OTKRIĆE VEKA KOD DANILOVGRADA: Pronađene mošti Svetog Save, Turci nisu nikog spalili!

Autor:

Vesti

13.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, kao što se vekovima verovalo. Najveći srpski svetitelj i dalje počiva u manastiru Ždrebaonik, nadomak Danilovgrada, nedaleko od Ostroga. Iznad tela pogrešno je, slučajno ili namerno, uklesano ime Savinog naslednika na mestu arhiepiskopa Svetog Arsenija Sremca (što je nemoguće jer su njegove mošti uništene još u 18. veku i o tome postoje zapisi u Pećkoj patrijaršiji).

RepublikaFoto: wikimedia.org
Sveti Sava

Književnik Vlada Arsić u svojoj novoj knjizi "Osinje gnezdo", koja će izaći u januaru, detaljno se bavi ovom temom. Dok se kroz roman provlači i malo fikcije, Arsić u pogovoru, koji nam je ustupio, barata isključivo činjenicama baziranim na istorijskim i savremenim svedočenjima i dokumentima.

ISTORIJSKI ZAPISI

Arsić se, osim na svoja istraživanja, poziva i na istorijsko delo srpskog autora Mirka Dragovića, objavljeno početkom tridesetih godina prošlog veka. Ovaj je, naime, izričito tvrdio da Sveti Sava nije spaljen na Vračaru, kako se do tada verovalo. On je bio uveren da se zapravo ništa i nije dogodilo, a da je čitav mit o lomači potekao od samih Srba.

RepublikaFoto: youtube.com/ Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti
Vlada Arsić

Mošti su, a o tome postoje i zapisi, odnete iz Mileševe pre turskog upada i skrivane su po pećinama dok nije prošla opasnost, a zatim u manastiru Dovolja, u Morači, u Kučima, naposletku u manastiru Ždrebaonik, gde su i danas. Ovo mišljenje na svoj način potvrđuje i zabeleška iz Pećke patrijaršije iz 1737. godine, u kojoj se opisuje stravičan turski pomor. Između ostalog, tada su oštećene ili uništene mošti mnogih svetitelja, a telo Svetog Arsenija izdrobljeno je i pretvoreno u prah, jedva da je pretekla samo lobanja. Samim tim potpuno je nemoguće da je u Ždrebaoniku telo Svetog Arsenija. Zanimljivo, iznad mošti je velika ikona upravo sa likom Svetog Save. Takođe, moštima nedostaje jedna ruka, po svemu sudeći, baš ona koja se čuva u Mileševi kao ruka Svetog Save, navodno jedino što je od njega preostalo.

 Amfilohije bio šokiran kada je na čelu video urezano: Sveti Sava, arhiepiskop srpski

NEMO ZAGLEDANJE

Vlada Arsić posebno apostrofira jedan razgovor sa Dušanom Bigovićem, sinovcem preminulog profesora na bogosloviji Radovana Bigovića. Dušan je profesor na Cetinjskoj bogosloviji i Arsiću je pričao iz prve ruke o šokantnom događaju kojem je prisustvovao i mitropolit Amfilohije.

Draško Đenović, verski analitičar

Crkva je ta koja odlučuje ako ima takvih saznanja da li će da ih obznani ili ne. Genetičari treba da odgovore može li uopšte da se uradi DNK analiza

- Tog 9. novembra 2013. godine, uoči slave Svetog Arsenija Sremca, pristupilo se u Ždrebaoniku presvlačenju moštiju svetitelja. Po Dušanovim rečima, sve je bilo u redu dok nije otkrivena glava. A onda su zastali u čudu. Na čelu, iznad desne slepoočnice, videli su urezan beleg na kom je pisalo: "Sveti Sava, arhiepiskop srpski". U čudu i neverici, mitropolit Amfilohije Radović tražio je čak i lupu i umolio mlađe da dobro provere da ne piše slučajno naslednik Svetog Save. Međutim, bilo je napisano baš kako je i pročitano. Nakon kraćeg razmišljanja i nemog zagledanja, odlučeno je da se glava prekrije i ostavi kao što je bilo i ranije - priča Arsić.

Sveti Sava počiva pod natpisom Sveti Arsenije Sremac

Arsić pokušava da objasni i zašto je moguće da Crkva ne želi da se otkrije istina.

- Postavlja se pitanje zašto bi to Crkvi smetalo i zar to ne bio bio najradosniji hrišćanski dan, međutim, rušenje mita je uvek za Crkvu jako opasno, a drugo, možda preovlađuje stav da sad nije trenutak da se sazna.

Foto: Public
Naslovna strana knjige

Do zaključenja broja nismo uspeli da dođemo do komentara Dušana Bigovića i mitropolita Amfilohija, kao ni bilo kojeg zvaničnika SPC.

Bokan: Nije slučajno što se mošti Svetog Save otkrivaju u ovom trenutku srpske istorije

Samardžić: Treba što pre uraditi DNK analizu

Arsić: Rušenje mita je za Crkvu jako opasno, moguće je da zato ćute

U izjavi za naš list istoričar Miloslav Samardžić, koji se bavio srednjim vekom u TV emisiji "Priče iz muzeja", a poznat je i po obelodanjivanju mnogih okolnosti vezanih za Dražu Mihailovića, smatra da je sve što otkriva Arsić sasvim moguće.

- Ne isključujem mogućnost da se mošti Svetog Save nalaze u Ždrebaoniku i da su na Vračaru spaljene neke druge mošti, ali to pouzdano može da se utvrdi jedino DNK analizom i to bi trebalo da se uradi što pre - podvlači Samardžić.

MOGUĆE I NEMOGUĆE

Književnik i režiser Dragoslav Bokan poručuje da su ova otkrića kakva su se dogodila pred očima mitropolita Amfilohija ili o kojima govori Dušan Bigović deo pokušaja da se srpski narod vrati na put vere.

Život Svetog Save

- Srpski princ, monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve

- Rođen je kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat Vukana i Stefana Prvovenčanog

- Kao mladić dobio od oca na upravu Zahumlje (1190. ili 1191. godine)

- Ubrzo, 1192. godine, Rastko je pobegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon, gde je dobio ime Sava

- Kasnije je sa ocem, koji se zamonašio i dobio ime Simeon (verovatno 25. mart 1196. godine), podigao manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori

- U Srbiji 1202. godine došlo do rata za vlast između sinova župana Stefana Nemanje, a posle izmirenja 1204. godine veliki župan Stefan Prvovenčani i knez Vukan pozvali su Savu da ih potpuno izmiri i on se vratio u Srbiju početkom 1208.

- Godine 1217. vratio se na Svetu goru, a 1219. Sava I Srpski je ubedio vaseljenskog patrijarha i nikejskog cara da odobre autokefalnost (samostalnost) srpske crkve sa statusom arhiepiskopije

- Sava je ostao arhiepiskop sve do 1233. godine da bi ga tada zamenio njegov učenik Arsenije I Sremac

- Dva puta je putovao u Palestinu, a na povratku sa drugog od tih hodočašća u Svetu zemlju umro je u tadašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu 14. januara 1236.

- Njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak kralj Stefan Vladislav I

- Po verziji koja je nametnuta kao zvanična, iz Mileševe su mošti oteli Turci i spalili ih na Vračaru

- U slučaju pokušaja spaljivanja moštiju Svetog Save, raspršene čestice svetosavskih moštiju su prekrile Srbiju sa lomače na Vračaru i čitava Srbija je postala kivot Svetoga Save. To je dalo neku svetu dimenziju čitavoj našoj otadžbini. S druge strane, gotovo je nemoguće da su monasi iz onih vremena kad se dogodio taj pokušaj spaljivanja moštiju mirno čekali i gledali i da su provodili sve te dane i sate uzimanja i prenošenja moštiju, a da nisu učinili sve što su mogli, pa i po cenu života, da urade nešto što bi omogućilo da se u 21. veku otkriju mošti Svetog Save, koje su bile sakrivene. Tako da obe varijante idu nama u korist - i taj simbolični kivot Svetog Save i ta da te mošti postoje u dosad skrivenom obliku, koji se pred nama otkriva nimalo slučajno u ovom trenutku srpske istorije, kako bismo osetili da nismo sami i da nismo napušteni - navodi Bokan.

 

 

Sutra čitajte i koji su dokazi koji potvrđuju navedene tvrdnje o tome da mošti Svetog Save nisu spaljene. Osim toga čitajte i šta podrazumeva kućni pritvor za košarkaša Milana Gurovića, sve o aferama Boška Obradovića, kao i pojačanim kontrolama saobraćajne policije i sankcijama koje čekaju nesavesne vozače. Možete saznati i koliko će trasa Surčin-Obrenovac ubrzati putovanje do Čačka, zašto Hag opet muči Srbe i sve o kriptogubitku Srbije. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading