Pakt Trampa i Makrona zbog Srbije: NE DAJU ANGELI DA UCENJUJE SRBIJU

Autor:

Vesti

24.02.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Angela Merkel sprema ofanzivu i čitav spektar ucena i pritisaka kako bi Srbiju naterala da prizna Kosovo. Već polovinom narednog meseca nemačka kancelarka zahtevaće od Srbije da postupi po želju Berlina i prizna kosovsku nezavisnost, na čemu Nemačka insistira otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Donald Tramp i Emanuel Makron

Negativan odgovor na berlinsku ucenu, tvrde upućeni sagovornici Srpskog telegrafa, prvo će stići iz Beograda, koji će odbiti sve zahteve ovog tipa, ali i iz Vašingtona i Pariza, koji su već angažovani u priči oko rešavanja kosovskog pitanja i koji prihvataju da rešenje ovog pitanja ne može biti samo u korist jedne, a na štetu druge strane.

- Berlin još nije precizirao svoju ponudu, međutim, već sada je jasno da će biti protiv toga da Srbija na Kosmetu dobije bilo šta u teritorijalnom smislu. 

Saša Adamović, istoričar: Nije prošao ultimatum Austrije 1914, neće ni ova karikatura od nemačkih ulova

Od nas će se u nekoj formi tražiti da prihvatimo nezavisnost, bilo da pristanemo na to da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, bilo da formalno prihvatimo otimanje teritorije. Naravno, ni jedno ni drugo nećemo prihvatiti - navodi izvor Srpskog telegrafa.

DVA SUSRETA U BERLINU

S druge strane, i iz diplomatskih krugova preciziraju da Merkelova planira da se u martu sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a da posle ovog razgovora u Berlin na konsultacije pozove i premijera takozvane države Kosovo Aljbina Kurtija.

- Berlin je na poziciji da pitanje granica sada ne treba da bude jer bi se time otvorila Pandorina kutija na Balkanu, ali i u EU. Stoga će izaći sa predlogom za neku vrste autonomije za sever pokrajine i enklave, dodatnim garancijama za naš narod i svetinje, ali sa mogućnošću da se narod u pokrajini za 20 godina, na referendumu, izjasni da li želi da ostane u sastavu Kosova - objašnjavaju diplomate.

Vučić: Ponuda koja se ne prihvata

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će se država uskoro suočiti sa ultimatumom.

- Srbija će do kraja ove godine u vezi s Kosovom i Metohijom dobiti ponudu koju nećemo moći da prihvatimo, ali nećemo smeti ni da odbijemo. Gotovo sam uveren u to. Ultimatum će biti nešto poput Ahtisarijevog plana plus plus, u zamenu za garancije za Evropsku uniju - naveo je šef države u intervjuu za televiziju Prva.

Svi ovi predlozi, kako ističu u diplomatskim krugovima, u suprotnosti su sa onim što na terenu rade Vašington i Pariz.

- Tramp i njegova administracija posvećeni su rešenju ovog pitanja, Vašington ima čak dvojicu izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i njihov stav je jasan: nema unapred dogovorenih rešenja, interesi i jedne i druge strane moraju se uvažavati da bi se došlo do kompromisa. To je precizno preneo i Trampov glavni operativac zadužen za ovu priču Ričard Grenel, koji je i na funkciji američkog ambasadora u Nemačkoj. Identične poruke poslao je i francuski predsednik Emanuel Makron, koji je i ispred Merkelove u Berlinu izjavio: "Nemamo nameru da propišemo rešenje, već smo spremni da sagledamo sve opcije i da se razgovori nastave bez tabua".

OSUĐENI NA PROPAST

Istoričar Saša Adamović ocenjuje da se Angela Merkel uzalud nada da do kraja godine realizuje Ahtisarijev plan plus plus.

- Ultimatum koji je Austrija ispostavila Srbiji 1914, pa i onaj koji smo imali u Rambujeu 1991, nije doneo očekivan rezultat, a tek bi ova nemačka ucena bila karikatura. Trenutno, Nemačka jeste ekonomski motor EU, međutim, Merkelova je na kraju svoje kancelarske karijere, te nije u stanju ni u poziciji da nametne rešenje kosovskog pitanja - navodi Adamović.

Retrogradna politika neuspeha

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

Tramp je otvoren za kompromise i, baš kao i Makron, i one nema crvenih linija kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, ističe Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju.

Prema njegovim rečima, nemačka politika poput politike duboke države koju zakulisno u Americi sprovode delovi Klintonove administracije vode retrogradnu politiku.

- Ucena Berlina, ako je ispostave, dodatno bi udaljila Srbiju od EU, a upravo je to ono što Vašington i Pariz ne žele da se dogodi. Poruke koje su predsednici Tramp i Makron slali jasno govore o pravcu u kojem se ide u traganju za rešenjem, a taj pravac nije ovaj koji bi da na kraju mandata progura Merkelova - navodi Miletić i dodaje da je kancelarka osuđena na propast u duelu sa Trampom i Makronom.

S druge strane, ističe naš sagovornik, francuski predsednik je u usponu i sve je jači u rivalitetu između Pariza i Berlina.

- Uprkos razlikama između Trampa i Makrona, kada govorimo o stavovima vezanim za KiM, Vašington i Pariz su na sličnim pozicijama. Na sve to Trampova administracija oličena u Grenelu sigurno neće dozvoliti da Nemačka dominira na temu rešavanja kosovskog problema jer bi to bila pobeda Klintonove duboke države, koja je i danas u sprezi sa nemačkim vlastima. Stoga je jasno da će pakt Trampa i Makrona dovesti do toga da nemački ultimatum doživi propast - objašnjava Adamović.

TRAMPOVI STAVOVI

- normalizacija odnosa sa Kosovom treba da ostane prioritet na vašem putu evropskih integracija

- SAD ostaju nepokolebljive u svojoj podršci posvećenosti da produbite regionalnu saradnju, a naročito zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom

- istorijski dogovor izgradio bi put za ciljeve evrointegracije Srbije i ekonomski rast

MAKRONOVE PORUKE

- angažovaću se da se obnovi dijalog Beograda i Prištine kako bi se postigao sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum

- nema gotovog rešenja za kosovski problem, magično rešenje ne postoji, a ja sam za kompromis

- svaka strana mora da se pomeri kako bismo gledali u budućnost

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

OVO JE GOVORILA MERKELOVA

- očekujemo da vlade dve zemlje Kosova i Srbije da rade na planu smirivanja i deeskalacije situacije

- pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog Telegrafa - 25 februar 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading