Nova mapa Evrope! Srbija ulazi u Orbanovu uniju!

Autor:

Vesti

18.02.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska je pronašla zajedničke temelje sa susednim zemljama i u poziciji je da s njima ide u širu saradnju i stvara saveze. Istorija je ponovo dala narodima srednje Evrope šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od pretnji i s istoka i sa zapada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Srpski telegraf
Srbija ulazi u Orbanovu uniju!

Ova poruka, koju je izgovorio premijer Mađarske Viktor Orban u godišnjem obraćanju naciji, samo je potvrdila ono što je Srpski telegraf najavio još 2018. godine, kada se na temeljima Višegradske grupe rodila Orbanova ideja o novom, moćnom evropskom savezu, tada nazvanom E-6 (zbog broja država koje su se pominjale kao njegove članice). Prema viziji mađarskog lidera, i tada i sada, deo saveza bila bi i Srbija, a novina je što je sada pomenuo i Hrvatsku i Sloveniju.

Podsetimo, Višegradsku grupu, koja snažno deluje unutar Evropske unije, čine, uz Mađarsku, i Poljska, Slovačka i Češka, a uz njih u novom savezu Orban vidi i Rumuniju, Srbiju (direktno nas je pomenuo u poslednjem obraćanju naciji), Hrvatsku i Sloveniju.

Budimpešta je naučila da ne mora da se svidi "umornoj briselskoj eliti", ističući da je Mađarska budućnost Evrope.

- U poslednjih deset godina naučili smo da Evropa nije u Briselu. Evropa smo mi i mi se ne moramo svideti umornoj briselskoj eliti. U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Evrope - poručio je Orban, a zatim naveo zemlje koje vidi u savezu država srednje Evrope, ocenjujući i da poslednja decenija predstavlja najuspešnijih 10 godina u poslednjih 100 godina mađarske istorije.

Ovo je rekao Orban 2018.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

Srbija ne pripada Balkanu, već centralnoj Evropi. Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici

Pre 18 meseci, kada je Srpski telegraf preneo svoja saznanja iz diplomatskih krugova bazirana na Orbanovom planu u pet tačaka, ali i njegovim tadašnjim izjavama, neki su u našoj zemlji to dočekali sa podsmešljivim komentarima (pogledajte okvir). Sada je, međutim, neosporno da je Orbanova vizija poprimila izrazito jasne obrise konkretne strategije koja bi trebalo da ojača poziciju, pre svega ekonomsku i vojnu, svake od država koje bi ušle u savez.

MIGRANTSKA TRASA

Kako objašnjavaju dobro upućeni sagovornici našeg lista bliski i Budimpešti i Beogradu, Orbanova unija predstavljala bi protivtežu najmoćnijim zemljama EU (Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija...), koje države centralne i istočne Evrope već dugo smatraju zemljama drugog reda, ali i ofanzivi sa istoka, odakle se šire ruski i kineski uticaj.

- Orban takođe misli da se sve pomenute zemlje neuporedivo lakše mogu suprotstaviti migrantskoj pretnji s obzirom na to da su gotovo sve na takozvanoj migrantskoj trasi - naglašava diplomata s kojim smo razgovarali.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Balint Pastor

Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, smatra da Srbija u ovakvom savezu svakako ništa ne bi izgubila.

Pastor: Svim ovim državama interesi su slični

- Zemlje članice Višegradske grupe vrlo lepo sarađuju i, što se tiče migrantske krize, Mađarska je od samog početka stava da migrante ne treba puštati u EU bez dokumenata. Tom stavu su se pridružile ostale tri zemlje ove grupe i to svakako čini protivtežu zapadnoevropskim članicama EU i po tom pitanju je dokazano da saradnja tih zemalja može nešto dobro da donese, pored privredne i ostalih vidova saradnje. Bilo bi dobro da se Višegradska grupa proširi i da Srbija postane članica te grupacije. Sve ove države su takve da su im interesi slični.

Rekcije

Branko Radun

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

Veoma je bitno da se ovde mahom radi o zemljama koje imaju mnogo bolje pozicije u Vašingtonu nego države takozvane stare Evrope, poput Nemačke, Francuske ili Italije. Takođe, tu je i očita potreba da se decentralizuje odlučivanje unutar EU, da se ne donose sve odluke u Berlinu i Parizu. Dakle, samim tim, uticaj ovog bloka će svakako rasti u narednom periodu, pa je ovaj Orbanov poziv Srbiji da u njemu nađe mesta svakako pozitivan signal.

Dr Orhan Dragaš

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Pink Official
Orhan Dragaš

Orbanova inicijativa deo je velike diskusije o budućnosti EU i sasvim je logičan rezultat najava da će EU definitivno morati da menja ustrojstvo. Orban je još pre godinu i po govorio o svojoj inicijativi. Ovakav blok bio bi sasvim respektabilan u Evropi, ali ne treba na njega gledati kao na savez koji bi se otcepio od EU. Orbanova ideja da, osim članica EU ovom bloku pripadne i Srbija, izraz je velike podrške lidera Mađarske našoj zemlji.

Srđan Perišić

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink
Srđan Perišić

Suprotstavljanje migrantskoj pretnji je Orbanov glavni cilj i prioritet kad govori o ovom savezu. Kako sprečiti migracije, to jest priliv migranata u Mađarsku, pitanje je kojim se bavi i želi da se ujedini sa drugim zemljama koje takođe imaju taj problem, pre svega Poljskom, gde gotovo i nema migranata, oni prihvataju samo migrante hrišćane, to je i sa Slovačkom, Slovenijom, Hrvatska ih čak i maltretira, u Rumuniji ih nema. Svestan je da i Srbija ne može da podnese priliv migranata ni ekonomski ni iz identitetskih razloga, dakle, to je njemu prioritet.

Orbanovi potezi u Mađarskoj

* BDP 2009. imao pad od 6%, sada je rast 4%

* Izvoz 2009. bio 19,69 milijardi forinti, prošle godine 31,1 milijardu forinti

* Nezaposlenost za osam godina pala sa 22% na 6%

* Otplaćen u potpunosti kredit uzet od MMF na početku ekonomske krize 2008. godine

* Gotovo potpuno zaustavljen priliv migranata

* Sve organizacije koje je finansirao Soroš bukvalno oterane iz Mađarske

* Ubedljiva većina Orbana i njegove partije Fides u parlamentu

Razbucane laži sajta FakeNewsTragac

Šta ćemo sada, kolege, ili bolje napisano "kolege", sa sajta FakeNewsTragac? Kada je Srpski telegraf u leto 2018. najavio Orbanov savez zemalja centralne Evrope i mesto Srbije u njemu, ovaj sajt, koji se promoviše kao rezultat projekta "Debunking disinformation" novosadske novinarske škole, označio je našu informaciju kao jednu od onih lažnih za kojima oni neumorno tragaju. Sada, kada je Orban sve ono o čemu smo pisali nedvosmisleno potvrdio, direktno pominjući Srbiju, očekujemo bar izvinjenje...

To bi, naravno, bilo profesionalno i ljudski. Izvinjenje, razume se, nećemo dobiti. A razlog je prost - takvi sajtovi i nazovinovinari poput ovog sa pompeznim imenom FakeNewsTragac u stvari služe da se kreira lažna stvarnost u kojoj je njihov zadatak da drugima prišiju etikete koje bi, kako se pokazalo, mogli da prilepe jedino sebi.

 

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 19. 2. 2020.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Majstor

19.02.2020 10:47

Komšija je bliži i od brata, koji je daleko.