Obračun: Angela minira Trampov plan koji predviđa podelu Kosova

Autor:

Vesti

02.02.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel, a to znači i EU, učiniće sve da minira plan Donalda Trampa za rešenje kosovskog pitanja koji predviđa podelu Kosova. To je jasno nakon svega što je u Prištini i Beogradu izgovorio šef evropske diplomatije Đuzep Borelj, ali i Vučićevog upozorenja da će bez obzira na to koga EU imenuje za izaslanika za Kosovo, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova sa Trampom

Podsetimo, Trampovi stratezi, na čijem je čelu Džared Kušner, zet američkog predsednika, spremni su da reše nekoliko kriznih tačaka širom sveta. Počelo je predstavljanjem plana za Bliski istok, odnosno rešavanjem višedecenijskog izraelsko-palestinskog spora, a potom se fokus prebacuje na Kosovo (kako smo već pisali, ova dva plana imaju dosta podudarnih tačaka).

NIŠTA NE KRIJU

Prema rečima sagovornika Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, već izvesno vreme jasno je da su pozicije SAD i EU, što, pre svega, znači Nemačke, suprotstavljene u pogledu rešavanje kosovskog pitanja.

- To je posebno postalo uočljivo i u velikoj meri je produbljeno nakon što je Tramp imenovao Ričarda Grenela, a ovaj ubrzano počeo da realizuje američke inicijative, za početak ekonomske. I samo imenovanje Grenela bilo je neka vrsta šamara za Merkelovu jer američki ambasador u Nemačkoj nikome u Berlinu nije po meri i istorija sukoba s njim je dugačka - objašnjava jedan od naših sagovornika.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Rajić: Nemačka sa Angelom Merkel na čelu jeste prijatelj Srbije, ali samo do Kopaonika

Ni Borelj u svojim izjavama nije krio da ne misli puno toga dobrog o američkom planu, baš kao što su iz Berlina cinično poručili da iz principa ne žele da komentarišu Grenelove sastanke s predstavnicima Beograda i Prištine.

- To nije ekonomski problem, ali čak i sa ekonomskog gledišta, Evropska unija je uložila mnogo novca i u Srbiju i u Kosovo, mnogo više od Sjedinjenih Država. Nastavićemo to da radimo i da pomažemo. Ne takmičimo se s njima - poručio je Grenel.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Dačić: Borelj je objektivan

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić poručuje da novi šef evropske diplomatije Đuzep Borelj ima jedan drugačiji, objektivan pristup i on dobro zna šta znači očuvanje nacionalnog i teritorijalnog integriteta jedne zemlje. Dodao je i da SAD imaju bolje razumevanje nego što je to bio slučaj ranije.

Verovatno u tom kontekstu, Vučić je naglasio da misli da zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Marinković: Rešenje će ići u onom pravcu koji Vašington bude podržavao

- Biće to neko od velikog uticaja u Berlinu, odnosno sa velikom podrškom Berlina. On će biti pod velikim uticajem Berlina. De fakto će, bez obzira na to koja je ličnost, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako - objašnjava Vučić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je Nemačka uvek imala rigorozniji stav prema srpskom nacionalnom pitanju od SAD.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Predrag Rajić

Nacrt američkog plana

1. Razgraničenje - Srbiji ostaje severni deo Kosova
2. Mitrovica postaje neka vrsta Jerusalima, podeljena između Albanaca i Srba, ili će dobiti specijalni status distrikta
3. Posebna zaštita i eksteritorijalni status za srpske svetinje van severa KiM
4. Albanci neće moći da kupuju srpske kuće i obrnuto
5. Ekonomski paket, posebno za sadašnji severni deo Kosova, pre svega za gradnju infrastrukture i proizvodnih pogona. Da se obezbede pare, biće sazvana međunarodna konferencija. Amerika dovodi nove investitore u Srbiju i na Kosovo
6. Granica između Kosova i Srbije (severni deo Kosova) bila bi otvorena za promet građana i robe, bez dužeg zadržavanja

- Nemačka sa Angelom Merkel na čelu jeste prijatelj Srbije, ali samo do Kopaonika. Nemci svoj stav ne zasnivaju na pragmatizmu, nego i na ideološko-vrednosnim stavovima. To je kontinuitet njihove politike od devedesetih do danas. SAD, s druge strane, uvek nastupaju pragmatično, praktičniji su i neopterećeni prošlošću. Zato je sa njima uvek lakše postići kompromis - smatra Rajić.

IMAJU SVOJU MREŽU

Prema rečima potpredsednika parlamenta i jednog od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimira Marinkovića, Nemačka je najznačajniji partner Srbije u EU i lični odnos predsednika Vučića i Angele Merkel je doprineo da u Srbiji nemačke kompanije zapošljavaju preko 60.000 ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vladimir Marinković

- Međutim, poznat je stav Nemačke da bi se kompromisnim rešenjem na KiM otvorila Pandorina kutija i da to ne bi bilo dobro za stabilnost regiona. S druge strane, stav administracije SAD je da se može prihvatiti sve što dve strane dogovore. Smatram da će rešenje ići u onom pravcu koji Vašington bude - poručuje Marinković.

Miletić: Trampova administracija je fleksibilnija

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić objašnjava da se radi o tome da je Trampova administracija fleksibilnija, dok je duboka država SAD, Kongres, u kome su demokrate većina, ali i njihova mreža širom Evrope, jasno protiv.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

- U tom smislu vidim i razmimoilaženja Trampove administracije i Nemačke, koja se manifestuju vrlo jasno i na polju odnosa Beograda i Prištine, odnosno traženja kompromisnih rešenja.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa kao i na portalu Republika pronađite informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 3.02.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading