EKSKLUZIVNO! Trpa pare u džep kao loptu u koš: Divac ukrao 350.000 evra!

Autor:

Vesti

27.11.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni košarkaš Vlade Divac ukrao je 350.000 evra gradeći zajedno sa kumom luksuznu zgradu u Hilandarskoj 10 u centru Beograda. Po presudi Višeg suda u Beogradu, na taj iznos moraće da doda i 400.000 evra kamate, od 2005. do 2019. godine (proces je trajao 14 godina).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vlade Divac

Srpski telegraf objavljuje presudu kojom je Divac izgubio sudski spor koji se protiv njega vodi od 2015. godine, dok kamate teku od 2005, kada je dug nastao.

Hronološki, slučaj je počeo 2004. godine, kada su Divac i njegov kum odlučili da sagrade luksuznu zgradu u Hilandarskoj. Sa firmom "Mentor", koja je bila vlasnik zemljišta, potpisao je ugovor o kupovini placa. Za Srpski telegraf o daljem sledu događaja govori Ratomir Stipšić, direktor firme "Mentor", koja je i tužila Divca i dobila spor.

- Naša firma, koja se bavi projektovanjem i konsaltingom, i još nekoliko firmi potpisali smo 2004. godine predugovor sa firmom "Fluks grupa" u vlasništvu Vlada Divca i njegovog kuma Zorana Milašinovića. Oni su od nas kupili plac od 880 kvadrata na uglu Hilandarske 10 i Svetogorske 7, na kom je sagrađen stambeno-poslovni objekat površine 7.000 kvadrata. Plac smo prodali po ceni od 2,85 miliona evra, uzeli smo kaparu i samo se čekala dozvola za poslovnu namenu tog prostora - kaže Stipšić.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Ratomir Stipšić

ZAPELO OKO PROCEDURE

Zbog nekih proceduralnih stvari, cena je u međuvremenu oborena na 2,65 miliona evra. Divac je, međutim, isplatio samo deo.

- Naš uslov je bio da nam lično Vlade Divac garantuje da će sve do kraja biti ispoštovano i isplaćeno. Kao dokaz tome sklopljena su dva ugovora u kojima piše da se Divac pod materijalnom i moralnom odgovornošću obavezuje da će platiti ono što nam se duguje. Dobili smo deo novca, a onda je počelo otezanje sa isplatom ostatka od 350.000 evra - priča Stipšić.

Stipšić (iz firme koja je tužila Divca): Pokušali smo s njim da razgovaramo, ali je do njega nemoguće doći

Divac je, da bi umirio poverioce, garantovao da će dug biti isplaćen sa 16 odsto njegovog udela u firmi "Fluks grupa" (pogledajte okvir). Tada je, međutim, slavni košarkaš i, po svemu sudeći, ništa manji muljator, pokušao da prevari poverioce. On je, naime, prebacio "Fluks grupu" na kuma Milašinovića, a ovaj je zatim firmu ugasio, ne obaveštavajući one kojima je Divac dugovao novac i garantovao za njegovu isplatu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
CRNO NA BELO: Sudska presuda Divcu

Tako je kompaniji "Mentor", kaže Stipšić, ostalo samo da presavije tabak i obrati se sudu.

KUPOVALI KOŠARKAŠI

U međuvremenu, na uglu Hilandarske 10 i Svetogorske 7 nikla je velelepna stambena zgrada, a većinu stanova su pokupovali košarkaši i nekadašnji saigrači Divca.

- Želim da naglasim da mi ne želimo ništa od Divca, osim da nam isplati novac koji nam duguje. Verovali smo mu beskrajno, pokušali smo da razgovaramo s njim, ali je do njega nemoguće doći. Na ročištu se pravdao da se sve radilo mimo njegovog znanja... Ali mi imamo crno na belo njegovo ovlašćenje overeno u sudu gde je on ovlastio kuma da potpiše ugovore o zalozima - zaključuje naš sagovornik.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Sporna zgrada u Hilandarskoj

U sudskoj presudi, čije je obrazloženje ispisano na 36 strana, a potpisuje ga sudija Maja Peković Savić, doslovno stoji da lično Divac stoji iza svega i da su neprihvatljiva njegova opravdanja da on nije znao šta u njegovo ime radi kum Milašinović. Navedeni su čak i svedoci da je Divac lično stajao pored Milašinovića kada mu je overavano punomoćje da u njegovo ime može da preduzima bilo kakve pravne radnje bez ograničenja.

Kako saznaje Srpski telegraf, Divac je najavio žalbu Apelacionom sudu, koji ima mogućnost da potvrdi presudu Višeg suda ili je vrati na ponovno odlučivanje.

Ko je Zoran Milašinović

Vlade Divac i Zoran Milašinović su prijatelji od rane mladosti i zajedno su igrali košarku u kraljevačkom košarkaškom klubu Sloga. I dok je Divac gradio uspešnu karijeru pod obručima i stigao do NBA, Milašinović je postao ugledni privrednik. Dvojica prijatelja su se okumila i ušla u zajednički biznis, koji je propao.

Pre dve godine Milašinović je uhapšen pod sumnjom da je falsifikovao potpis Vlada Divca, a kuma je prijavila košarkaševa supruga Snežana. Prijateljstvo i kumstvo je puklo, a sud je čak rasprodao imovinu Milašinovića kako bi se izmirili dugovi koje je napravio.

Ipak, u ovom slučaju nema govora io falsifikovanju potpisa jer postoje čak i svedoci da je Divac bio na šalteru suda kada je davao punomoćje Milašinoviću, a ni potpis na punomoćju nije osporen.

Činjenice o aferi "Hilandarska"

  • plac u Hilandarskoj od 880 kvadrata Divac i kum Milašinović kupili su za 2,65 miliona evra
  • na placu podignut poslovno-stambeni objekat
  •  isplatili deo novca, ostali dužni 350.000 evra
  •  Divac za dug garantovao udelom od 16% u firmi "Fluks grupa"
  •  firmu prebacio na kuma, bez znanja onih kojima duguje, i kuma ovlastio da ga zastupa u svemu
  •  kum likvidirao "Fluks grupu"
  • dug nije isplaćen, poverioci nisu mogli da naplate 350.000 evra od ugašene firme
  • pokrenut sudski proces
  • sud pre nekoliko meseci presudio da Divac mora da plati 350.000 evra duga, plus kamate od 2005. do danas, odnosno dodatnih 400.000 evra
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ranije afere Vlada Divca

- 2004. godine pokušao sa francuskim partnerima da kupi aranđelovački "Knjaz Miloš", ali se sve izjalovilo uz mnogobrojne međusobne optužbe svih uključenih strana

- Godinu dana kasnije pokušao da kupi Večernje novosti, ali je ponudio manje od Milana Beka, koji je na kraju preuzeo vlasništvo, uz Divčeve tvrdnje da je prevaren

- Razočaran Divac poručio da više neće ulagati u Srbiju, ali se predomislio i 2007. registrovao 100 odsto vlasništva nad fabrikom za flaširanje voda vode, koja je prethodno bila vlasništvo Vojina Đorđevića. Ovaj je optužio Divca da mu je na prevaru oteo fabriku.

- Kad god bi izbila neka afera, Divac se pravdao da on nije imao pojma o čemu se radi, nešto poput ovog što je pričao u slučaju "Hilandarska"

Foto: Republika

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Borko

28.11.2019 13:16

Lepo napisano. Nije to samo jedan slučaj.