(VIDEO) ALBANCI U PANICI ZBOG TRAMPOVOG PLANA: Amerika izašla sa konačnim dokumentom za Kosovo!

Autor:

Vesti

05.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika je spremila sporazum sa rešenjem koji podrazumeva rešavanje kompletnog kosovskog pitanja. U dokumentu iza kojeg stoje Donald Tramp i Bela kuća, kako tvrdi prištinski mediji poput Bota sota, Priština i Beograd moraće da prihvate korekciju granice ili "Zajednicu plus".

Foto: Tanjug/AP
Vašington spremio novi plan, Tačiju i Kurtiju ponuda "uzmi ili ostavi"

Zbog ovog plana prištinski političari, od predsednika i premijera takozvane države Hašima Tačija i Aljbina Kurtija, u panici su jer će morati da pristanu da mnogo više daju Srbima od onoga što su im oni namenili. S druge strane, srpski šef države Aleksandar Vučić pisanje prištinskih medija ocenio je kao spekulacije, te je rekao da ne postoji nikakav "veliki dogovor", ističući da je stav Srbije jasan, da nastavka razgovora i dijaloga neće biti dok Priština ne ukine takse, koje je prošle godine uvela na srpske proizvode.

KOMPLETNA ZAŠTITA

Naime, pomenuti list navodi da Amerika zahteva dinamičnu pregovaračku fazu, slično kao u Rambujeu. To konkretno znači da će se o Trampovom planu izjašnjavati samo sa da ili ne, a ukoliko se odbije ponuda, formulisana po principu uzmi ili ostavi, strana koja odbije zahtev Vašingtona suočiće se sa osvetom i sankcijama Vašingtona.

Od Beograda će se, piše Bota sot, tražiti da zaustavi kampanju povlačenja priznanja do juna ove godine, što je i vreme do kada Amerikanci očekuju da se postigne dogovor. Ključni igrači s kojima Trampova administracija želi da razgovara su srpski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači, koji bi zastupao stavove Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova i Makron

Stižu izaslanici Merkelove i Makrona

Francusko-nemačka delegacija koju čine savetnici kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona trebalo bi naredne sedmice da poseti Prištinu, piše prištinska Gazeta ekspres.

Kao dva glavna razloga posete izaslanika Merkelove i Makrona navode se nastavak dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa i ukidanje taksi na srpske proizvode i proizvode iz BiH. Makron se zalaže za potpuno i bezuslovno ukidanje taksi i izražava spremnost da organizuje samit u Parizu o nastavku dijaloga.

Priština će morati konačno da ispuni obavezu iz Briselskog sporazuma i omogući formiranje Zajednica srpskih opština, koja će u oblasti zdravstva, privrede i obrazovanja biti oslonjena na Srbiju.

- Takođe, Srpska pravoslavna crkva i sva njena imovina na Kosovu dobiće eksteritorijalnost (nešto slično Vatikanu), dok bi se osnovala nova srpska opština na Kosovu (deo teritorija Vučitrna, Obilića i Srbice ili Skenderaja, koja bi se povezala sa Gračanicom). Opština Leposavić, prema tom planu, pripala bi Srbiji u novom razgraničenju između Beograda i Prištine - pišu prištinski mediji.

Foto: Republika
Mapa

Inače, Bota sot, koji je objavio ovu informaciju, smatra se bliskim Samoopredeljenju i politici Aljbina Kurtija, koji gotovo da ne propušta priliku da "izbaci Tačija iz igre" (pogledaj okvir).

MIR NAJVAŽNIJI

Predsednik Srbije poručuje da nema ništa od toga da mi priznamo Kosovo, a ne dobijemo ništa. Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara u Novom Sadu kako će Srbija odgovoriti na ultimatum Prištine, upitao:

- Kakav ultimatum? Da mi moramo da priznamo njih, a ne dobijemo ništa? Nema ništa od toga!

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik je poručio da Srbija od svojih interesa neće odstupiti.

- Neka oni rade svoj posao, mi svoj, pa da vidimo ko je uspešniji - kazao je predsednik i dodao da je pritom ključno da se sačuvaju mir i stabilnost.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa između ostalog pročitajte:

Novi napad na porodicu Vučić - na meti Andrej i Danilo

Afera mito - tužilaštvo sakuplja dokaze protiv Bjele

Egipćanin zaražen koronavirusom boravio u Srbiji!

Trudna Ljubina ćerka završila na ulici, porodica neće da je vidi očima!

Našim čitaocima uz štampano izdanje Srpskog telegrafa poklanjamo dodatak Srpski kuvar.

Sve ove informacije kao i još puno zanimljivih priča možete da pročitate u štampanom izdanju Srpskog Telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Brka

05.03.2020 20:21

Neko sa strane bi predložio da se podeli po polovinu.

Odgovori 22 1
mix

06.03.2020 08:48

Ta Zajednica...plus je obicna prevara, bolje receno"sarena laza" za Srbe da nasednu naivno kao i uvek! NE, ne i NE! Ako vec mora da se deli onda mora da se deli ukljucujuci i istorijsko pravo drzave Srbije na Kosovo ,iz cega proistice da joj se ne daju mrvice vec "relevantan" deo teritorije a to je u prevodu negde od jedne trecine do jedne polovine. I da te teritorije budu pravilno iscrtane i u "komunikaciji" sa teritorijom Srbije, dakle ceo Sever Kosova , oznacen crvenim nijansama na mapi kao i celo Kosovsko Pomoravlje. Ostalo je prihvatljivo sa prilozene mape vezano za enklave , kao i za status manastira! Ja ne znam kao niko osim Predsednika Vucica sta se tu "mulja" iza zavese ali ozbiljne su pretpostavke da je Vucic isao ovih dana as zbog toga na suocenje u vezi ovog plana. Moja malenkost sugerise da ako se vec ocekuje neki plan podele to je bolje da Srbija sama ponudi svoje prihvatljivo resenje sa konzistentnim teritorijama za obe strane ,uz jednu bitnu "caku" a to je tzv. humano preseljenje naroda ,kao u slucaju Indije i Pakistana! Siptari nemaju nikakvo istorijsko pravo na Kosovo osim da kao gradjani tu slobodno u demokratskoj drzavi Srbiji ziveAko hoce svoju drzavu, onda moraju prihvatiti ono sto Srbija moze da im da i tacka. Uvek je bolje da mi prvi predlozimo nego da nam drugi predloze resenje. Tako to inace ide sa Amerima. Kazimo im sta je nass plan direktno i otvoreno i to kao svoj minimum za prihvatljivost. To je moje misljenje, i mislim da je bolje podeliti to nego praviti morbidno resenje koje ce uvek nositi razmirice. Kljuc je ne nasesti na polovicno resenje unutar jedinstvenog Kosova, treba defiitivno rascistiti to pitanje jer je to kljuc buducnosti razvoja Srbije.

Odgovori 17 0
Ivan

06.03.2020 11:05

I izlazak na more

Odgovori 16 0