(VIDEO) AFERA KIPARSKE PARE: Nestali diskovi sa imenima političara koji su ukrali milijarde!

Autor:

Vesti

09.06.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Afera "kiparske pare", teška najmanje oko 3,5 milijardi tadašnjih nemačkih maraka, do danas nije dobila epilog. Nimalo slučajno jer je bez traga nestala obimna dokumentacija, puna dokaza (diskovi sa dokaznim materijalom i papirima), koju je bivša haška tužiteljka Karla del Ponte još pre 17 godina predala tadašnjim vlastima u Beogradu o moćnicima iz svih struktura, biznismenima i političarima koji su devedesetih učestvovali u prebacivanju državnih para u džakovima na Kipar.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Otkrila mnoge tajne: Karla del Ponte

Ta dokumentacija, kako saznaje Srpski telegraf, nije zvanično čak ni zavedena kao dokazni materijal. O njoj, naime, ne postoji nikakav pisani trag u tužilaštvu ili bilo kojoj državnoj instituciji.

NIJE BILO NIČEGA

U sve to (in)direktno su upleteni tužioci Đorđe Ostojić i Jovan Prijić, koji su se te 2003. godine bavili tim slučajem. I dok Ostojić, tada v. d. republičkog tužioca, tvrdi da mu je nepoznata sudbina devet kutija dokaza, za koje naglašava da ih je lično predao Prijiću, tada tužiocu u Okružnom sudu u Beogradu, ovaj uzvraća da za to prvi put čuje.

Prijić, naime, tvrdi da su to neozbiljna naklapanja i da od Ostojića nikada ništa nije dobio.

Ostojić u razgovoru za Srpski telegraf tvrdi da njemu Batić nije predao nikakve dokaze o slučaju "kiparskih para".

- Nije Batić meni dao nikakve diskove. Ja sam iz Haga aprila 2003. doneo devet kutija materijala, koje mi je lično dala Del Ponteova. Sam sam ih nosio jer su tada, verovali ili ne, bile takve okolnosti. Predao sam ih tad nadležnom posebnom odeljenju za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu, koje su vodili Jovan Prijić i sada pokojni Nenad Ukropina. Nisu zataškavani dokazi niti je sabotirana istraga. Nije se ništa stopiralo, tako su mi preneli, istraživali su, ali u tom materijalu očigledno nije bilo dovoljno dokaza - kaže Ostojić.

On negira mogućnost da je Karla del Ponte dala još neke dokaze Batiću na diskovima.

- Moguće je samo da je materijal koji sam ja doneo posle narezan na diskove i njemu predat. On je čovek bio i političar i mogao je i na taj način javno da nastupa.

Afera "kiparske pare"

Slobodan Milošević

- 3,5 milijardi nemačkih maraka najmanje izneto tokom vlasti Slobodana Miloševića i sankcija devedesetih na Kipar

- to je bio novac iz državnog budžeta, penzijskog fonda, srpskih banaka i najviše iz Beobanke, koju je vodila Borka Vučić

- nakon pada Miloševića nije zvanično utvrđeno gde je sve završio novac

- sumnja se da je deo novca otišao na kreditiranje srpskih tajkuna, koji su kupovali preduzeća, čiju su cenu prethodno u dilu sa vlastima spuštali Tako su se talili

- sumnja se da je deo novca otišao i stranim bankama i investicionim fondovima koji su pokretali biznis u Srbiji

- sumnja se da je deo novca prebačen u treće zemlje

PREBACIVANJE LOPTICE

Ostojić je odgovornost za nestanak dokaza praktično svalio na Prijića, koji je te optužbe odbacio kao neistinite.

- Nemojte, molim vas. Kakvi dokazi, kakvih devet kutija, kakvi bakrači. Prvi put za to čujem. To su naklapanja. Ne znam o čemu govorite.

Upitan da li to znači da njegov kolega Ostojić ne govori istinu, on je kratko uzvratio: "Neću to tako da kažem."

Na pitanje koliko onda može da bude ozbiljno što su dokazi, o kojima je govorio i pokojni Batić, nestali bez traga jer nisu zavedeni, te kako je moguće da dvojica tužilaca upletenih u taj slučaj imaju toliko oprečne priče, on odgovara:

- Nemojte mene to da pitate. I nemojte, molim vas, da verujte da je moguće da iko sakrije ili skloni toliki dokazni materijal. To je stvarno neozbiljno.

Ko je Đorđe Ostojić

Ostojić (53) završio je odsek unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Od 1996. bio je zamenik okružnog javnog tužioca u Novom Sadu, a 2001. je imenovan za načelnika novosadske policije. Imenovan je 23. marta 2003. za v. d. republičkog tužioca iako se za to mesto tražilo 12 godina iskustva, što je uslov koji on nije ispunjavao. Na toj funkciji je bio do izbora nove vlade marta 2004, kad je podneo ostavku iz, kako je rekao, ličnih i profesionalnih razloga. Sa tog mesta odlazi na mesto prvog čoveka Okružnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, gde je imenovan za apelacionog tužioca posle reforme pravosuđa 2010. Sad je jedan od zamenika republičkog tužioca Zagorke Dolovac.

Učestvovao je u izradi modela Zakona o dosijeima DB u okviru projekta NVO Forum iuris, koji je finansirala Evropska komisija.

Ko je Jovan Prijić

Prijić (64) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radio kao pravni pripravnik u Zrenjaninu, posle čega je imenovan za zamenika opštinskog tužioca - na toj funkciji zadržava se sve do 1992, uz manju pauzu, koju provodi na službi u Prizrenu. Do 1999. bio na funkciji zamenika okružnog tužioca u Zrenjaninu, a pre 5. oktobra 2000. postaje zamenik republičkog državnog tužioca, zadužen za pitanja ratnih zločina. Republički javni tužilac Siniša Simić imenuje ga 4. marta 2003. za specijalnog tužioca sa širokim ovlašćenjima u borbi protiv organizovanog kriminala. Sada je zamenik republičkog tužioca. Bio je član JUL.

Batić tvrdio da je on doneo diskete

RepublikaFoto: youtube.com/DHSSTV
Vladan Batić

Posebnu kontroverzu na ovaj slučaj baca činjenica da je ministar pravde u vladi DOS Vladan Batić, koji je pokrenuo istragu o "kiparskim parama", tvrdio da je on, a ne neko od tužilaca, dobio dokumentaciju i diskove od Karle del Ponte. Batić je javno izjavljivao da je tužiocu predao diskete jer se plaši da će "veo zaborava ili misteriozne stvari da zataškaju šta se dogodilo sa našim parama". To se, nevezano za njega, na kraju i desilo.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 10. jun 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading