SRBIJO, REAGUJ: Ćerka heroja Laze još čeka posao, a prosek na medicini 9,7!

Autor:

Vesti

02.05.2020

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nina Vujošević, ćerka hirurga-heroja dr Miodraga Lazića, koji je spasao nebrojeno života od Krajine preko Srpske do Srbije, i dalje radi u Kliničkom centru u Nišu na određeno vreme uprkos proseku od 9,7 i svim položenim ispitima za doktorske studije sa čistom desetkom!

RepublikaFoto: youtube.com/BN TV
LEGENDA: Dr Miodrag Lazić

- Mom bratu Miši, kako ga je porodica zvala, bilo je ispod časti da urgira za ćerku mezimicu. Godinu dana je bila na volonterskoj specijalizaciji za oftalmologa, koju finansira njena majka Biljana, Mišina prva supruga. Pre dva meseca primljena je na određeno vreme, na dve godine, ali specijalizaciju i dalje plaćaju - kaže Ljiljana Lazić.

Nina (32) majka je dvoje male dece, četvorogodišnje Mile i sedmogodišnjeg Vuka, ali joj nije palo na pamet da, kao neke druge kolege, ostane kod kuće u najtežim vremenima.

- Samo tri dana posle očeve sahrane vratila se na posao. Nasledila je njegove najbolje osobine jer krv nije voda i mi smo beskrajno ponosni na nju.

Ana utučena, duša joj pati

Ljiljana ne zaboravlja ni svoju snaju Anu, koja se posle oporavka u Beogradu od korone nalazi u kućnoj izolaciji u Nišu.

- Malopre smo se čule. Izbegavam da je zovem jer tuga na tugu ne ide niti možemo da se pomirimo da našeg Laze više nema. Šta da vam kažem, zdravstveno je dobro, hvala bogu, ali je utučena. Samo njena i moja duša znaju kako nam je - kaže doktorova sestra.

DOKTOR SA DESETKOM

Ljiljana napominje da nikog ne proziva, već želi samo da se ispoštuje stručnost i posvećenost njene bratanice, koja se isticala čitavog školovanja.

- Bar toliko dugujemo doktoru Lazi, kad on već za života nije hteo da iskoristi ogromni uticaj. I na tome ću istrajati - priča hirurgova sestra, koja i dalje ne može da prihvati da njenog brata više nema.

Foto: Privatna arhiva
POSVEĆENA POZIVU: Nina sa Milom i Vukom

Nina je 2014. upisala doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Nišu, a već sledeće godine dobila četvorogodišnju stipendiju Ministarstva za nauku. Doktorske akademske studije završava 2016. sa prosekom 10. Prošle godine u septembru bila je prezenter na 20. kongresu oftalmologa Srbije, odsek mladi oftalmolozi. Autor je i koautor mnogih naučnih radova, i to sa tek 32 godine!

Koliki je potencijal bila još za vreme studija, govori i činjenica da joj je 2008. godine, na svečanoj dodeli indeksa generaciji '89, a na predlog profesora Ivana Nikolića sa Katedre za histologiju i citologiju, dobila specijalno priznanje za izvanredne rezultate postignute na prvoj godini studija.

Dečja igra kraj murala

Foto: Privatna arhiva
Ninina ćerka pored murala

Ninina dečica, doktorovi unučići i ljubimci, često se igraju ispred zgrade gde je oslikana poruka njihovom dedi. Na zidu piše: "Slava heroju dr Laziću! Nikad ne zaboravi ko ti je bio đed!"

PODRŠKA PETICIJI

U međuvremenu su se ujedinila dva pokretača peticije da Klinički centar u Nišu ponese ime dr Miodraga Lazića, pa je tako nastala jedna sa čak 11.700 potpisa. Takođe, na Fejsbuk stranici tu inicijativu je podržalo 49.995 pratilaca.

Podsetimo, legendarni hirurg preminuo je 14. aprila od koronavirusa, ne želeći da ostavi svoje pacijente, mada je spadao u rizičnu grupu. Vest je bolno odjeknula u Krajini i Republici Srpskoj, gde je doktor Laza u jeku rata i na prvim linijama fronta obavio čak 12.000 operacija i svoje potresne ispovesti sabrao u knjizi "Dnevnik ratnog hirurga". Sahranjen je 18. aprila uz zvuke "Marša na Drinu", što mu je bila poslednja želja. Zahvalni građani odali su mu počast s obe strane Drine, a murali s njegovim likom niču na sve strane, od Prijedora i Ilidže preko Crne Gore do voljenog Niša.

Inicijativu Srpskog telegrafa da dr Lazić bude posthumno odlikovan, između ostalih, podržao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

NE PROPUSTITE! Srpski telegraf na kioscima u nedelju 3. maja

Iako su čitaoci Srpskog telegrafa navikli da svakog vikenda izdajemo dvobroj, ovoga puta napravićemo izuzetak! 

Naime, zbog skraćenog policijskog časa, Srpski telegraf naći će se na kioscima širom Srbije u nedelju 3. maja, a u ovom "specijalnom" broju naši čitaoci imaće priliku da pročitaju mnogobrojne aktuelne priče iz zemlje i sveta.

 

Između ostalog, u izdanju od nedelje 3. maja, čitajte:

- Zašto ćerka nedavno preminulog srpskog heroja i doktora Miodraga Lazića i dalje čeka na posao, iako je završila Medicinski fakultet sa prosekom 9,7.

- Kako će ubuće izgledati putovanje avionom i zašto će provere trajati tri sata.

- Zašto se Đilas ljuti kada ga zovu "Điltler", iako se inspiriše nacističkom literaturom.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 3. maj 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Milan

03.05.2020 10:09

Ovo je stvarno sramota.

Saradžogla

03.05.2020 16:20

Moja bliska rođaka je nedavno postala lekar. Savetovao sam joj da se učlani u SNS!Znate i sami zašto.Devojka se uvredila ,,do daske''! ... Tečo,kada sam čula da si neki faktor u SNS bila sam šokirana!PS.Ja sam jedini član SNS od moje cele familije.A familija moje supruge me sažaljeva ...