Otkrivena filmska mafija: Tužilaštvo mora da reaguje zbog Bjelogrlića

Autor:

Vesti

10.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija i tužilaštvo hitno moraju da ispitaju poslovanje Dragana Bjelogrlića, kao i prethodnog rukovodstva Filmskog centra Srbije, pošto postoji više nego osnovana sumnja da je glumac i producent izvlačio novac praveći šeme sa članovima komisije koji su odlučivali o dodeli novca za snimanje filmova i serija. To poručuju stručnjaci za naš list nakon što je Srpski telegraf objavio mejlove koje je Bjelogrlić slao reditelju Predragu Gagi Antonijeviću, nudeći mu mito ako izlobira da film "Jesen samuraja" dobije novac (15 miliona dinara), a da onda njih dvojica podele plen.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Dragan Bjelogrlić

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, a s obzirom na to da postoji sumnja da je Bjelogrlić počinio ozbiljno krivično delo, Antonijević je spreman da sve mejlove da na veštačenje nadležnim organima kako bi bila potvrđena njihova autentičnost i da ih je dobio lično od Bjelogrlića.

SVE JE JASNO

U mejlovima iz 2016, koje je Srpski telegraf u petak ekskluzivno objavio, Bjelogrlić je Antonijeviću predložio da njih dvojica podele oko 40 odsto novca Filmskog centra Srbije koji bi dobio film "Jesen samuraja". U njemu Bjelogrlić, vlasnik "Kobra filma" i predsednik Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije, do tančina iznosi svoj mahinatorski plan kako bi se utalio sa rediteljem.

Foto: ST/N. PANČIĆ/Printscreen
Prepiska između Dragana Bjelogrlića i Predraga Antonijevića

Bjelogrlić piše da Antonijević predloži da se daju pare, a da će on "samo prebaciti na Upravni odbor". Dobro upućen izvor Srpskog telegrafa upoznat sa dešavanjima u FCS otkriva kako je to godinama funkcionisalo.

- Doskorašnji direktor Boban Jevtić sve vreme mandata radio je Bjelogrlićeve serije i bio na njegovom platnom spisku. Na novim "Senkama nad Balkanom" potpisan je kao scenarista, a mandat mu je prestao tek u junu 2019. On je bio i supervizor produkcija, proveravao budžete filmova i tako u direktnom sukobu interesa vršio kontrolu sredstava - navodi naš sagovornik.

Bivši direktor FCS: Ja s tim ništa nisam imao

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije u vreme kada je Bjelogrlić pokušao da podmiti Antonijevića, za Srpski telegraf tvrdi da nije imao nikakve veze sa ovim slučajem.

- Reditelj Predrag Antonijević bio je član petočlane komisije, odobrene od UO FCS, koja je odlučivala o sufinansiranju igranih filmova u dva mandata. Iako nisam učestvovao u radu samih komisija, te ne znam o čemu se na sastancima govorilo, ni Antonijević, niti bilo koji drugi član komisije nije ni meni ni Upravnom odboru ukazao na bilo kakve nepravilnosti, pritiske ili bilo šta drugo što bi ugrozilo njihov rad - rekao je Jevtić.

Istovremeno, dodaje, Bjelogrlić je profesor na fakultetu Nade Popović Perišić, koja je predsedavala UO do 2018.

- Kada je Državna revizorska institucija naredila da se zatvori račun koji je FCS imao, usledio je pritisak Bjelogrlića da uzme preostali novac države i podeli svojim ortacima. Sami članovi grupacije ni sami nisu znali da je Bjela uzeo 300.000, ni kako ih je podelio. On je dobio dva projekta za vreme prethodnog UO, koji je kontrolisao - navodi naš sagovornik.

Podseća i da je Bjelogrliću za filmove "Čuvari formule" i "Toma", kao i postprodukciju "Montevidea", prethodni UO FCS dao oko milion evra, a ti projekti ni dan-danas nisu započeti.

MOJ STAV

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost"

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Nadležni moraju hitno da reaguju i do detalja ispitaju šta je i kako Bjelogrlić radio, koga je sve podmićivao i na koji način i za koje potrebe izvlačio novac iz raznih institucija, pa i FCS

NEMA OPRAVDANJA

Advokat Svetozar Vujačić poručuje za Srpski telegraf da tužilaštvo i policija hitno treba da ispitaju kako poslovanje Dragana Bjelogrlića, tako i ranijeg rukovodstva Filmskog centra Srbije.

- Tužilaštvo bi moralo na osnovu svog osnovnog načela da ispita čitav slučaj na osnovu ovih saznanja i mejlova. Naime, kada do njih na bilo koji način dođu saznanja o eventualno počinjenom krivičnom delu, oni moraju da reaguju - kaže Vujačić.

On napominje da je nuđenje mita krivično delo, bez obzira na to da li je kasnije realizovano ili ne.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Matić

I istraživački novinar Marko Matić za Srpski telegraf poručuje da saznanja o nepristojnoj ponudi koju je Bjelogrlić uputio Gagi Antonijeviću zahtevaju brzu reakciju nadležnih organa.

Bjelogrlić zanemeo

Dragan Bjelogrlić dva dana zaredom ne odgovara na pitanja Srpskog telegrafa. To i ne čudi s obzirom na to da su mejlovi koje smo objavili neoborivi dokaz da je pokušao da podmiti Predraga Antonijevića.

- Nadležni bi morali da utvrde tačnost tih navoda. Takođe, nadležni organi moraju detaljno da istraže dosadašnje poslovanje Bjelogrlićevih firmi, naročito tokove novca koji je prošao kroz njih, posebno onih iznosa koje je za svoje projekte dobijao od države i državnih fondova - ističe Matić.

U vikend izdanju Srpskog telegrafa, između ostalog možete pročitati:

NEVEROVATAN SKANDAL! Monika je oteta jer je sud ignorisao zahteve tužilaštva i dodelio mu malu kaznu zbog proganjanja žena

Veliki blam Đilasovih "medijskih genija", umesto koka nosilja vide marihuanu

Horor scena u Kragujevcu: Čovek prerezao sebi vrat, policajci u šoku

Našim dragim čitaocima, uz štampano, vikend izdanje Srpskog telegrafa poklanjamo dodatak "Enigma". Svi oni koji vole da treniraju svoje mentalne vijuge mogu da uživaju u brojnim i izazovnim zadacima.

Ove, kao i još puno zanimljivih priča možete pročitati u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 11. januar 2020. godine

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading