Samo u Srpskom telegrafu: Tramp sprema odmazdu Šiptarima!

Autor:

Vesti

04.02.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tek što je seo u prištinsku premijersku fotelju Aljbin Kurti navukao je bes Amerike. Zbog odluke njegove vlade da ne ukine takse od 100 odsto na srpsku robu, šef Bele kuće rešen je da kazni Prištinu zbog odluke koja se kosi sa zahtevom Vašingtona da se dijalog Beograda i Prištine ubrza i postigne dogovor. Trampov izaslanik Ričard Grenel, koji je nedavno posetio Beograd, ali i Prištinu, jasno je albanskim političarima preneo zahtev Vašingtona: takse moraju biti ukinute, o tome nema pregovora. Vesti iz Prištine, koja je uradila sve suprotno od zahteva Amerike, države kojoj duguju svoju nezavisnost, razbesnela je Trampovog specijalca za dijalog.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Pixabay.com
OKREĆE LIST Donald Tramp

- Očekujemo da takse budu odmah ukinute - poručio je Grenel iz Berlina, gde obavlja funkciju američkog ambasadora.

Sada je vreme da oni na svojoj koži osete Trampovu osvetu za svu dosadašnju neposlušnost

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

U reagovanju na Kurtijevu odluku Grenel je naveo da je tokom boravka u Prištini partijskim liderima Albanaca jasno stavio do znanja da odmah po formiranju vlade moraju da ukinu takse.

HARADINAJEVA SUDBINA

Diplomatski izvori Srpskog telegrafa navode da je ovaj potez okidač za odmazdu sa kojom će biti suočen Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova, koji je sa Kurtijevim Samoopredeljenjem formirao vladu takozvane države Kosovo.

TANDEM ZLA Mustafa i Kurti

- Ne tako davno Haradinaj je uveo anticivilizacijske takse na srpsku robu. Nedugo zatim, ostao je bez vlasti. Za razliku od Haradinaja, koji je ostao bez funkcije, Kurti će se prvo suočiti sa drastičnijim merama. Vizna liberalizacija, koja je građanima Kosova želja, ostaće im samo san, investicije će biti obustavljene, politička podrška Vašingtona biće zamrznuta, dok će Vašington, s druge strane, podstaći Specijalni sud da se što pre pozabavi ratnim liderima kosovskih Albanca... A onda će proći baš kao Haradinaj. Amerika na realizaciju ovog plana neće gubiti vreme, sve će se rešiti vrlo brzo - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Upućen sagovornik Srpskog telegrafa tvrdi da takse nisu jedini razlog za američki gnev prema Kurtiju.

Miletić: Najmanje što će uraditi je smanjenje podrška u bezbednosnim strukturama

- Umesto da region ide u pravcu pomirenja, Kurti i Mustafa zveckaju oružjem. Kako drugačije shvatiti najavu o služenju vojnog roka? Da zoveš Srbe da obuku šiptarsku vojnu uniformu nije ništa drugo nego provokacija. To je sada jasno celoj Evropi, ali i Trampu, koji je odlučan da Šiptare jednom zauvek nauči pameti - navodi naš izvor iz diplomatskih krugova.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Nemanja Starović

ANALITIČAR

Kurti je postavio čitav niz prepreka nastavku dijaloga sa Beogradom, čime je nesumnjivo razbesneo Trampa. Naravno da Grenel predsedniku SAD želi pre izbora da isporuči spoljnopolitički rezultat za koji je preuzeo odgovornost i neće imati razumevanja za prepreke koje na tom putu postavlja ni Kurti niti bilo koji drugi kosovski političar.

Da je trenutno stanje neodrživo, poručio je Đuzep Borelj, šef diplomatije EU, koji je odmah posle Grenela posetio Prištinu i Beograd.

- Pozivam Prištinu da odmah nastavi dijalog sa Beogradom. Regionalna saradnja mora biti poboljšana, kao i dobrosusedski odnosi. U tom kontekstu očekujemo brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kako bi postigli sveobuhvatnu normalizaciju odnosa. Trenutni status quo u dijalogu je neodrživ - poručio je Borelj.

Pokojni Rugova umesto Tačija

Novoizabrana predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani je prvog radnog dana na novoj dužnosti uklonila fotografiju predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija iz svoje kancelarije i umesto nje okačila portret prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Zanimljivo je da je prvi gost u njenom novom kabinetu bio američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

NEMA PRAŠTANJA

Bivši srpski diplomata u SAD Vladislav Jovanović kaže za Srpski telegraf da Tramp mora konačno da pokaže da se albanskom inatu ne može više praštati.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Godfri: Srbija lider u regionu

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri nije želeo da komentariše poteze Prištine, navodeći da je to tema kojom se bavi njegov kolega u Prištini Filip Kosnet. Godfri, koji će danas razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao je da je Srbija važna za očuvanje stabilnosti na Balkanu i pozdravio odluku Beograda i Prištine da uspostave transportne veze.

- Srećni smo što se stvari odvijaju u pozitivnom smeru i nastavićemo da podržavamo taj proces. Srbija ima lidersku poziciju u regionu i važna je za očuvanje stabilnosti - rekao je Godfri.

- Kosovske vlasti uživele su se u teškoće koje stvaraju Srbiji, ali strpljenje u SAD drastično pada i siguran sam da je sada vreme da oni na svojoj koži osete Trampovu osvetu za svu dosadašnju neposlušnost. Grenel je preneo nestrpljiv stav šefa Bele kuće, pa ćemo videti da li će konačno osetiti pesnicu iz Vašingtona - tvrdi Jovanović.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije veruje da će potez novog premijera Kurtija primorati Vašington da preduzme rigidne mere.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

KURTIJEVA POLITIKA

Kurti je juče zvanično preuzeo dužnost. Funkciju mu je predao Bedžet Pacoli, a dosadašnji prištinski šef diplomatije nije s obzirom na to da je Haradinaj otputovao u Ameriku. Kabinet koji je Kurti jedva sastavio ima 15 resora, dva potpredsednika i 33 zamenika ministra. Za ministra odbrane Kurti je predložio Antona Ćunija, osuđenog za ubistvo iz zasede šestorice pripadnike Vojske Jugoslavije 1998. na Košarama. Prethodno, Kurti je sa Mustafom usaglasio pet ključnih tačka na osnovu kojih će vladati:

1. Takse na srpsku robu ostaju na snazi

2. Nema razgovora o granicama, razgraničenju...

3. Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja

4. Usvajanje zakona o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovečnosti i agresije, kao i osnivanje instituta za ratne zločine

5. Revizija svih do sada postignutih sporazuma sa Beogradom

- Mislim da ovog puta neće biti gledanja kroz prste, kao što se činilo Haradinaju i Tačiju. Tramp je čvrsto rešen da do ukidanja tarifa mora doći, a do toga se sigurno ne dolazi na način koji nam je predstavio Kurti. Kao najmanju meru očekujem da im se smanji podrška u bezbednosnim strukturama i to bi bio jak udarac za novu vlast u Prištini - ubeđen je Miletić.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa kao i na portalu Republika pronađite informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 5.02.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading