PUTIN OTPISAO AMFILOHIJA!

Autor:

Vesti

24.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin digao je ruke od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija još 2015, kada je ovaj zatražio samostalnost za mitropoliju crnogorsko-primorsku, na čijem je čelu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Prema saznanjima Srpskog telegrafa iz izvora upoznatih sa ovim događajem, Putin je tada precrtao Amfilohija za sva vremena iako je bio nadomak toga da mu taj ustupak učini.

- Poslednji put zvanično mitropolit Amfilohije je boravio u Moskvi pre pet godina u julu, kada je bio na prijemu koji je priredio ruski patrijarh Kiril u Moskvi. On je tada, potežući neke svoje veze u Kremlju, tražio podršku ruskog predsednika za svoj naum - ističe odlično obavešteni izvor.

UKAPIRAO SVE

Naš sagovornik dodaje da je ovo pitanje u prvom momentu Putinu bilo veoma interesantno. Međutim, tendencija za samostalnošću veoma ga je podsetila na raskol u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i odvajanje Ukrajinaca, zbog čega je Amfilohija definitivno pustio niz vodu za sva vremena.

Amfilohije

- Putin je ukapirao šta zapravo želi mitropolit SPC i na čemu intenzivno radi, pa ga je precrtao. Status Ukrajinske pravoslavne crkve u okviru Ruske pravoslavne crkve do danas je nepromenjen i to je samoupravna crkva sa pravima široke autonomije. Amfilohije nije hteo taj status, već ono što je danas tzv. Pravoslavna crkva Ukrajine, koja se nekanonski konačno odvojila u jesen 2018. i postala raskolnička verska organizacija - objašnjava naš izvor.

Dokumenta ruske službe

Srpski telegraf pisao je da se u SPC među najistaknutijim vladikama prepliću interesi stranih obaveštajaca. Prema dokumentima ruske obaveštajne službe koja smo objavili, mitropolit Amfilohije je nekada važio za ruskog čoveka, a onda je usledio kopernikanski zaokret. Ruska služba je o tome zapisala sledeće:

- Sredinom 2016. došlo je do izvesnog zahlađenja u odnosima ruskih političkih predstavnika i Ruske pravoslavne crkve prema Amfilohiju, i to nakon što je ovaj predvodio delegaciju SPC na Saboru pravoslavnih crkava na Kritu, čemu se RPC oštro protivi, smatrajući da je pomenuti sabor direktno usmeren protiv njenih interesa.

Činjenici da Amfilohije na sve načine lobira da bude poglavar samostalne crnogorske crkve ide u prilog i nedavna njegova izjava da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom.

- Kada sa nama pregovaraju, to je isto kao da pregovaraju sa Patrijaršijom u Beogradu, tu nema nikakve razlike. Mitropolija je autonomna i samostalna kroz vekove - rekao je tada Amfilohije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun, analitičar

Stav Rusije je da podržava jedinstvo SPC, a to je značajno pošto je Rusija najveća pravoslavna zemlja na svetu. Bilo je pokušaja sličnih Amfilohijevom od strane crnogorske države, ali ma ko bio mitropolit ili predsednik u Crnoj Gori, Rusi nikada neće raditi protiv interesa srpske crkve

Potvrda ovog stigla je i u jučerašnjem intervjuu koji je dao Novostima, a u kojem je podvukao da ne želi da ga crnogorski premijer Duško Marković svađa sa patrijarhom Irinejem, dok predsednika Crne Gore Mila Đukanovića nije pomenuo.

OPASNIJI OD MIRAŠA

Naša saznanja potvrđuje i bivši obaveštajac Božidar Spasić, koji kaže da postoje obaveštajni podaci do kojih su došle i naše i ruske službe da Amfilohije već nekoliko godina čini sve kako bi se otcepio od SPC.

RepublikaFoto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Božidar Spasić

- Neke stvari u tom svom lobiranju radio je polujavno, pa je bilo lako i prozreti šta sve vreme hoće. On je, naravno, pokušao da ubedi Putina u to, ali je ruski predsednik tvrd orah. Brzo ga je pročitao. Iako se Amfilohije predstavlja kao rusofil, Putin je shvatio da mu je nepriznata ukrajinska crkva model po kome bi pravio raskol u SPC. Svedoci smo da ga zvanična Moskva ignoriše u potpunosti kao predstavnika naše crkve i to je dovoljan dokaz gde je njegovo mesto na Putinovoj mapi - tvrdi Spasić.

Tražio brisanje CPC sa spiska

Mitropolit Amfilohije je još u junu 1992. uputio pismo tadašnjem patrijarhu moskovskom i cele Rusije Alekseju II u kome ga moli da izbriše Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) iz registra pravoslavnih crkava. I ova njegova aktivnost od pre skoro 30 godina ide u korist njegovoj višedecenijskoj želji da ovlada delom SPC nad kojim će se ponašati kao neprikosnoveni poglavar.

- U to vreme delovalo je da Amfilohije radi u interesu Srpske pravoslavne crkve, da ne želi raskol. Međutim, u poslednjih desetak godina, kada mu je propao plan da umesto patrijarha Pavla postane poglavar SPC, sve resurse usmerio je u pravcu da sebe postavi na čelo pa makar i krnje crkve koju bi napravio od mitroploije - navodi naš izvor.

Politikolog Jelena Vukoičić smatra da nas tek čekaju iznenađenja u SPC pošto je crnogorskoj vlasti jasno da je projekat CPC sa popom Mirašem na čelu potpuno propao.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Jelena Vukoičić

- Samim tim što Amfilohije uporno štedi Đukanovića u svojim prozivkama tamošnje vlasti sasvim je logično da će deo sveštenstva oko mitropolita u skorijoj budućnosti poraditi na svom verskom identitetu u Crnoj Gori kako bi se zauvek uništio srpski uticaj. To je jedan još opasniji, a verovatno delotvorniji pokušaj nego Miraševa CPC - navela je Vukoičićeva.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading