Đilasov tajni plan za rušenje vlasti

Autor:

Vesti

26.04.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicija predvođena liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom, Boškom Obradovićem i Vukom Jeremićem vidi šansu da na epidemiji koronavirusa politički profitira, zbog čega su isplanirali niz akcija čiji je krajnji cilj udar na državu i njene institucije, otkriva Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dragan Đilas

U pokušaju da se domognu vlasti, pomenuta trojka, uz Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića rešena je da zaboravi bojkot i uđu u izbornu trku.

Uzdajući se u pritisak Zapada i EU na Vučića, opozicija očekuje da se izbori odlože za septembar.

Odlaganje izbora zbog trauma

Poslanik Nove Srbije - Pokret za Spas Srbije Đorđe Vukadinović smatra da je poželjno da što više političkih aktera učestvuje na izborima.

- Sa svake strane trebalo bi učiniti maksimalni napor da do toga dođe. Činjenica je da su epidemija i vanredno stanje mnogo toga poremetili. U junu, koji se pominje, za izbore će biti i dalje isuviše traumatično sećanje na izolaciju. Zato je, nezavisno od toga šta će odlučiti SZS - da li će i kako izaći na izbore, razumno razmisliti o pomeranju izbora na ranu ili kasnu jesen. To bi, cenim, vodilo i širem odzivu građana.

SAVETI SA STRANE

- Očekuju da će im predstavnici EU pritiskom na Vučića isposlovati odlaganje izbora, koji bi, umesto u junu, bili održani u septembru, procenjujući da će dotad uspeti da sruše vlast. Prema tom planu, u međuvremenu bi imali niz akcija protiv Vučića, kojim bi kritikovali sve mere kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa - od mera izolacije, žarišta... Nešto od svega toga videće se već sutra u Skupštini jer će pojedini poslanici SZS, posle višemesečnog bojkota, doći na zasedanje. Pokušaće da organizuju i proteste - priča dobro upućen izvor Srpskog telegrafa i dodaje da imaju pet tačaka kroz koje će delovati do ukidanja vanrednog stanja (pogledaj okvir).

Akcija u pet koraka

- pojedini poslanici koji su u SZS posle više od godinu dana bojkota dolaze sutra u parlament. Zadatak će im biti da kritikuju reakcije i mere države i struke u borbi protiv koronavirusa, vanredno stanje, izolaciju

- izražavanje nezadovoljstva zbog izolacije, isticanje problema žarišta koronavirusa, ignorisanje razloga kako je do toga došlo

- kritika ekonomskih mera

- istovremeno, priprema za izbore, kad god da budu održani. Pokušaj da uz pomoć stranaca, čitaj - njihov pritisak na Vučića, izdejstvuju jesen

- ako ta ideja propadne, izlazak na izbore preko raznih lista i grupa građana koje kontrolišu i finansiraju

Prvi potpredsednik Vlade i šef socijalista Ivica Dačić tvrdi da je očigledno da "bratija okupljena oko Đilasa misle da koronu iskoriste da pokušaju da sruše vlast", samo što procenjuju da im treba više vremena, pa zato traže odlaganje izbora za septembar.

- Sigurno ih savetuje neko sa strane, ali ko god da je to, oni nemaju pojma o srpskom narodu. Nema te vakcine koja može da im pomogne da dođu na vlast. Iako su dosad bili za bojkot izbora, ako su rešili da izađu na izbore, nema problema. Jedva ih čekamo, pobedićemo ih sve, zajedno sa koronom. Narod najbolje zna ko se borio za živote građana, a ko je navijao da bude što gore, misleći da će to za njih da bude bolje - poručuje Dačić.

VODI IH MRŽNJA

Đilas i njegovi zaposleni u SZS će morati, ističe Aleksandar Vulin, ministar odbrane, da čuju šta narod Srbije misli o njima.

- Gde god su na zapadu išli da blate Srbiju, rečeno im je da niko neće podržati nasilje i da je jedini način da budu finansijski i medijski podržani da budu u parlamentu. Kao što nisu sami odlučili da ne izlaze na izbore, nisu sami odlučili ni da izlaze. Sve što su pljuvali po Srbiji i govorili o nemogućim izbornim uslovima, diktaturi, nemogućnosti da se izbori održe sada će morati da poližu - kazao je Vulin za Srpski telegraf.

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević kaže da je politika SZS bez bilo kakvog racionalnog objašnjenja, već vođena mržnjom prema Vučiću i željom da se dočepaju vlasti po svaku cenu:

- Nije njih briga ni za koronu ni za narod. I sada više nije problem atmosfera u izbornoj kampanji, nemaju primedbe na izborne uslove, sve je prihvatljivo jer misle da će građani na izborima kazniti Vučića i SNS zbog ovoga što smo prošli i kroz šta prolazimo u ovom periodu. Ali će se grdno prevariti.

Ovu, kao i još mnogo drugih zanimljivih priča možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 27. april 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
slavicaslavkov

26.04.2020 19:31

Opozicija predvođena liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom, Boškom Obradovićem i Vukom Jeremićem vidi šansu da na epidemiji koronavirusa politički profitira, zbog čega su isplanirali niz akcija čiji je krajnji cilj udar na državu

Dara

26.04.2020 19:35

Neko ko je poput Djilasa nikog i nikada nece moci srusiti. Uzaludno gubi vreme!

Sara

26.04.2020 19:36

Opozicija ce puci od zlobe i ludila!

sasa

27.04.2020 05:54

@Sara - Opozicija ovakva kakva jeste,dotakla je DNO!