Episkopi pokrenuli peticiju: Patrijarha ruše trojica vladika

Autor:

Vesti

24.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladičansko trojstvo puca iz svih oružja kako bi konačno svrglo patrijarha Irineja sa trona Svetog Save!

RepublikaFoto: Đakon Dragan S Tanasijević
NEKIMA JE TRN U OKU: Patrijarh Irinej

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop nemački Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije Jevtić koriste novac i svoj uticaj u SPC kako bi sve ostale svoje kolege pridobili na svoju stranu i obezbedili glasove protiv Irineja na narednom saboru.

- Već pišu peticije, prave bune, podmićuju, nema šta ne rade kako bi obezbedili podršku da u januaru krenu u rušenje patrijarha Irineja. Ali tu se neće zaustaviti, krenuće posle i na Srbiju, žele da na čelo države dovedu svog čoveka. I patrijarha i Vučića hoće da optuže za izdaju iako nijedan od njih dvojica nikada, ni u ludilu, ne bi pomislio, a kamoli pristao, da prizna nezavisnost Kosova - tvrdi odlično obavešten izvor Srpskog telegrafa iz Srpske pravoslavne crkve.

LOBIRAJU NA SVE STRANE

Plan koji su skovala trojica vladika podrazumeva da na mesto čuvara pravoslavnog trona u odsustvu patrijarha, tzv. mestobljustitelja, preuzmu ili Amfilohije ili Grigorije.

RepublikaFoto: Telegraf/D. KADIĆ
Amfilohije

- Njih trojica kuju razne afere protiv Irineja, ucenjuju episkope, a lobiraju i među profesorima na Bogoslovskom fakultetu i aktivno rade na njihovom mobilisanju kako bi i među njima obezbedili najširu podršku do januara, kada očekuju da će više od pola vladika već uveliko biti na njihovoj strani. Na Saboru bi se izglasala nesposobnost patrijarha, a za vršioca dužnosti bio bi postavljen ili Amfilohije ili Grigorije - objašnjava odlično upućeni sagovornik u zbivanja koja već mesecima potresaju SPC.

U crkvi postoje oprečna mišljenja određenih episkopa da se dođe do rešavanja razmimoilaženja

Miloš Stojković, verski analitičar

Dodaje da je ovaj nehrišćanski udar na patrijarha samo posredan cilj koji vodi krajnjoj težnji trojice vladika, a to je konačna smena vlasti u Srbiji i rušenje predsednika Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP; D. GOLL
Grigorije

- Nikada nijednim slovom ni patrijarh ni predsednik nisu govorili o priznanju nezavisnog Kosova, već naprotiv, da se kompromisom treba boriti za svetu srpsku zemlju. Međutim, ove vladike kad god im se ukaže prilika, ističu kako je Vučić izdao našu pokrajinu, a to neretko pripisuju i Irineju. Oni će ovaj argument, koji nije istinit, koristiti u predizbornoj kampanji da istovremeno ruše i patrijarha i šefa države - navodi naš izvor.

SUKOBI EPISKOPA

Verski analitičar Miloš Stojković kaže za Srpski telegraf da u određenim krugovima SPC postoji namera da se patrijarh Irinej pre vremena razreši dužnosti, ali smatra da do toga neće doći.

- Svakako da u našoj crkvi postoje oprečna mišljenja i namera određenih episkopa da se dođe do rešavanja nesuglasica, ali sam siguran da će sabornost crkve na kraju pobediti. Patrijarh i dalje dobro radi svoj posao i sposoban je još uvek da obavlja verske službe. Verujem da će na njegovo mesto u nekom narednom periodu na čelo SPC doći neko poput mitropolita Porfirija, jer on zaista ima veliko uvažavanje u narodu - kaže Stojković.

Foto: twitter.com/BoskoObradovic

Obradović napao Vučića zbog CPC

Portali bliski vlasti u Crnoj Gori izvrnuli su reči predsednika Aleksandra Vučića kako bi se u tamošnjoj javnosti stekao utisak da on podržava tzv. crnogorsku pravoslavnu crkvu. Oni su izvukli iz konteksta njegov citat u kome se kaže da CPC defakto i dejure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006, što je jedva dočekao lider Dveri Boško Obradović da opljune predsednika na Tviteru.

- Kakva je ovo štetočina po srpske nacionalne i državne interese! Javno priznao lažnu crnogorsku pravoslavnu crkvu, sektu koja je nastala u policijskoj stanici na Cetinju. Zajedno sa Čankom napada SPC i štiti svog kriminalnog brata blizanca Mila Ðukanovića. Ima da letite zajedno - tvitnuo je Obradović.

U sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa za 25. decembar čitajte i koga predsednik Aleksandar Vučić planira da smeni iz SNS-a. Saznajte NASA-in plan za sudnji dan. Osim toga, na žalost, nećemo imati snega za doček. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf za 25.12.2019. godine

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading