Kamen da zaplače: Supruga heroja Miodraga Lazića uputila poruku koja dušu para - "čekaj me ljubavi, brzo ću ja"

Autor:

Vesti

15.04.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok cela Srbija tuguje za doktorom Miodragom Lazićem, hirurgom i ratnim herojem koji je protiv korone izgubio najvažniju bitku, za život se bori i njegova supruga Ana. Prema saznanjima Srpskog telegrafa, ona je danima bila na respiratoru, sa kog je trenutno skinuta, ali lekari se ne usuđuju da daju bilo kakve prognoze.

RepublikaFoto: youtube.com/BN TV
Miodrag Lazić

- Činimo sve da porodicu Lazić ne zadesi još jedna tragedija, ali kada je ova opaka bolest u pitanju, nikad se ne zna - rečeno je našem listu iz Kliničkog centra u Nišu.

HEROJI ŽIVE VEČNO

Ovaj grad je poslednjih dana okovan tugom, ali i strahom jer je postao novo veliko žarište koronavirusa u Srbiji, najviše zbog suludog ponašanja direktora Gerontološkog centra Milana Stevanovića. Njegovom krivicom zaražen je 151 štićenik i petoro zaposlenih, koji su prebačeni u već ionako pretrpane bolnice, pa su lekari na izmaku snaga.

Novine u Srbiji osvanule su prepune čitulja za čoveka koji se do poslednjeg daha žrtvovao spasavajući živote i u toj borbi poklekao. Posebno potresan jeste poslednji oproštaj njegove supruge.

SMRT MALE SLAĐE SA PLAVIM OČIMA

Foto: Privatna arhiva
Odlomak iz dnevnika

U svom ratnom dnevniku dr Lazić je zabeležio potresne slučajeve s kojima se suočavao na ratištu.

U sećanju mu je ostala mala Slađa (14) i njene plave oči. Ranjenoj i stomaka punog krvi nije joj bilo spasa.

- Pored njenog kreveta stajao je njen otac, plakao je, sagnuo se, ljubio mi krvave klompe da mu spasem dete. Kada sam roditeljima saopštio da je umrla, u njihovim očima sam video bol, eksploziju, bljesak, padanje na kolena, vrisak. Taj ko je pucao u nju ne samo da je video dete već je video i njene oči - svedočio je dr Lazić.

Sećao se i dečaka Peđe i majke, koju je pogodila granata. Operisali smo ih, ležali su jedno pored drugo bez svesti. U jednom trenutku dečak je umro, a majka, koja je dotad bila bez svesti, okrenula je glavu prema sinu, nekoliko sekundi gledala u njega, pa umrla.

Svedoci se sećaju da je tri dana operisao sa polomljenom nogom u gipsu.

- Koleno sam držao na stolici, a potkolenica je bila u gipsu. Tako sam operisao - napisao je doktor-heroj.

- Ljubavi, otišao si i sa sobom odneo deo mene i vazduh oko mene. Budi srećan sa Kalijem, Spajkom, Pinkijem i čekajte me. Brzo ću ja, kao što ste me čekali kad uveče dolazim sa posla. Tvoja Anči, kota 176, koju si osvojio - napisala je Ana.

Svoju drugu suprugu upoznao je na sarajevskom ratištu, uprkos krvavom vremenu, planula je ljubav, koja je krunisana brakom odmah pošto se vratio u Srbiju.

Uz poruku "Heroji žive večno" od dr Lazića su se oprostili i sin Peđa, ćerka Nina, unuk Vuk, unuka Mila i zet Lazar, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Poslednji pozdrav velikom heroju i borcu koji je dao svoj život da bi spasao druge. Večno ćeš biti u našim srcima. Srbija te nikad neće zaboraviti - napisao je predsednik.

PODRŠKA INICIJATIVI SRPSKOG TELEGRAFA: ODLIKOVANJE ZA HEROJA!

RepublikaFoto: Tanjug/PRIČE iz carskog grada
Darko Bulatović

Doktor Miodrag Lazić nesebično se žrtvovao za srpski narod s obe strane. Do poslednjeg časa ostao je uz pacijente i na kraju i sam je postao žrtva korone. Zbog svega toga je Srpski telegraf pokrenuo inicijativu da ovaj heroj među lekarima bude posthumno odlikovan i uspomena na njega večno sačuvana.

Naša inicijativa dobija sve veću podršku javnosti, koja se sa tugom oprašta od velikog čoveka, ratnog hirurga.

Ideju Srpskog telegrafa podržava i Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, kome je dr Lazić ostao veran dokraja.

- U svoje ime i u ime građana i gradske uprave svim srcem podržavam vašu inicijativu. Takođe, trudiću se da i grad Niš učini sve kako bi se uspomena na jednog divnog i hrabrog čoveka sačuvala od zaborava - kaže Bulatović.

I predsednik odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske Vojin Gušić nema nikakvu dilemu:

- Čovek koji je spasao tolike živote u Krajini i Srpskoj zaslužuje najviše odlikovanje. Naš narod njegovu žrtvu, posvećenost i plemenitost nikada neće zaboraviti.

Kako Srpski telegraf saznaje, na predlog mnogih građana Niša razmatra se predlog da klinički centar u ovom gradu ponese ime dr Miodraga Lazića.

Podsetimo, nadležni su usvojili još jednu inicijativu Srpskog telegrafa - da se herojima sa Košara podigne spomenik u Beogradu. Postavljanje se očekuje po završetku vanrednog stanja.

BUDITE PONOSNI

Pre nego što je preminuo, dr Lazić je ostavio oproštajnu poruku, sa željom da ga na večni počinak isprate pesmom "Marš na Drinu". Njegove Nišlije su mu to i ispunile, a celim gradom su se orili taktovi srpske koračnice, kao i zavijanje sirena vatrogasnih vozila. "Marš na Drinu" se čuo i u Istočnoj Ilidži, gde je proveo najteže ratne godine spasavajući živote ranjenih boraca i civila, a ne gledajući koje su nacionalnosti. Juče u 10 časova širom Srbije odata je pošta i njemu, ali i svim lekarima u svetu koji su žrtve koronavirusa.

- Otišao sam časno i pošteno. Svi su mi govorili da se sklonim, ali ja to sebi nikad ne bih oprostio. Koliko sam ovih dana dobio poruka podrške. Volim vas zauvek. Moji unuci i unuka Mila ostaju bez dede, ćerke i sin da ne tuguju, nego samo napred. Budite ponosni na mene. Drage moje kolege, Marija, Boki, Brale, Kando, Sunčica i Macan, drage moje sestre, koje ste mi uvek verovale, zbogom. Voljenoj Ani, ratnom drugu i ženi, poruka: "Budi hrabra i čvrsta zbog dece i unuka, a gore, na onoj strani, jednoga dana bićemo ponovo zajedno" - glasila je poslednja doktorova poruka.

Srce na dlanu

Od dr Lazića se oprostio i Vaso Jeremić, nekadašnji borac Vojske Republike Srpske, kome je hrabri doktor spasao život.

Vaso je svojevremeno ispričao kako ga je na sarajevskom ratištu bukvalno vratio iz mrtvih. Već otpisanom, masirao mu je srce, polomio rebra, a kada ni to nije pomoglo, u očajanju mu je otvorio grudni koš, uzeo srce u ruke i masirao ga dok nije proradilo.

- Neka te anđeli čuvaju na nebu - napisao je Jeremić.

Prema najavama iz Niša, grad planira da mu se dostojno oduži.

- Ulica pored Kliničkog centra ili trg kod Zavoda za hitnu medicinsku pomoć će dobiti ime po doktoru Laziću. Komisija za nazive održaće sednicu odmah nakon ukidanja vanrednog stanja - rekao je predsednik komisije Bojan Marinković.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte:

Francuski profesor otkriva koliko će još dugo trajati pandemija koronavirusa.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević otkriva zašto joj je Srbija u srcu i zbog čega nije želela da ode u inostranstvo iako je imala brojne primamljive ponude.

Lider stranke Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović uhvaćen kako se vozi gradom u automobilu sa policijskim oznakama.

Saznajte zašto je majka Marka Miljkovića u panici i kakvu je jezivu pretnju izgovorila Anabela?

Sve ove informacije, kao i još puno zanimljivih priča možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs.Foto: Srpski telegraf

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana dodatka Penzioner za 16. april 2020. godine

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zorica

15.04.2020 19:34

Sestro,zeno, ratni druze sa kote 176, bori se kao sto si to cinila 92-96 u "Zici" na Ilidzi... Iskreno ti zelim brz oporavak i da dostojanstveno ispratis naseg Lazu na vjecni pocinak! Da pociva sa andjelima kao to je i zasluzio...