Zakulisne radnje: Amfilohije pravi sačekušu Vučiću

AUTOR: E. S. T.

petak, 3. 1. 2020.| 21:00

6

Pogrdna skandiranja, neprijateljska atmosfera, a potom i incidenti, deo su scenarija koji bi u režiji mitropolita Amfilohija trebalo da bude odigran na Badnje veče, i to kao sačekuša za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

ST/D. KADIĆ
Amfilohije

Naime, iako Vučić još nije doneo odluku da li će dan uoči Božića posetiti Srbe na severu Crne Gore (pogledaj okvir), to crnogorskom vladiki nije prepreka da iza kulisa organizuje pakleni doček.

- Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je čovek koji ima svoju računicu, koji gleda kak0o sebi da obezbedi bolju poziciju, viši položaj. Nije mu pošlo za rukom da postane patrijarh SPC, pa se sada dao u realizaciju plana B, koji će mu omogućiti da bar u Crnoj Gori preuzme tron. Amfilohije igra na dve stolice, zato je onako "hrabro" optuživao Vučića da je neznalica i izdajnik. Ukoliko bi predsednik došao u Crnu Goru, Amfilohije bi pretrpeo dvostruku štetu. Izgubio bi podršku Srba, kojima želi da se predstavi kao njihov jedini zaštitnik, a s druge strane, to bi mu oslabilo poziciju za dalju trgovinu sa Đukanovićem i njegovim režimom - objašnjava izvor Srpskog telegrafa.

UVIJENA PORUKA

Mitropolit se dosad ni rečju nije oglasio po pitanju Vučićevog dolaska, ali je Episkopski savet SPC u Crnoj Gori iskoristio lažne vesti sa portala naklonjenih Draganu Đilasu da pošalju jasnu poruku. Po onome što su napisali, o Vučićevom dolasku ne znaju ništa, ali znaju da se spremaju napadi, te su se brže-bolje sebi obezbedili alibi.

youtube.com/printscreen
Aleksandar Vučić

Naime, portali su objavili vest da će Savet apelovati na Vučića da ne dolazi na sever Crne Gore. Savet je negirao ovu informaciju, te su poručili da neće dozvoliti politizaciju ovog pitanja i instrumentalizaciju Crkve:

Amfilohije se latio mača, sve zbog jednog jadnog lažnog obećanja da će postati vrhovni poglavar crnogorske nepriznate crkve

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za primenjenu bezbednost

- Unapred se ograđujemo od mogućih incidenata koje bi neko mogao inscenirati uoči Badnjeg dana i Božića, a o čemu do nas dopiru pouzdana obaveštenja, čiji bi cilj bio kompromitacija hrišćanskog mirnog otpora širom Crne Gore.

Međutim, o Vučićevoj poseti nisu napisali ni slovo. Inače, Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, ni reč nije napisao o Vučićevoj poseti. Umesto njih oglasio se jedan od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, koji je srpskom predsedniku poručio da u Crnu Goru može da dođe samo u zvaničnu državnu posetu.

facebook.com/Hercegovac - Hercegovac
Gojko Perović

- Vučić neka dođe kao državnik u posetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Verski praznici nisu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe - rekao je Perović.

PRAVO LICE

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije u izjavi za Srpski telegraf poručuje da je sve oko Amfilohija čudno.

- Čudne su koincidencije da je vladika Amfilohije relativno blag prema Milu Đukanoviću, a beskompromisno oštar prema patrijarhu SPC Irineju, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću. Takođe, čudi da se često uključuje u politički život Srbije (još od hapšenja Slobodana Miloševića preko Đinđićeve sahrane pa do kritike srpskog rukovodstva na svim nivoima u poslednje vreme), dok istovremeno u Crnoj Gori smiruje srpske predstavnike u parlamentu CG i pokušava da anestezira otpor, koliko je to moguće, kako danas tako i tokom čitave vladavine Mila Đukanovića Crnom Gorom - kaže Miletić i dodaje da primećuje mnogo neobičnih poteza i nelogičnosti u Amfilohijevom ponašanju.

youtube.com/Novo jutro
Dejan Miletić

Čudne su koincidencije. Amfilohije je blag prema Milu, a beskompromisno oštar prema Irineju, Vučiću i Dačiću

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

Kako navodi Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za primenjenu bezbednost, ovim činom Amfilohije je pokazao svoje pravo lice i svrstao se na Milovu stranu, čiji je krajnji cilj da u Crnoj Gori nestane sve što je srpsko.

- Amfilohije je ušao u domen politike, što nije njegova svetovna dužnost i krenuo protiv svog srpskog naroda i njegovog predsednika Vučića. Drugim rečima, Amfilohije se latio mača, pa nek razmišlja kako su kroz istoriju takvi i završavali, a sve zbog jednog jadnog lažnog obećanja da će postati vrhovni poglavar crnogorske nepriznate crkve - zaključuje Bjegović.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dačić: Srbija ne podstiče sukob, već mir i dijalog

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd ne podstiče sukobe u Crnoj Gori, već se zalaže za mir i dijalog i ima legitimno pravo da govori o Srbima u Crnoj Gori. Kada je reč o želji predsednika Srbije da Badnji dan provede sa svojim narodom u Crnoj Gori, rekao je da će to biti najavljeno vlastima u Podgorici, a da je poseta verskog karaktera.

- Ne radi se o zvaničnoj, radnoj poseti, već je usmerena na posetu Srbima koji žive u Crnoj Gori, za Božić. Ta poseta nema nikakve negativne konotacije. Naprotiv, ako do posete dođe, ona je u interesu mira - podvukao je on.

Osudio je i peticiju koja se organizuje crnogorskih vlasti gde, kako je rekao, svi srpski neprijatelji potpisuju tvrdnju da navodna opasnost dolazi iz Beograda.

- Iz Beograda se podstiče mir i dijalog, ne sukobi. Ako neko radi protiv interesa srpskog naroda, nemojte da očekujete da ćemo da aplaudiramo odavde. Sve države brane interese svog naroda. To radi i Srbija, ali ne želeći da se svađa sa Crnom Gorom - poručio je ministar.

REAKCIJE

Vladimir Joković, predsednik SNP Crne Gore

Predsednik Srbije ne dolazi da deli ljude niti da ostvari političke poene, ni da doprinese političkim podelama kod nas, već dolazi da potvrdi jedinstvo našeg naroda u svim pitanjima, a naročito u pitanjima očuvanja naših svetinja, ali i da da podršku vernicima SPC, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija kod nas, bili oni Srbi ili Crnogorci.

Emilo Labudović, direktor Srpske kuće Podgorica

Najavljeni dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na loženje badnjaka na severu Crne Gore još jedna je potvrda neraskidivog jedinstva srpskog naroda. Istovremeno, to je i snažan podstrek verujućem narodu Crne Gore koji je listom ustao da brani svetinje SPC.

Vladimir Ðukanović, poslanik SNS i član glavnog odbora

Predsednik Srbije mora da ode u času kada je našem narodu u Crnoj Gori najteže da bude sa njim. Poruka bratske ljubavi mora da se pokaže i on za to ima blagoslov Njegove svetosti patrijarha Irineja. Otuda, taj blagoslov je jasan putokaz šta mu je činiti. Potrebno nam je jedinstvo, potrebno je da se jasno naznači da će Srbija biti uz srpski narod i da će mu pomoći da očuva svoj identitet i svetinje. Nesloga srpskog naroda i njegov konflikt sa maticom zagovaraju pojedinci zbog svojih sitnih politikantskih ciljeva i ličnih ambicija, a ima ih, nažalost, među nama, dragi braćo i sestre.

Dragoslav Šćekić, gradonačelnik Berana

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću želim dobrodošlicu, kao i svim, kako kaže, dobronamernim ljudima, ukoliko na Badnje veče bude u tom gradu

Andrej, episkop austrijsko-švajcarski

"Molimo se bogu da zastupništvom Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Arsenija arhiepiskopa srpskog i svih svetih podari milost i mir da se svi problemi prevaziđu, u slavu božju, a radi napretka naše svete Crkve", navodi se u pozivu vladike Andreja vernicima da u što većem broju učestvuju u najavljenim molitvama

Srpska radikalna stranka

Pružamo podršku Srbima u Crnoj Gori u njihovoj nameri da sačuvaju srpske svetinje. Crnogorska vlast i Milo Đukanović ne posustaju u nameri da srpskom narodu otmu vekovne svetinje. Đukanović u konačnom obračunu sa Srbima želi da formira i crnogorsku pravoslavnu crkvu, sektu kojoj je Đukanović namenio celokupnu imovinu Srpske pravoslavne crkve. Milo i njegovi sledbenici žele da menjaju istoriju i da Srbe oteraju iz Crne Gore

U sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa pročitajte:

Da li je malčanski berberin imao pomagača?

Kako je prva austrijska beba Srpkinja?

Da li su u vezi pevačica Milica Todorović i glumac Petar Strugar?

Sve ove informacije, kao i još puno zanimljivih priča, možete pročitati u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs

Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 4. januar 2020. godine

SJAJNE VESTI: U Srbiju stiglo još 113.490 doza Fajzer vakcina!
SJAJNE VESTI: U Srbiju stiglo još 113.490 doza Fajzer vakcina!
2
PRVI OPERATIVAC NAPREDNJAKA POSLAO JASNU PORUKU: Notorne laži monstruma suočenih sa doživotnom robijom!
PRVI OPERATIVAC NAPREDNJAKA POSLAO JASNU PORUKU: Notorne laži monstruma suočenih sa doživotnom robijom!
9

KOMENTARI 6

Boza293. januar 2020. u 21:19

Amfilohije se ne ponasa kao sto bi crkven covek trebalo.

9 3 Odgovori

M Novosel4. januar 2020. u 07:18

@Boza29 - Boza29:Zahvaljujući njemu Crna Gora je upravo izglasala zakon koijim imovina SPC prelazi u vlasništvo države.Nadam se da će Srbi koji žive u Crnoj Gori uspeti da sačuvaju svoje svetinje.

4 1 Odgovori

Aleksa3. januar 2020. u 23:25

Bože oprosti im ne znaju šta rade. Zar svešteno lice da političari?

7 3 Odgovori

Zeljko853. januar 2020. u 22:28

Mitropolita Amfilohija treba da je sramota za ime i zvanje vladike takvim lošim ponapanjem prema Vučićz kao srpskom zvaničniku koji želi mir među dva naroda.

6 4 Odgovori

Milan3. januar 2020. u 22:45

Stvarno nemoguce...

2 2 Odgovori

vidi sve komentare
SPREMA SE UDAR NA VUČIĆA, ESKALIRAĆE PRED IZBORE: Provaljen pakleni plan ambasada i opozicije, AKCIJA KREĆE IZ SUSEDNE ZEMLJE!
SPREMA SE UDAR NA VUČIĆA, ESKALIRAĆE PRED IZBORE: Provaljen pakleni plan ambasada i opozicije, AKCIJA KREĆE IZ SUSEDNE ZEMLJE!
33
DAČIĆ: Za nastavak dijaloga određeno nekoliko termina, na predsedniku je da informiše poslanike
DAČIĆ: Za nastavak dijaloga određeno nekoliko termina, na predsedniku je da informiše poslanike
0
PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO! Još 20 evra pomoći za građane u decembru
PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO! Još 20 evra pomoći za građane u decembru
2
PREDSEDNIK OČEKUJE JOŠ MEDALJA IZ TOKIJA: Hvala dragoj deci na uspesima
PREDSEDNIK OČEKUJE JOŠ MEDALJA IZ TOKIJA: Hvala dragoj deci na uspesima
1
Predsednik Vučić sutra sa mladim sportistima iz kampa Srbija te zove
0

