Patrijarh Pavle prvi otkrio istinu o Svetom Savi i poručio da Srbi još nisu dostojni da dočekaju svetitelja: On će se sam pojaviti

Autor:

Vesti

15.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi nisu u ovom trenutku dostojni da dočekaju svetitelja. Kada dođe vreme, on će se sam pojaviti...

RepublikaFoto: Tanjug/ V. DIMITRIJEVIĆ/Public
Patrijarh Pavle prvi otkrio istinu o Svetom Savi

Prema svedočenju jednog od naših najpoznatijih istoričara (molio da mu ne pominjemo ime), koji je poslednjih dana posebno u žiži, patrijarh Pavle je nekoliko godina pred smrt na ovaj način svojim najbližim saradnicima objasnio zašto ne želi da obelodani da mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, već se i danas čuvaju u manastiru Ždrebaonik.

Kako objašnjava naš sagovornik, ono što je Srpski telegraf objavio u vikend-broju, a što je iz temelja protreslo Crkvu i javnost u Srbiji i Crnoj Gori, u potpunosti odgovara istini. - Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru. One se zaista nalaze u manastiru Ždrebaonik, što nam je potvrdio patrijarh Pavle jer se o tome više puta razgovaralo dok je bio živ - kaže istoričar i dodaje:

- Patrijarh Pavle ponavljao je svaki put kada bi se otvorila ta tema: "Da, to jeste Sveti Sava i tu nema nikakve dileme, ali Srbi još nisu dostojni da dotaknu Svetog Savu. Kada dođe vreme, svetitelj će se pojaviti."

Poznati istoričar: Poglavar SPC nije dozvolio DNK analizu mošti iz manastira Ždrebaonik i poručio: "Sveti Sava će se pojaviti kad dođe vreme"

Na našu konstataciju da je vreme, po svemu sudeći, došlo, uz pitanje zašto je Pavle bio protiv obelodanjivanja velikog otkrića, naš sagovornik poručuje:

- Poslušali smo patrijarha. Tražili smo od njega da odobri da se uradi DNK analiza jer to može da se uradi, budući da su sačuvani posmrtni ostaci Nemanjića, ali je on na to svaki put svojim mirnim glasom i blagim osmehom odgovorio: "Deco, Srbi nisu u ovom trenutku dostojni da dočekaju svetitelja. Kada dođe vreme, on će se sam pojaviti". Pavle je mogao da bude patrijarh koji je vratio Srbima Svetog Savu, ali to nije hteo da uradi, pošto nije bio sujetan.

Amfilohije Radović

Istoričar potvrđuje i da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović zna za ovu priču:

- Delove moštiju darivao je za mnoge hramove. Parohijski sveštenici u Nemačkoj su nam potvrdili, čak se i javno hvale da imaju deliće moštiju Svetog Save. U Nemačku ih je doneo vladika Grigorije kad je preuzeo tamošnju episkopiju.

Otkriće Srpskog telegrafa indirektno potvrđuje i umirovljeni vladika Filaret, nekadašnji episkop mileševski (u Mileševi se čuva ruka Svetog Save, navodno sve što je preostalo od svetitelja). U izjavi za naš list on je praktično potvrdio da su mošti prvog srpskog arhiepiskopa sačuvane.

RepublikaFoto: youtube.com/Dusan 888
Vladika Filaret

- Pitajte Patrijaršiju gde se nalaze mošti Svetog Save - kratko, ali veoma jasno nam je poručio Filaret.

Vlada Arsić, autor knjige "Osinje gnezdo", koja se bavi sudbinom moštiju Svetog Save, za naš list kaže da ovo delo ne nudi konačne odgovore, jer nam njih ipak duguju najpozvaniji - sam vrh Srpske pravoslavne crkve.

Filaret: Pitajte Patrijaršiju gde se nalaze mošti Svetog Save

- Moj cilj, kao autora, prevashodno je bio da ukažem na čitav niz nelogičnosti, protivrečnosti i nedoumica u slici koja nam je predstavljena i u koju smo verovali vekovima. Tu sliku su, kroz istoriju, sporili i neki od naših najvećih teoloških autoriteta. Tragajući za građom i rudareći po arhivama, nisam pronašao nijedan pouzdan dokaz za sam čin spaljivanja na Vračaru, ali sam se suočio s mnogobrojnim otporima da se nametnuta dogma dovede u pitanje ili na bilo koji način promeni - naglašava Arsić.

Šta smo objavili u vikend-broju

Foto: Srpski telegraf
Vikend broj Srpskog telegrafa

- Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, za to postoje mnogobrojni dokazi

- Monasi su mošti sklonili iz Mileševe pre upada Turaka

- Mošti su skrivane u pećinama, pa u manastiru Dovolja, u Morači i u Kučima

- Konačno su smeštene u manastir Ždrebaonik, kod Danilovgrada, 17 km od Ostroga

- Tamo se čuvaju ispod ikone Svetog Save, ali sa natpisom Sveti Arsenije Sremac (naslednik Svetog Save na mestu arhiepiskopa)

- Mitropolit Amfilohije lično se uverio da je na lobanji urezano "Sveti Sava, arhiepiskop srpski"

- U vrhu SPC odlučeno da se tajna ne otkriva

Do zaključenja broja nismo uspeli da stupimo u kontakt sa patrijarhom Irinejem, a mitropolit Amfilohije nije odgovorio na pitanja koja smo mu u petak poslali mejlom.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading