Vučiću se sprema veliko zlo: Zbog suverene politike proći će kao kralj Aleksandar

Autor:

Vesti

15.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Balkanski savez koštao je glave kralja Aleksandra Karađorđevića. Zbog ove ideje ista opasnost preti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija poručio: "Balkan balkanskim narodima", ističe istoričar Saša Adamović.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

U razgovoru za Srpski telegraf Adamović je detaljnom analizom napravio paralelu ondašnje i aktuelne političke situacije. Pokazalo se da postoje gotovo identične okolnosti kada je reč o svetskim prilikama, kao što je, s druge strane, isti politički kurs koji su obojica zauzeli kada je u pitanju spoljna politika.

- Prvo što treba istaći jeste činjenica da je kralj Aleksandra vodio suverenističku politiku, baš kako što to danas radi Vučić. Ideju saveza balkanskih država iznedrio je ubijeni kralj, vođen time da bi takav savez omogućio državama članicama da budu moćnije u odbrani nacionalnih i državnih interesa. Ujedinjeni bi lakše stali naspram velikih sila i njihovih negativnih uticaja, lakše bi odbranili sopstvene interese. Čak je naloženo formiranje Balkanskog instituta - objašnjava istoričar.

RepublikaFoto: youtube.com/ KTV Televizija - Zvanični kanal
Saša Adamović

PRST U OKO

Međutim, i tada je, baš kao i sada, postojao otpor kako zapadnog sveta tako i od samih balkanskih zemalja.

UN O BALKANSKOJ UNIJI

- Formiranje balkanske unije bilo bi jako značajno. To bi bio spas za Srbiju, ali i druge zemlje regiona

- Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga... Mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji kad neko u 21. veku uvodi takse

- Zalažem se za region isto koliko i za Srbiju. Uvek ćemo zagovarati politiku mira i pregovore jer je to jedini način da stvorimo ekonomsku stabilnost, bez koje nema progresa

- Balkan treba da pripada balkanskim narodima, suverenim i slobodnim ljudima, koji će znati kako da se na najbolji način bore za svoju budućnost

- Svet je bio u velikoj krizi posle Prvog svetskog rata i poprilično je bio uzdrman zbog uspona Nemačke, koja je bila revizinistička sila. U tom trenutku kraljeva politika "Balkan balkanskim narodima" bila je prst u oko pristalicama versajske Evrope. Ako pogledate, i danas je slična situacija, EU je u ozbiljnoj krizi, ekonomska kriza traje više od deset godina, veliki uspon Kine, Indije i Rusije mnogima bode oči... Amerika je do 2008. zajedno sa Briselom imala puni politički monopol na Balkanu, koji je ugrožen narastajućim uticajem tri pomenute države, ali i velikim uticajem Turske na Balkan. Odnos snaga se menja, pa unija balkanskih država, koje bi delovale poput Višegradske grupe, smeta interesima nekih velikih sila - navodi Adamović.

OVO JE VUČIĆ REKAO U UN O BALKANSKOJ UNIJI

- Formiranje balkanske unije bilo bi jako značajno. To bi bio spas za Srbiju, ali i druge zemlje regiona

- Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga... Mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji kad neko u 21. veku uvodi takse

- Zalažem se za region isto koliko i za Srbiju. Uvek ćemo zagovarati politiku mira i pregovore jer je to jedini način da stvorimo ekonomsku stabilnost, bez koje nema progresa

- Balkan treba da pripada balkanskim narodima, suverenim i slobodnim ljudima, koji će znati kako da se na najbolji način bore za svoju budućnost

Stoga je Vučićeva želja da oživi ovu ideju naišla na negodovanje u svetu i, kako kaže, nije doživela valorizaciju čak ni u Srbiji, gde se relevantne institucije poput Balkanskog instituta, koji je pri SANU, nisu ni oglasile povodom ove ideje.

- U regionu je slična priča. U kraljevo vreme neke države nisu bile zadovoljne ishodom posle rata, te su priželjkivale reviziju. Istovremeno, svoju budućnost su vezivale za zapad, u kojem su videle sponzore svoje politike i parcijalnih interesa. A upravo su teroristi iz Bugarske i Hrvatske, uz podršku Mađarske i Italije, odigrali ključnu ulogu u Marselju, gde je kralj ubijen. Danas smo svedoci da su u Novom Sadu načinjeni prvi koraci ka balkanskoj uniji satankom Vučića sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim. Međutim, političke elite u tim država nisu za povezivanje, balkanska unija nema podršku u tim krugovima koje budućnost ovih država vide samo pod okriljem NATO i punopravnim članstvom u ovoj alijansi. Podsetiću vas da se te zemlje krajem tridesetih među prvima pristupile Trojnom paktu, koji je doneo strahote i koji je bio uvertira za crni scenario iz Marselja - priča naš sagovornik.

Činjenice o kralju Aleksandru

Foto: wikimedia.org
Aleksandar I Karađorđević

rođen na Cetinju 1888.

drugi sin kralja Petra I i kneginje Zorke

detinjstvo proveo u Crnoj Gori, a osnovnu školu završio u Ženevi

školovanje nastavio u vojnoj školi u Petrogradu, a potom u Beogradu

istakao se kao vojni zapovednik u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu

nakon smrti kralja Petra I, 1921. stupa na presto Kraljevine SHS

1922. oženio se princezom Marijom od Rumunije

imao tri sina: Petra, Tomislava i Andreja

njegovom zaslugom stvorena Mala Antanta (Kraljevina SHS, Rumunija i Čehoslovačka)

savez sa Francuskom sklopljen 1927, a 1934. obrazovan savez Jugoslavije, Rumunije, Turske i Grčke

ubijen u Marselju 1934, prilikom državne posete Francuskoj

PAUKOVA MREŽA

Adamović ističe da je kralj pred smrt bio usamljen, da je imao malo prijatelja.

Srbi su ubili svakog drugog lidera

Zoran Đinđić

Od Karađorđa pa do Zorana Đinđića, kako pokazuje istorija, Srbi su ubili svakog drugog vladara, kaže Adamović.

Dodaje da je velika zabluda da je neko sa strane to radio.

- Za takve stvari uvek se nađe neki "usijani ludak", koji obavi prljavi posao. Kada se utvrdi da je u pitanju takva osoba, istraga se, po pravilu, obustavi, istina ostane sakrivena i zato su takve pretnje velika opasnost, ali i idealan scenario za organizatore atentata - objašnjava istoričar.

- Spoljni poslovi često mogu da budu poput paukove mreže, dovoljno je samo malo da sve nestane i propadne. U njegovom ubistvu učestvovali su Bugari i Hrvati. Podršku su imali od Italijana i Mađara. Neki tragovi ukazuju i vode do Pariza i Londona. Sa Rusijom iliti Sovjetskim Savezom situacija nije bila povoljna jer kraljevina nije htela da prizna tu državu. Na iznenađenje, jedina koja nije imala nikave veze sa atentatom bila je Nemačka. Pogledajte šta danas imamo, priča o strahu od balkanizacije Evrope, što ima negativan kontekst, što nas predstavlja kao koljače koji samo čekaju povod, pa da krenu u klanje. To je izgovor koji Evropa koristi da bi ceo region država pod svojom šapom. Suverenistička politika koje je bila u službi zaštite nacionalnih i državnih interesa koštala je glave kralja Aleksandra. Politiku koja štiti nacionalne i državne interese, koja želi okupljanje zemalja u regionu nije po meri nekih velikih sila, zbog čega je život predsednika u opasnosti - upozorava Adamović.

Kako je Srpski telegraf odneo još jednu pobedu nad investitorm koji mimo pravila gradi zgradu?

Kako su pristalice Dragana Đilasa napravile pravi skandal paleći knjigu Gorana Vesića?

Koja tajna dokumentka su "procurela" iz Krušika?

Kako je Vranješ smuvao čuvenu blogerku?

Odgovore na sva ova pitanja možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa kao i na portalu Republika.rs

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 16. oktobar 2019. godine

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
M Novosel

16.10.2019 04:23

Verujem da predsednik ima adekvatno obezbeđenje i da se te zle slutnje neće nikada desiti.

vojkan

16.10.2019 04:57

ONI KOJI MU ŽELE ZLO NISU LJUDI.

Vesna

16.10.2019 05:33

Istorija je jedno, a sadašnjost i budućnost su drugo !

ceca

16.10.2019 05:34

Vuciceva politika mira i regionalne saradnje ima podršku i EU i SAD.