Predsednik Vučić sutra sa mladim sportistima iz kampa "Srbija te zove"

VUČEVIĆ UZ ŽENE: Skoro 15 miliona opredeljeno za pokretanje biznisa, ovakve akcije OBEĆAVAM I U BUDUĆNOSTI!
0
VUČEVIĆ UZ ŽENE: Skoro 15 miliona opredeljeno za pokretanje biznisa, ovakve akcije OBEĆAVAM I U BUDUĆNOSTI!
PORED DEKLARACIJE, ŠTA JOŠ GARANTUJE KVALITET I BEZBEDNOST MLEČNIH PROIZVODA?
0
PORED DEKLARACIJE, ŠTA JOŠ GARANTUJE KVALITET I BEZBEDNOST MLEČNIH PROIZVODA?
(FOTO) Meštani Rače kod Priboja započinju gradnju hrama
Društvo

(FOTO) Meštani Rače kod Priboja započinju gradnju hrama

Republika, milesevskaeparhija.rs

 - ponedeljak, 26. 7. 2021. u 18:58 0

U nedelju 25. jula 2021. godine, na dan kada naša Sveta Pravoslavna Crkva proslavlja Čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice,...

Priznanje Euronews Srbija za posvećenost pravičnosti, tačnosti i nepristrasnosti
Društvo

Priznanje Euronews Srbija za posvećenost pravičnosti, tačnosti i nepristrasnosti

Republika

 - ponedeljak, 26. 7. 2021. u 18:26 0

Svetski priznata konsultantska kuća za analizu medija "Osservatorio di Pavia" nedavno je izdala nezavisni izveštaj kojim je odato...

DOJČINOVIĆ UDARIO I NA NOVINARE: Urednik KRIK-a redom crta mete!
Srbija

DOJČINOVIĆ UDARIO I NA NOVINARE: Urednik KRIK-a redom crta mete!

Republika

 - ponedeljak, 26. 7. 2021. u 18:14 1

Svi koji su se drznuli da konstatuju da je sramotno davati prostor šefu kriminalne grupe Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja, da se...

OLUJNO NEVREME SE PRIBLIŽAVA SRBIJI! RHMZ IZDAO UPOZORENJE: U naredna dva sata ovi delovi su na UDARU!
Društvo

OLUJNO NEVREME SE PRIBLIŽAVA SRBIJI! RHMZ IZDAO UPOZORENJE: U naredna dva sata ovi delovi su na UDARU!

Republika

 - ponedeljak, 26. 7. 2021. u 17:30 0

Republički hidrometeorološki zavod je na svom sajtu izdao upozorenje na visoke temperature od ponedeljka, 26. jula.

ZAŠTITNIK GRAĐANA KONTROLISAO USLOVE U DOMU ZA DECU OMETENU U RAZVOJU U SUBOTICI
Društvo

ZAŠTITNIK GRAĐANA KONTROLISAO USLOVE U DOMU ZA DECU OMETENU U RAZVOJU U SUBOTICI

Republika

 - ponedeljak, 26. 7. 2021. u 16:54 0

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, rukovodilac NPM-a Nataša Tanjević i stručni saradnici te službe, u pratnji lekara sudske medicine...

PRELEPA VEST: Više od 35 miliona dinara biće preusmereno sa Gavrilovog na Boškov račun
PRELEPA VEST: Više od 35 miliona dinara biće preusmereno sa Gavrilovog na Boškov račun
0

Na Fejsbuk stranici Za Gavrilovu pobedu objavljena je vest o tome da će više od 35 miliona dinara...

IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: Srbija regionalni LIDER, ubedljivo i ispred pojedinih država članica EU!
IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: Srbija regionalni LIDER, ubedljivo i ispred pojedinih država članica EU!
0

Srbija je ostvarila značajan rast od skoro 30 odsto u poslednje tri godine u oblasti inovacija,...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 26. 7. 2021.