(VIDEO) "Gvozdena kupola" čuvaće nebo Srbije! Nabavljamo moćno oružje od Izraela

Autor:

Vesti

02.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Džeruzalem post najavio je veliku nabavku naoružanja od Izraela koje će učvrstiti našu vojno neutralnu poziciju i odvratiti svakog od pomisli da napadne našu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gvozdena kupola

Kako Srpski telegraf saznaje, na spisku za nabavku nalaze se avioni i napredni sistemi PVO, "Ajron dom" odnosno "Gvozdena kupola" - najmoderniji sistem koji štiti ceo Izrael od opasnosti sa zemlje, a posebno iz vazduha. Praktičnu primenu ovaj moćni PVO sistem pokazao je presretanjem na desetine projektila koje su Palestinci uputili iz Pojasa Gaze.

Vučić je za izraelski list na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu i istakao da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izraelom.

- Srbija namerava da kupi oružje od Izraela - otkrio je predsednik Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gvozdena kupola

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacije i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka "neće biti mala isporuka".

KVALITETNO ORUŽJE

Inače, sistem "Gvozdena kupola" važi za jedan od najefikasnijih sistema odbrane od projektila kratkih dometa.

Prema podacima koje daje proizvođač, potrebna je samo jedna sekunda od ispaljivanja neprijateljske rakete da bi sistem reagovao i lansirao projektil za presretanje. Izraelska vojska je saopštila da je sistem pogodio 84 procenta ispaljenih projektila tokom osmodnevnih sukoba u Pojasu Gaze u novembru 2012. godine.

Vučić: Srbija namerava da kupi oružje od Izraela, neće biti mala isporuka

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan u izjavi za Srpski telegraf kaže da je ovo dobra vest.

- Izraelci proizvode veoma kvalitetno i efikasno oružje. Pored toga što imaju veliko iskustvo u prilagođavanju oružja konkretnim borbenim okolnostima jer su manje ili više kao država uvek u nekim kriznim ili ratnim sučeljavanjima. Teško je precizirati kakva kupovina oružja za Srbiju je u pitanju, ali kako predsednik Vučić kaže da je veća količina u pitanju, moguće je da se radi o više vrsta naoružanja i opreme - poručuje Karan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gvozdena kupola

VIŠESTRUKA KORIST

Kako navodi potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković, to bi bilo od strateškog značaja.

Marinković: Nabavka "Gvozdene kupole" od Izraela učvrstila bi odnose Srbije sa Izraelom, ali s SAD

- Nabavka "Gvozdene kupole" od Izraela učvrstila bi dodatno odnose Srbije, kako sa Izraelom tako i sa SAD. Podrška Izraela u međunarodnoj areni je jako značajna i u velikom broju slučajeva put do Vašingtona vodi preko Izraela. Bezbednosna saradnja sa Izraelom bi učvrstila našu geopolitičku poziciju i obezbedila da održimo u punom kapacitetu našu politiku vojne neutralnosti - zaključuje Marinković.

Šta je sve od naoružanja nabavila naša zemlja čitajte u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika!

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 3. mart 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading