EKSKLUZIVNI INTERVJU! Sergej Lavrov o najvažnijem srpskom pitanju: EU nije u stanju da reši pitanje Kosova

Autor:

Vesti

20.12.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija je zakazala, pokazala je nemoć da reši kosovsko pitanje, ocena je Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Sergej Lavrov

U razgovoru za Srpski telegraf iskusni ruski diplomata podseća da je dijalog Beograda i Prištine u Briselu zamro i da se već duži period ne vide pomaci.

- Trenutno, sa naše tačke gledišta ne vidi se preduslov za dodavanje nove dinamike regulisanju kosovskog pitanja. Na Kosovu se nastavlja postizborni haos i borba za vlast. Posrednički potencijal Evropske unije u značajnoj meri je devalviran.

  • Po vašoj oceni, šta je glavna prepreka, kočnica?

- Sudeći po svemu, EU još uvek nije u stanju da ostvari uticaj na kosovske Albance kako bi oni bili pritisnutni da koriste razuman konstruktivan pristup pregovorima sa Srbijom. Na primer, od 2013. Priština sabotira ispunjenje preuzetih na sebe obaveza u vezi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština Kosova. Već čitavu godinu se ne ukidaju diskriminatorske antisrpske carine na srpsku robu, koje su uvele kosovske vlasti.

  • Kako Moskva vidi rešenje kosovskog čvora?

- Rusija se zalaže za postizanje stranama održivog i uzajamno prihvatljivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ono mora da odgovara međunarodnom pravu, te da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN jer se radi o obezbeđenju međunarodnog mira i sigurnosti.

  • Koje rešenje bi Rusija podržala?

- Složićemo se samo sa odlukom koja će zadovoljiti same Srbe. Iskoristio bih ovu priliku i želeo bih da se zahvalim rukovodstvu Srbije, svim srpskim prijateljima, na pažnji koju oni posvećuju jačanju rusko-srpskog strateškog partnerstva.

  • Nekoliko puta ste bili u Beogradu. Šta je ostavilo najveći utisak na vas?

- Ljudi, naravno. To je ono glavno u Srbiji. Njihovo tradicionalno gostoprimstvo i topli doček se oseća svuda i to ostavlja najjači i najprijatniji utisak. Mogu otvoreno da kažem da se i ja i moje kolege koje posećuju Beograd osećamo tamo kao kod svoje kuće. I u tome nema ničeg čudnog jer naša dva istinski bratska naroda ujedinjuju zajednički kulturno-civilizacijski koreni, duhovno srodstvo, najtoplija osećanja prijateljstva i simpatije.

Danas sastanak sa Dačićem

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ

Lavrov se danas sastaje sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, sa kojim će razgovarati o unapređenju saradnje između Srbije i Rusije. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u obraćanju medijima navela je da će Lavrov i Dačić razgovarati o bilateralnim i globalnim pitanjima.

  • Bliži se Nova godina, šta biste poručili čitaocima Srpskog telegrafa i građanima Srbije?

- Pre svega, svim građanima bratske Srbije poželeo bih mir, dobro zdravlje, sreću i prosperitet. Siguran sam da ćemo u novoj predstojećoj godini, zahvaljujući zajedničkim naporima, unaprediti odnose, a saradnju ćemo podići na novi, viši bilateralni nivo. Obezbedićemo realizaciju uzajamno korisnih projekata u interesu poboljšanja prosperiteta i životnog standarda državljana naših dveju država.

BIOGRAFIJA

Sergej Viktorovič Lavrov je rođen 21. marta 1950. u Moskvi
Otac mu je Jermen poreklom iz Tbilisija (današnja Gruzija), a majka Ruskinja koja je radila u Ministarstvu spoljne trgovine
Omiljen predmet u srednjoj školi bila mu je fizika
Studirao je na Državnom institutu za međunarodne poslove u Moskvi
Diplomirao je 1972, a oženio se na trećoj godini studija
Punih deset godina, 1994-2004, bio je ruski ambasador u UN
Funkcije šefa diplomatije obavlja od 9. marta 2004, kada ga je Putin imenovao za ministra
Londonski kraljevski institut ga opisuje kao "teškog, pouzdanog i izuzetno spretnog pregovarača"
Govori sinhaleški jezik (Šri Lanka), engleski i francuski
Voli sportove, pre svega rafting, fudbal, planinsko skijanje. Zaljubljenik je u podvodni lov
Uživa u cepanju drva, to je radio u i Njujorku, sedištu UN
Prijatelji ga opisuju kao druželjubivog, voli da peva, svira gitaru i pije škotski viski
Godišnje odmore provodi na ruskim rečnim brzacima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Drago

20.12.2019 09:50

EU je vise puta pokazala da za resavanje problema na KIM nije uopste zainteresovana.Ja bi voleo kada bi se Rusija licno ukljucila u resavanje ovog problema.

Andrej

20.12.2019 09:56

EU je pokazala da ne moze na objektivan nacin da resi probleme jer ipak je lazna drzava Kosovo izasla iz njihove kuhinje i polako gube kontrolu nad njim.Medjunarodni odnosi se menjaju i Srbija je izgradila dobru poziciju koja joj omogucava dobru poziciju pred vazne pregovore

Bojana

20.12.2019 10:17

Tu niko ne treba da se mesa...

Marko

20.12.2019 10:38

Potvrda ovih reci Sergeja Lavrova je 20 godina od kad su prestali ratni sukobi i okupacije Kosova i Metohije, u kom periodu EU nije uspela da pronadje trajno resenje.