Na Sajmu 3.000 kreveta: Ovako će izgledati život u najvećem karantinu

Autor: B. PAUNOVIĆ - D. PETROVIĆ

Vesti

24.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Beogradskom sajmu pravi se najveći karantin u Srbiji, u kom će biti smešteno čak 3.000 zaraženih koronavirusom. Biće to pacijenti sa najblažim simptomima i oni koji uopšte nemaju simptome.

RepublikaFoto: twitter.com/profa
Spremni kreveti na Beogradskom sajmu

Srbija neće ponoviti katastrofalnu italijansku grešku. Kako saznaje Srpski telegraf, kineski eksperti su već drugog dana boravka u Srbiji predložili meru koja bi trebalo (uz masovno testiranje) da bude ključna u zaustavljanju i gašenju epidemije koronavirusa - svako ko bude pozitivan na testu, imao-nemao simptome moraće u izolaciju u velike karantine umesto da, kao do sada, bude u kućnoj izolaciji.

KONKRETNI REZULTATI

- Kinezi uopšte nisu imali dilemu kada su ovo istakli kao najvažnije, naravno, uz masovna testiranja. Vođa njihovog tima Guo Jubao više puta je ponovio na sastancima sa našim lekarima i državnim rukovodstvom da mu je jasno koliko je teško u kratkom roku opremiti velike centre, sa ogromnim brojem kreveta koji mogu da prime po 3.000 ili 4.000 pacijenata, ali da je to prosto neminovnost - objašnjava za Srpski telegraf jedan od srpskih lekara uključenih u rad kriznog štaba.

Obavezno će biti testirani svi kontakti i svi u samoizolaciji

RepublikaFoto: Tanjug
Predrag Kon

Šta u stvari znači najavljeno masovno testiranje. U najkraćem: bukvalno danas ili sutra biće testirani svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima, pa čak i kontakti kontakata, kao i oni koji su u samoizolaciji.

- Svi koji su bili u kontaktu sa osobom koja je inficirana će se testirati, a isto važi i za one koji su dosad bili u samoizolaciji da ne bi ostalo da su nosioci virusa i prenosili ga. Posao je ogroman, ali omogućava ubrzano suzbijanje u odnosu na raniju varijantu da samo razvlačimo epidemiju i čuvamo živote pošto su testirani samo teški slučajevi - naveo je Kon.

Kako kaže naš sagovornik, Kinezi su na konkretnim primerima iz svoje zemlje objasnili kako je na ovaj način sprečeno cirkulisanje virusa.

Gotovo istovetan stav juče je izneo i poznati ruski epidemiolog Aleksandar Mjasnikov, koji smatra da je uzrok visoke smrtnosti u Italiji odbijanje vlasti da na vreme hospitalizuje inficirane osobe.

- Oni su inficirane osobe bez težih simptoma slali kući umesto da ih stave u bolnicu i u potpunosti izoluju, kao što radimo u Rusiji. To da sedi kod kuće ne funkcioniše. Rođaci uđu, na tren se izađe da se prošeta pas i tako dalje - naveo je Mjasnikov.

Režim koji će važiti na Sajmu

- Isključivo za bolesnike sa blagim simptomima ili bez njih

- Prostor za izolaciju u Hali 1

- Postavljeno 3.000 kreveta

- Organizacija po principu poljske bolnice

- Pravi se veći broj toaleta

- Dozvoljen unos i upotreba telefona, moguće i laptopova

- Dozvoljeno doneti knjige

- Pacijenti mogu komunicirati među sobom jer su svi zaraženi

- Obezbeđena kompletna ishrana

- Neprestani nadzor lekara i medicinska nega

- Nema poseta

- Ograde i paneli između kreveta

- Izlaze svi kojima dva testa budu negativna na koronu u roku od 48 sati

*Izvor: Nezvanična saznanja i epidemiolog dr Zoran Radovanović

**Konačni režim zavisiće od stavova kineskih eksperata

VAŽNOST TRIJAŽE

O ogromnoj važnosti trijaže, odnosno razdvajanja bolesnika sa najtežim, srednjim i najlakšim simptomima, govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a tokom jučerašnjeg dana pripadnici Vojske Srbije ubrzano su sređivali i opremali prostor na Beogradskom sajmu.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je kineskim stručnjacima bilo predstavljeno više lokacija u Beogradu za masovni karantin, a da su oni izabrali Sajam jer tu postoje svi neophodni uslovi.

- Moraju da postoje posebni ulazi za pacijente, lekare, sestre i medicinsko osoblje. Treba da postoje još neki faktori koji moraju da se ispune da bi to bilo apsolutno bezbedno - rekao je Lončar.

Ovu priču kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs.

Uz štampano izdanje Srpskog telegrafa sutra poklanjamo dodatak Penzioner.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 25. mart 2020.

PRETPLATITE SE NA SRPSKI TELEGRAF

Beograđani, pretplatite se na Srpski telegraf i ne morate da izlazite iz svojih domova dok traje vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa. Vaše omiljene novine dolaziće do vas sa najaktuelnijim informacijama iz zemlje i sveta, plus poklon dodaci sa tematskim sadržajem vezanim za koronu. Ostani kod kuće!

Pretplatite se na "Pretplata" d.o.o. pozivajući brojeve

064/833-44-11, 064/833-44-06, 064/833-44-05, 064/833-44-28, 064/833-44-07

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading