Donald Tramp gasi dva krizna žarišta po istom principu: Izraelski model za rešenje Kosova

Autor:

Vesti

29.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp planira po gotovo istom scenariju da reši višedecenijski spor između Izraelaca i Palestinaca i razmrsi kosovski čvor. Plan za Bliski istok američki predsednik je predstavio pre dva dana u Beloj kući. Prema informacijama Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, radili su ga isti ljudi koji su iscrtali konture američke strategije za razrešenje odnosa Beograda i Prištine, koju ovih dana počinje da realizuje Trampov specijalni izaslanik Ričard Grenel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
PLAN MU PISAO ZET KUŠNER Donald Tramp

Iza Trampovog plana, uz razne eksperte, pre svih stoji njegov zet i čovek od najvećeg poverenja u rešavanju planetarnih kriza Džared Kušner.

- Već na prvi pogled, kada se pročita ono što su Amerikanci ponudili Izraelcima i Palestincima, vidi se sličnost sa nekim naznakama onoga što se predočava Beogradu i Prištini. To se, pre svega, odnosi na finansijski aspekt plana, ali i korigovanje postojećih granica ili administrativnih linija. Takođe, bode oči sličnost statusa Jerusalima, na koji tamo polažu pravo obe strane, i Kosovske Mitrovice, koja je godinama podeljena na južni i severni, što znači albanski i srpski deo - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa iz jedne zapadne ambasade u Beogradu i konstatuje da je razumljivo da dva plana nisu u svemu ista jer ni situacije i suština sporova nisu identični.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Grenel: Bez EU, Berlina i Pariza

Specijalni Trampov izaslanik za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel naveo je da se trenutno vode napori za ponovno uspostavljanje tog dijaloga. Da je Vašington rešio da preuzme glavnu ulogu, svedoči njegova poruka da u tim dogovorima nisu učestvovale Nemačka, Francuska, Evropska unija. On je, međutim, istakao da su dobrodošli svi koji su zainteresovani da pomognu.

Ipak, kako konstatuju zapadni mediji, sama formulacija "pomognu", a ne, recimo, "uzmu učešće", dovoljno pokazuje da SAD ne planiraju da bilo koga drugog ravnopravno uključe u ovaj proces.

Jasno je to i po činjenici da nemačka vlada nije želela da komentariše napore SAD u vezi sa Grenelovom inicijativom, uz pomalo ciničnu napomenu da to ne čine "iz principijelnih razloga".

Ipak, sličnosti su svakako vidljive već na prvi pogled (vidite paralele u prilogu teksta). Od toga da je Zapadna obala, gde su Izraelci izgradili veliki broj svojih naselja, pandan severu Kosova i Metohije, naseljenom pretežno Srbima, preko već pomenutog statusa Jerusalima i Mitrovice do paketa ekonomske podrške uz garancije SAD i nove investitore i insistiranja na velikim infrastrukturnim projektima u kriznim oblastima.

Reakcije

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

ANALITIČAR

Očigledno je da Tramp želi da uspesima na spoljnom planu ojača poziciju pred izbore. Svaki plan koji donese konkretnu korist, a pre svega ekonomsku, dobrodošao je. Ipak, kao i u slučaju Bliskog istoka, ni ovde neće moći da ostvari unilateralno rešenje bez učešća drugih velikih sila

Foto: youtube.com/ Jutarnji Program TV HAPPY

Zoran Spasić

ANALITIČAR

Očigledan je isti princip insistiranja primarno na ekonomskim pitanjima, a vide se i neka druga slična rešenja. U svakom slučaju, američka strategija sada je drugačija nego devedesetih, i na Bliskom istoku i ovde, više je okrenuta smirivanju tenzija nego izazivanju sukoba.

BLIŽE SE IZBORI

Kako kaže naš sagovornik, Trampov cilj je jasan i tiče se predsedničkih izbora u SAD, koji će se održati u novembru ove godine:

- Na čelu Trampovog tima, kojim rukovodi Kušner, nalazi se nekolicina odabranih stratega. Oni su spremni da reše nekoliko tačaka širom sveta koje su označene kao krizne. Cilj im je da američki predsednik zabeleži bitne uspehe na spoljnom planu, što bi mu, kako procenjuju, donelo dodatne glasove. Posle Bliskog istoka svakako na red dolazi Kosovo, što se vidi po pojačanom angažmanu Ričarda Grenela.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Naravno, kako objašnjavaju naši sagovornici, nijedna američka ponuda nije samo u vidu šargarepe, pa ni ova. Naprotiv, kao i u slučaju poruke upućene pre svega Palestincima da će se kajati ukoliko propuste ovu šansu da dobiju državu jer nije sigurno da će biti sledeće, tako će i ono što Tramp sprema Beogradu i Prištini svakako nositi oznaku "uzmi ili ostavi". A ako ostaviš, kako reče diplomata s kojim smo razgovarali, vidi šta ćeš...

O REAKCIJAMA NA TRAMPOV PLANU ZA BLISKI ISTOK NA STRANI 15.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa kao i na portalu Republika pronađite informacije kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 30.01

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading