KLARK I OLBRAJTOVA PRETE SRBIJI RATOM: Otkrivamo pozadinu najopasnije poruke dosad upućene iz Prištine!

Autor:

Vesti

18.12.2019

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vesli Klark i Madlen Olbrajt huškaju na rat da bi sprečili podelu Kosova. To rade kako bi zaštitili lične interese u milionskom biznisu koji su razvili unutar lažne države. U ovom svetlu, kako navode izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, treba posmatrati i reči Edite Tahiri, koja je juče Srbiji zapretila ratom.

Vesli Klark (levo) i Madlen Olbrajt (desno)

Tahirijeva, bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom, izjavila je juče doslovno da će se "dogoditi rat ukoliko Srbija ne prizna nezavisnost Kosova". Ona je to rekla na skupu "Put ka konačnom sporazumu Kosova i Srbije" u Prištini i dodala da "Kosovo i Srbija nisu dve Nemačke". Prema njenim rečima, dijalog Beograda i Prištine nije prekinut zbog uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, već zato što je "Kosovo bilo u opasnosti".

STARE ZASLUGE

Zlokobne izjave Tahirijeve treba shvatiti veoma ozbiljno, poručuju sagovornici Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, jer ni izdaleka ne treba pomisliti da ih ona govori u svoje ime. Naprotiv, njene pozicije u Prištini su izuzetno jake, baš kao i veze sa pojedinim zapadnim centrima i NATO, a posebno sa predstavnicima bivše američke administracije, takozvane duboke države. Sigurno je stoga da ona nije izabrana slučajno da uputi ovako jezivu pretnju.

Edita Tahiri

- Tahirijeva je bila jedna od glavnih veza bivšem NATO komandantu Vesliju Klarku i nekadašnjoj američkoj državnoj sekretarki Madlen Olbrajt kada su razvijali biznis na Kosovu. Njima su Šiptari omogućili milionski vredne poslove na ime zasluga za bombardovanje 1999. godine. Taj biznis bio bi ozbiljno ugrožen ukoliko prođe Trampov plan o podeli i zato su spremni na sve kako bi ga zaustavili, pa i na izazivanje oružanih sukoba - objašnjava naš sagovornik diplomata.

Da je Vesli Klark povezan sa dve velike kompanije koje posluju na Kosovu, juče je obelodanila i Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije. Ona je poručila da bi Klark trebalo da objasni sve o takozvanom honoraru koji je dobio od Kosova za otcepljivanje pokrajine od Srbije.

- Klark je deo rukovodstva kanadske kompanije za energetiku, upravo one koja je dobila od Prištine pravo za iskopavanje mineralnih sirovina na skoro trećini teritorije Kosova. Radi se, pre svega, o ogromnim rezervama lignita. On je, takođe, povezan sa firmom "Geominerali", koja se bavi izvozom otpadnog metala iz pokrajine - objasnila je Zaharova i poručila da javno mnjenje (a tu svakako možemo uključiti i izjavu Tahirijeve) formiraju ljudi koji su direktno povezani sa finansijskim i ekonomskim interesima u regionu.

OTKUD SAD ONA?

Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar Centra za društvenu stabilnost, potvrđuje saznanja do kojih je došao naš list.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Nemanja Starović

- To što se gospođa Tahiri odjedanput pojavljuje sa veoma zapaljivim i pretećim izjavama u kojima Srbima i Srbiji preti ratom ukazuje na to da postoji širi plan opstrukcije mogućnosti za bilo kakav dogovor Beograda i Prištine, makar to podrazumevalo ozbiljnu eskalaciju na terenu. S tim u vidu, jasno je da iza nje stoje neki daleko moćniji igrači čijim političkim, a sasvim moguće i poslovnim interesima, ne odgovara normalizacija u odnosima između Srba i Albanaca na širem planu. Smatram da, uprkos direktnim pretnjama bivše šefice pregovaračkog tima Prištine, srpska strana mora ostati privržena briselskom procesu kao jedinom načinu za rešenje problema, ali uz jasne i čvrste uslove za nastavak pregovora.

U sutrašnjem broju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika pročitajte ekskluzivne vesti kojih nema u drugim medijima.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 19.12.2019.

 

Komentari (3)

Loading
Rade

19.12.2019 08:08

Potroseni “ pioni” prizeljkuju nemoguce. Srbija treba vratiti raspravu o KiM u UN prema Rezoluciji UN1244 . Samo nakon ispunjenja cele Rezolucije moze se nastaviti razgovor. Briselski je izgubio svaki smisao I kao sto je ceo Svet video dogovoreno u Briselu je samo prazno slovo Na papiru!! Nema razgovarao za “ nastavkom dialoga” u Briselu kad posle 5 godina Pristina nije ispunila nista od dogovorenog!!?? UN 1244 I Rasprava tamo - jedino ispravno!!!

Primus

19.12.2019 11:27

gle...vampiruša i frankenštajn su još živi.. hmmm.