela samo da bi se u njoj našao. Ovog puta nije mu pomogla ni (ne)prirodna koalicija sa Gordanom Čomić, Markom Đurišićem...

Zoran Živković

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/Srpski telegraf

Mala uteha za velikog gubitnika. Nekadašnji premijer iz vremena "Sablje" uspeo je da pređe cenzus na Vračaru zajedno sa Tadićem i Trifunovićem, o kojima je, uzgred budi rečeno, govorio sve najgore, ali je na republičkom nivou prošao kao bos po trnju. Čak i gore.

Marko Bastać

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Hteo je da izađe na izbore, a da se ne zna da izlazi. Prvi ga je raskrinkao stranački šef Dragan Đilas, koji ga je zbog liste u Starom gradu smenio sa mesta potpredsednika stranke, a onda su ga naprednjaci demolirali na izborima. I tako posle 28 godina DS ili derivati te stranke više ne vladaju centralnom beogradskom opštinom.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte:

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje posledica koronavirusa doktor Predrag Kon najavljuje nove preventivne mere zbog pojave sve većeg broja obolelih.

Naš proslavljeni teniser Novak Đoković ipak neće biti u karantinu u Hrvatskoj.

Sve ove priče kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 23. jun 2020. godine

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading