BE-SE-ŽE vakcina nas je spasila: Zbog ovoga Srbija izbegava katastrofalan scenario

Autor:

Vesti

06.04.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nismo ni slutili šta bi nas moglo spasti od koronavirusa. Najpoznatiji svetski epidemiolozi otkrili su zašto KOVID-19 pogađa neke zemlje katastrofično, dok neke prolaze relativno bezbolno. Odgovor je, verovali ili ne, be-se-že vakcina.

Foto: Ilustracija

O čemu se radi? Be-se-že vakcina je vakcina protiv tuberkoloze, koja je obavezan deo imunizacije našeg stanovništva i dan-danas. Tuberkoloza se smatra bolešću siromašnih zemalja, pa je većina zapadnih država još krajem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka po preporuci Svetske zdravstvene organizacije ukinula obaveznu vakcinaciju dece tom vakcinom. Sad im se to, izgleda, vraća kao bumerang.

POZNAT ZNAK

Istraživači njujorškog tehnološkog instituta (NIT) otkrili su da su zemlje bez univerzalne politike be-se-že vakcinacije poput Italije, Španije, Holandije i Sjedinjenih Američkih Država ozbiljnije pogođene koronom u poređenju sa zemljama sa dugogodišnjom imunizacijom stanovništva ovom vakcinom, kao što je Srbija. Prema našem zakonu, vakcina be-se-že je i dalje obavezna za svu novorođenu decu i prima se odmah po rođenju. To je, podsetimo, za nas starije, onaj beleg na levoj ruci koji imamo odmalena.

Daje se odmah po rođenju

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vakcina be-se-že nastala je pre 100 godina, a razvili su je francuski naučnici Albert Kalmeti i Kamil Gerin na Pasterovom institutu u Parizu. Ona se daje deci na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života.

Kako za Srpski telegraf objašnjava stručnjak za imunizaciju primarijus dr Tomislav Radulović, i u ovoj kriznoj situaciji se pokazalo zašto je kolektivna imunizacija stanovništva važna.

Foto: economictimes.indiatimes.com/printscreen
Crno na belo - zapadni mediji pišu o vakcini

- Da se razumemo, be-se-že vakcina ne štiti od KOVID-19, ali iz nekog razloga ne dozvoljava da se kod pacijenata koji su primili ovu vakcinu razvije ozbiljna klinička slika, da dođe do oštećenja pluća i da završe na respiratoru. Da nije tako, mi bismo do sada već imali više od 500 mrtvih od korone - navodi dr Radulović i podseća da be-se-že vakcina primarno štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa i do sada nije pronađena bolja vakcina za ovu bolest.

I dr Nestorović je govorio o vakcini

RepublikaFoto: pritnskrin
Branimir Nestorović

O be-se-že vakcini govorio je i najpoznatiji srpski pulmolog prof. dr Branimir Nestrorović. Kako je naveo, on je umereni optimista u vezi s postojećom situacijom, a razlog za taj optimizam bazira na biološkim razlozima. Kao jedan od tih bioloških razloga naveo je i to što su građani Srbije vakcinisani be-se-že vakcinom.

NAUČNE STUDIJE

Specijalista za plućne bolesti primarijus dr Tatjana Radosavljević ističe za naš list da su naučne studije o uticaju be-se-že na KOVID-19 još u ranoj fazi jer se o samom koronavirusu ne zna dovoljno.

- Mi ne znamo da li ta vakcina deluje na KOVID-19, ali je činjenica da su zemlje bivše Jugoslavije jedine u Evropi zadržale vakcinaciju be-se-žeom. Čak i u vreme sankcija, devedesetih godina prošlog veka, deca su nam redovno dobijala ovu vakcinu, pa je naša populacija s te strane zaštićena - kaže dr Radosavljević.

Radosavljević: Činjenica je da su zemlje bivše SFRJ jedine u Evropi zadržale vakcinaciju be-se-žeom

Ona za Srpski telegraf objašnjava kako deluje ova vakcina:

- Sve se odvija na ćelijskom nivou i svodi se na podsticaj imunološkom odgovoru organizma. Postoje takozvane memori ćelije, koje kod osoba koje su primile be-se-že vakcinu prepoznaju infekciju tuberkoloze i ne dozvoljavaju da osoba oboli.

Kada je ukinuta be-se-že vakcinacija

-  SAD krajem sedamdesetih

-  Italija i Španija 1988.

-  Francuska 1990.

-  Velika Britanija 2005.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte:

Šokantan intervju Ace Lukasa za naš list koji je bez ustezanja govorio o poznatim ličnostima.

Đilasova mašinerija ne miruje ni za vreme epidemije i trajanja vanrednog stanja. Bez imalo skrupula širi neproverene informacije koje onemogućavaju efikasnu borbu protiv korona virusa.

Konačno otkriće ko je zarazio svet koronavirusom i zašto je Tramp uhapsio doktora Čarlsa Libera.

Otkrivamo i koji je plan učesnice rijaliti programa Zadruga Anabele Atijas- Kuda to želi da smesti svoju ćerku i šta planira sa njenim dečkom Markom Miljkovićem?

Sve ove informacije kao i još puno zanimljivih priča možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 7. april 2020. godine

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading