1999. Klinton planirao da podeli Kosovo, Olbrajtova udarila kontru

Autor:

Vesti

20.02.2020

21:00

Bil Klinton nameravao je 1999. godine, usred NATO intervencije na SR Jugoslaviju, da počne realizaciju plana o podeli Kosova i Metohije na dva dela, severni, koji bi pripao Srbima, i južni, albanski. Sve je, međutim, propalo jer su tadašnjeg predsednika SAD u tome sprečili jastrebovi tadašnje američke administracije - državna sekretarka Madlen Olbrajt i savetnik za nacionalnu bezbednost Sendi Berger.

Madlen Olbrajt / Bil Klinton

Ovu šokantnu informaciju otkrio je bivši američki kongresmen i guverner Ilinoisa, srpskog porekla, Rod Blagojević, kojeg je predsednik Donald Tramp pre nekoliko dana pomilovao i nakon sedam godina mu prekinuo služenje 14-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

Dokaz za ovakve tvrdnje je i tekst Vašington posta objavljen u maju 1999. "Misija uspela: kongresmen koji je povukao konce za puštanje ratnih zarobljenika".

Iz teksta se vidi da kongresmen Blagojević raportirao predsedniku Klintonu o uspešno završenoj misiji u Beogradu, kada su u jeku bombardovanja SRJ spasena trojica zarobljenih američkih vojnika nakon mesec dana zarobljeništva u Jugoslaviji.

Uz posredovanje Blagojevića i sveštenika i aktiviste za ljudska prava Džesija Džeksona Slobodan Milošević je pristao da ih pusti na slobodu.

DOBIJANJE KONTROLE

Kako piše u Vašington postu, Klinton je nakon misije ugostio Blagojevića i Džeksona u rezidenciji. U tom razgovoru, kako je izvestio novinar Kevin Merida, Blagojević je Klintonu izneo predlog za rešenje kosovskog problema.

- Izneo je svoj predlog za podelu Kosova, čime bi Srbi dobili kontrolu nad severnim regionom, u kojem su većina i ima dosta pravoslavnih crkava i istorijskih lokaliteta važnih za njih. Na jugu bi se stvorila samostalna država za etničke Albance, koje su proterale Miloševićeve snage - napisao je izveštač Vašington posta.

Kakav je bio Klintonov odgovor (mada se to eksplicitno ne navodi) jasno je iz Blagojevićevih daljih navoda:

- Sviđa mi se Klinton. Srećan sam što nisam glasao za njegov opoziv. Mislim da treba da preduzme akciju kao odgovor na tu krizu i preuzme kontrolu nad njom. Međutim, Madlen Olbrajt i Sendi Berger vode šou - objasnio je praktično Blagojević zašto njegov predlog (koji je već uveliko bio u javnosti preko ideja koje je plasirao Dobrica Ćosić) na kraju nije prošao.

MOJ STAV

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

Tanjug/D. GOLL
Vladislav Jovanović

Rod je bio klintonovac do srži i sasvim je moguće da mu je predočio ideju koja bi podrazumevala razgraničenje između Srba i Albanaca na KiM. Olbrajtova i Berger bili su ideolozi Klintonove spoljne politike, koja je svakako bila izrazito antisrpska

Inače, da su njegovi navodi i te kako kredibilni, potvrdilo je Srpskom telegrafu nekoliko diplomata koje su devedesetih bile na jakim položajima.

ČINJENICE

Rod Blagojević

Tanjug/AP
Rod Blagojević

- rođen u Čikagu 1956.

- bivši guverner Ilinoisa (2003-2009)

- pre nego što je postao guverner, bio predstavnik Čikaga u američkom kongresu

- bio je drugi guverner srpskog porekla neke američke savezne države (prvi je bio Džordž Vojnović iz Ohaja)

- prvi demokrata na čelu Ilinoisa nakon 30 godina

- FBI ga u decembru 2008. optužio za prodaju upražnjenog senatorskog mesta, pa je uhapšen pod optužbom za korupciju

- senat države Ilinois smenio ga krajem januara 2009. zbog ovih optužbi

- u junu 2011. proglašen krivim i osuđen na 14 godina zatvora

- pre nekoliko dana Tramp ga pomilovao i istog dana je oslobođen

Madlen Olbrajt

Tanjug/AP
Madlen Olbrajt

- rođena u Pragu 1937.

- kao dete pet godina živela u Jugoslaviji

- na predlog predsednika Bila Klintona 1997. postala prva žena državni sekretar u istoriji SAD

- na toj funkciji bila do januara 2001.

- za vreme mandata značajno pojačala uticaj američke politike u BiH i na Bliskom istoku

- zauzimala izrazit antisrpski stav u politici SAD prema Kosovu i BiH

- glavni zagovornik bombardovanja Jugoslavije 1999.

- ima poslovne interese u lažnoj državi Kosovo

Sendi Berger

- savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući od 1997. do 2001.

- ideolog spoljne politike Bila Klintona

- 2005. prihvatio krivicu za nelegalno sklanjanje poverljivih dokumenata iz Nacionalnog arhiva (dokumenta izneo sakrivena u pantalonama)

- osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu od 50.000 dolara

- preminuo 2015. u 71. godini

Kurti: Razgraničenje nije mrtvo

Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da je projekat razmene teritorija i promene granica na kosovskoj teritoriji u okviru dijaloga sa Beogradom propao, ali da ta ideja nije mrtva.

U intervjuu za Zidojče cajtung, Kurti tvrdi da zbog toga Priština mora biti oprezna jer bi takve odluke, kako kaže, otvorile Pandorinu kutiju.

 

Srpski telegraf
Srpski telegraf 21. 02. 2020.

 

Komentari (0)

Loading