Rat Kine i Amerike za Srbiju zbog litijuma

Autor:

Vesti

25.11.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi, zbog čega su Kina i Amerike već ušle u sukob. Ovaj sveti gral među mineralima koristi se za pravljenje baterija za električne automobile, a upravo su Amerika i Kina u tom sektoru najveći svetski proizvođači.

RepublikaFoto: pixabay.com/Tanjug/AP
Rat Kine i Amerike za Srbiju zbog litijuma

O sukobu koji već bukti između Kine i SAD oko potrage za litijumom govori i američki geopolitičar Vilijam Engdal, koji u analizi za portal Global Research objašnjava da se rat dve industrijske i tehnološke velesile već vodi oko nalazišta ovog jedinstvenog minerala širom sveta. Upozorava da je potražnja ogromna u Kini, EU i SAD, a obezbeđivanje kontrole nad zalihama već razvija geopolitički front.

- Za Kinu, koja je postavila glavne ciljeve da postane najveći svetski proizvođač elektronskih automobila, razvoj litijumskih baterija je prioritet u petogodišnjem planu. Iako Kina ima sopstvene rezerve litijuma, one su ograničene i zato želi da obezbedi prava za iskopavanje u inostranstvu, što SAD uveliko rade - objašnjava Engdal, dodajući da se savremena trvenja u svetu javljaju najviše zbog litijuma.

Srpski rezervoar litijuma nalazi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u regionu Mačve. Mineral iz kog se crpe ovaj metal budućnosti zove se jadarit, a prema procenama svetskih stručnjaka, kod nas postoje postoje rezerve 118 miliona tona te rude, koja u sebi sadrži 1,8 procenata litijum-oksida, jedinjenja iz kog se izvlači čist litijum.

Inače, zaliha ove sirovine u Srbiji otkrivena je još 2004, kada je "Rio Tinto", kao jedna od vodećih svetskih rudarskih kompanija sa sedištem u Londonu, otkrila nalazište Jadar kraj Loznice, nazivajući ga najvećim prirodnim ležištem rude jadarita (na slici). Reč je o jedinstvenom mineralu koji se nalazi samo kod nas, pa je zbog visoke koncentracije litijuma i bora Jadar proglašen za jedno od najvećih izvorišta litijuma na svetu. Stručnjaci ove kompanije još su tada objasnili da je značajno to što se litijumov mineral kod Loznice nalazi u sedimentnim stenama, što bi značilo da će tehnologija dobijanja čistog produkta biti jednostavnija.

Činjenice

- Srbija ima 118 miliona tona jadarita

- ruda jadarita 1,8 procenata litijum-oksida

- od 2004. "Rio Tinto" uložio oko 100 miliona dolara u projekat "Jadar"

- tona litijuma trenutno na berzama košta oko 10.000 dolara

- procena je da će za četvrt veka biti 600 miliona automobila koji će ići na litijumsku bateriju

Da bi realizacija projekta izvlačenja litijuma bila neviđeni bum za razvoj srpske privrede, nagovestio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom obilaska Mačvanskog okruga u februaru on je naglasio značaj prirodnog bogatstva litijuma, navodeći da se kod Loznice nalazi 10 odsto svetskih rezervi ovog minerala.

- To je jedna od najvećih nada za Srbiju. Reč je o mineralu jadarit i sad je pitanje kako da se izvuče litijum, koji je neophodan za baterije za električna vozila. Molimo "Rio Tinto" da proces saznavanja kako se izdvaja litijum iz jadarita ubrzaju, a mi ćemo pronaći investitora da taj litijum najvećim delom sačuvamo ovde u Srbiji i da onda napravimo fabriku električnih vozila. To bi bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo sa naše strane već i za RS i dobar deo BiH - rekao je tada predsednik Vučić.

Za šta se sve koristi litijum

- baterije za hibridna vozila i automobile na električni pogon

- baterije za epl uređaje i android telefone

- baterije za satove i slušne aparate

- upotrebljava se u litijumskoj terapiji pri lečenju bipolarnih poremećaja, manija, depresija i drugih sličnih bolesti

- ulazi u sastav jednog bezalkoholnog pića kao sredstvo za podizanje raspoloženja

Ekonomista Mlađen Kovačević ocenjuje za Srpski telegraf da bi najbolje bilo kada bi Srbija u potpunosti eksploatisala svoje rudno bogatstvo litijumom.

- Očigledno je interes Kine i SAD jako veliki jer će litijum bez sumnje tek biti važan gradivni element u narednim decenijama. Verujem da bi Kinezi više platili kada bi to bila ravnopravna utakmica, kao što je to bio slučaj sa železarom u Smederevu, ali je veliko pitanje da li će ostati nešto od tog litijuma posle eksploatacije na koju "Rio Tinto" ima pravo - smatra Kovačević.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović tvrdi da je sama činjenica da je neka zemlja bogata retkim resursima već dovoljno interesantna svetskim silama da oko toga uđu u rat.

- Oduvek se ratovalo oko ovakvih stvari, a u današnjici litijum sigurno može da bude razlog odmeravanja snaga Kineza i Amerikanaca. Pošto se koristi u ekspanzivnoj auto-industriji, litijum je hitna potreba obeju država. Za nas je to svakako plus jer bismo postali značajniji u očima drugih - navodi Jovanović.

MOJ STAV

Predrag Rajić, Centar za društvenu stabilnost

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Pink Official
Predrag Rajić

Geostrateški interesi velikih sila su gotovo uvek uslovljeni željom da se na ovaj ili onaj način ovlada određenim resursima i toga svaka država koja poseduje ta prirodna bogatstva mora biti svesna, pa samim tim i spremna da se odredi prema tim načinima

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana srpskog telegrafa 26. 11. 2019.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading