RAT LEKARA: Sukob koji je šokirao Srbiju

Autor:

Vesti

06.05.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Puklo primirje! Lekari, članovi kriznog štaba, pulmolog Branimir Nestorović i epidemiolog Predag Kon, juče su ponovo otkopali ratnu sekiru. Dok pulmolog zagovara kretanje bez ikakvih ograničenja, dotle epidemiolog na sav glas upozorava da bi se time ugrozio veliki broj života.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branimir Nestorović

Profesor Branimir Nestorović izazvao je burne reakcije izjavom da sada, kada je virus slab, "svi, osim najstarijih, treba da izađu napolje i zaraze se".

- Sada, kada je virus ovako slab, smešno zvuči, ali treba sve pustiti da se inficiraju. Sad je trenutak da se svi koji se nisu inficirali inficiraju. Koronavirusi su od decembra do aprila. Ako se bude desio drugi talas, ne verujem da će se desiti, ne razumem kako može da bude jači nego prvi. Sada ga znamo, znamo kako se leči... Prvi talas je bio takav kakav jeste jer nismo imali nikakvog iskustva - naveo je Nestorović, gostujući juče u jutarnjem programu televizije Prva.

PRVI FAJT ZBOG MMR VAKCINE

Kao vrhunski stručnjak za epidemije, dr Kon je zastupao tezu da su vakcine, pa i MMR protiv malih boginja, najbolja preventiva protiv zaraznih bolesti. Suprotstavio mu se Nestorović, koji je rekao da MMR, što i piše na deklaraciji same vakcine, može da izazove promene u centralnom nervnom sistemu deteta koje odgovaraju blagom obliku autizma, što je mnogo gore od malih boginja.

- Koja odgovornost? Mišljenja sam da svaki roditelj za svoje dete treba da uradi ono što misli da je najbolje. A suština cele priče jeste da mi ne umiremo od nevakcinisanja MMR - rekao je Nestorović.

NE TEORETISANJU

RepublikaFoto: Grad Beograd
Predrag Kon

Žestok odgovor stigao je od Kona, koji je na pitanje Srpskog telegrafa da prokomentariše Nestorovićev predlog u dahu odgovorio:

- Epidemiolog ne može da kaže kada ima toliko zaraženih (114) da je kraj epidemije, a kliničar može jer on vidi unapred. Epidemiolog ne sme da preporučuje zaražavanje, to je potpuno suprotno od onoga što treba da radi, da spreči svaku mogućnost zaražavanja. Teoretisanje po tom pitanju nije prihvatljivo pred javnošću. Neko tako može dobiti neku težu formu bolesti, a ko će tada biti kriv?

Kon je potom rekao da, iako se čini da među lekarima postoje razlike u mišljenjima, one zapravo i ne postoje.

- Možemo uopšteno da pričamo, ali ne pred javnošću. Čini se da između nas postoje ogromne razlike, ali njih nema. Razlika je samo u odnosu prema javnoj reči - naveo je Kon.

IZMEĐU DVE VATRE

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Tenzije je pokušala da spusti doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja je ponudila diplomatsko rešenje da treba pitati doktora Nestorovića zašto je to izjavio. Ipak, Kisićeva je priznala da se ne može saglasiti sa Nestorovićevim pozivom da se svi zaraze.

- Bilo bi neodgovorno da se u 21. veku neko namerno zarazi. To se ne može preporučiti - istakla je Kisićeva.

Upitana da li je tačna Nestorovićeva ocena da je epidemija već gotova Kisić Tepavčevićeva je rekla da je njen kolega "optimističniji, ali da nije ništa neistinito što je rekao".

- To su mišljenja jednog vrsnog kliničara. Podaci koje pratimo idu u tom pravcu - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Branimir Nestorović 

Rođen 1954. u Beogradu

Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1979.

Zaposlen na Univerzitetskoj dečjoj klinici od 1979, načelnik odeljenja za alergologiju i pulmologiju

Osnivač udruženja dečjih pulmologa i osnivač fonda YUFEDA

Bio je pomoćnik ministra obrazovanja u vreme Miloševića, kasnije je bio član SPO i DS

Predrag Kon 

Rođen 1955. u Beogradu

Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981, a 1991. specijalizirao epidemiologiju na VMA

U toj instituciji radio je 15 godina, a bio je i ratni epidemiolog

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog lekarskog društva

Vanredno je unapređen u čin sanitetskog potpukovnika 10. aprila 2020. zbog doprinosa u borbi protiv koronavirusa

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 7. maj 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading