Hajka na Marića! Traže hapšenje voditelja

Autor:

Vesti

04.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milomir Marić moraće da odgovara na pitanje Višeg javnog tužilaštva zbog uvrede koje je izrekao o profesoru Filozofskog fakulteta Danijelu Sinaniju. Komentar o poreklu profesora Sinanija bio je povod da se istraga o Mariću pokrene i na vanrednoj sednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), dok iz Stranke sloboda i pravda Dragan Đilasa i Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića traže žestoku kaznu za glavnog urednika televizije Hepi. Istovremeno, osude su stigle i od javnih ličnosti, dok se na društvenim mrežama gotovo utrkuju ko će osuditi i tražiti goru kaznu za Marića.

RepublikaFoto: facebook.com/SillyTelly
Milomir Marić

S druge strane, Marić poručuje da mu nije bio cilj da širi govor mržnje, ali i da je svestan da će ga izgovorena šala skupo koštati. Više javno tužilaštvo po službenoj dužnosti preduzeće sve radnje u okviru svojih ovlašćenja u slučaju vezanom za Marićeve izjave. - Pokrenuli smo postupak, preduzimamo sve mere iz nadležnosti i po okončanju istrage obavestićemo javnost o svim detaljima. To je sve što mogu da izjavim u ovom trenutku - potvrdila je Irena Bjeloš, portparol Višeg tušilaštva.

Proceduru je započeo i REM, koji je odlučio da pokrene postupak i protiv televizije Hepi. Član saveta REM Gorana Pekovića potvrdio je da je odluka doneta juče na vanrednoj sednici tog tela. - Po našim pravilnicima o radu ne mogu da govorim o postupcima koji su u toku - naveo je Peković.

SPORNO POREĐENJE

Povod za započinjanje procesa bili su Marićevi komentari koje je izrekao 30. septembra u emisiji "Dobro jutro, Srbijo" na televiziji Hepi, kada je komentarisao učešće profesora Sinanija u pregovorima sa studentima, inače pristalicama udruženja Jedan od pet miliona. Marić je u programu naveo da će o doktoratu ministra finansija Siniše Malog odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, uz objašnjenje da je jedan njihov predstavnik član te komisije, aludirajući na Sinanija.

Marić je potom rekao da profesor ne može da bude moralni sudija kada ta uloga više pristaje profesorima sa nekog drugog fakulteta, koji su kompetentniji da procene originalnost doktorske disertacije Malog, ni najmanje ne uzimajući u razmatranje Sinanijevu nacionalnu pripadnost.

MARIĆ: Našalio sam se da bi eventualno mogao da bude stručnjak za "roke mandoljinu"

Objašnjavajući čitavu situaciju, Marić u izjavi za Srpski telegraf ističe da mu nije bio cilj da bilo koga vređa, već da je želeo da ukaže na nelogičnost što je pomenuti profesor zajedno sa rektorkom Ivankom Popović došao na pregovore u zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta, koju su studenti držali u blokadi duže od 10 dana.

- Napravio sam šalu i nisam širio mržnju. Ponosan sam na Beograd, u kome se ne broje krvna zrnca, posebno ne uglednim ličnostima. Pokretanje pretkrivičnog postupka doživljavam kao takmičenje u dodvoravanju demonstrantima, tako da sam ja potpuno ravnodušan prema tom postupku. Drugo, uopšte me ne interesuje šta misle urbani prostaci i glupaci, koji sebe smatraju srpskom elitom - poručuje Marić.

RepublikaFoto: NOVA S/printscreen
Danijel Sinani

SKUPA ŠALA

Ističe da o Sinaniju nije kritički govorio zbog njegove nacionalne pripadnosti, već je izrazio sumnju da profesor antropologije može da bude ekspert za srpske gusle.

- Našalio sam se da bi eventualno mogao da bude stručnjak za "roke mandoljinu". Čudno mi je bilo kako on da bude ekspert za proveru originalnosti doktorata Siniše Malog jer smatram da su stručniji za to profesori FON, pošto diplome tog fakulteta priznaju sve multinacionalne kompanije i tehnološki centri. Više bih verovao njihovim procenama nego profesora Sinanija i to sam samo hteo da kažem ovim pošalicama - navodi Marić i naglašava da ima dosta prijatelja među Albancima.

SINANI: Ne predajem albanski jezik niti "roka mandoljina", šta god to značilo, već narodnu religiju Srba

Kaže da je svestan šta ga čega nakon odluke o pokretanju postupaka: - Ova šala očigledno će me ozbiljno koštati - poručuje Marić. S druge strane, profesor Sinani je u izjavi za beogradske medije poručio je do nadležnih organa da reaguju povodom napada na njega na televiziji Hepi. - Ne bih se upuštao u komentarisanje izjava o svom "sumnjivom" prezimenu i svemu ostalom što je na tu temu izrečeno - kazao je Sinani.

Dodao je da se albanski jezik predaje na Filološkom, a ne Filozofskom fakultetu. - Prema tome, ne predajem albanski jezik niti "roka mandoljina", šta god to značilo, već predajem narodnu religiju Srba i još nekoliko predmeta iz oblasti antropologije religije - rekao je Sinani.

Foto: Srpski telegraf
Nasovna strana sutrašnjeg Srpskog telegrafa

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Vasko

05.10.2019 13:21

Hapsenje voditelja zbog izgovorene reči? Cenzura? Sprave za mučenje? Inkvizicija?

Daca

05.10.2019 19:52

@Vasko - E Vasko, mnogo je važnije šta ćeš napisati nego dati nekom podršku na ovakav način.

VM

05.10.2019 19:26

Evropski sud za ljudska prava daje punu slobodu izrazavanja tako da prof Sinani prije reakcije je trebao da pita nekoga advokata ili profesora što se bavi obavezujucim odlukama Evropskog Suda za Ljudska Prava i ne reaguje na ceste cinične izreke marića....

parkingman

06.10.2019 14:56

@VM - Milomir Marić je vređao profesora po nacionalnoj osnovi mislivši da je Danijel Sinani Albanac i da predaje neke albanske predmete. U toj mržnji jadni Marić ne zna da se profesor izjašnjava kao Srbin i da predaje srpski etno folklor na filozofskom fakultetu. Za Marića je ćutanje majka mudrosti. Marić je klasični režimski bot, koji laže kad otvori usta.