Tramp pravi svoju EU: Srbija pozvana da se priključi!

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

16.09.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp okupiće u jednu veliku i jaku grupaciju saveznike SAD unutar Evropske unije i tako praktično formirati paralelnu EU. Prema projekcijama Vašingtona, među tim državama trebalo bi u dogledno vreme da se nađe i Srbija. Nas Tramp planira da privuče preko Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska), sa kojom imamo sve jaču saradnju i izrazito prijateljske odnose (osim sa Poljacima), i to nakon što bude realizovana podela Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Po analizama pojedinih zapadnih instituta i medija koji se bave ovom temom, ali i prema informacijama iz diplomatskih krugova, upravo iz ovog ugla treba posmatrati poslednje izjave mađarskog premijera Viktora Orbana i češkog predsednika Miloša Zemana na teme Kosova i ubrzavanje evrointegracija Srbije.

- Tramp je sada već u otvorenom ratu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Da ne bude zabune, taj rat bukti na liniji Vašington-Berlin i nema veze sa ličnim odnosima američkog predsednika i nemačke kancelarke. Kap koja je prelila čašu bila je poseta Merkelove Kini tokom koje je dogovorila proširenje ekonomske saradnje, a nijednom rečju nije pomenula nemire u Hongkongu (pogledajte okvir - prim. aut.). S druge strane, Tramp je, uprkos povremenim neslaganjima, izabrao Francusku i Emanuela Makrona za glavne saveznike u EU i u narednom periodu jasno će se definisati i odvojiti američka interesna sfera unutar Evropske unije. Nju će, svakako, predvoditi upravo Makron - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa, visokopozicionirani zapadni diplomata koji je dugo na službi na Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i Makron

Orbanu vetar u leđa

Koliko je Tramp spreman da uloži u pojedine evropske zemlje, svedoči i to što je mađarskog premijera Viktora Orbana bukvalno pogurao na izborima u toj zemlji, primivši ga u Beloj kući samo nekoliko dana pred glasanje. Orban je jedini evropski političar kog je američki predsednik tako eksplicitno podržao, i to u trenucima dok se u Briselu vodila snažna kampanja protiv njega.

OTVORENA PORUKA

Nisu, naravno, samo odnosi s Kinom tačka razdora između SAD i Nemačke. Tu su i gasovod "Severni tok 2", kojim će ruski gas stizati do Nemačke, odnos prema Ukrajini, finansiranje NATO, ali i situacija na Balkanu. Posebno su različiti pogledi Vašingtona i Berlina po pitanju Kosova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pravdoljubive zemlje nisu za nezavisno Kosovo, ali ko ih pita pored SAD, Nemačke, Francuske...

- Amerikanci su manje-više otvoreno poručili da je za njih podela Kosova ne samo prihvatljiva već i opcija broj jedan, i u jednom trenutku je ta ideja počela na neki način da dominira u međunarodnoj zajednici. Onda se umešala Nemačka, izričito se protiveći razgraničenju Srba i Albanaca, i sve se maltene vratilo na početke pozicije. Nije to glavni, ali je svakako jedan od bitnih razloga zaleđenih odnosa SAD-Nemačka, zbog kojih će se Vašington i truditi da na svaki način pocepa EU i podeli je na dva dela - kaže naš sagovornik diplomata.

 

 

Uz tradicionalne američke saveznike u Evropi (Francuska, Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija, Italija, baltičke zemlje...), Tramp računa i na države poput Srbije kojima bi u ovom trenutku svakako više odgovaralo da se nađu u američkom nego u nemačkom taboru. U našem slučaju, adut Vašingtona će pre svega biti Kosovo, odnosno realizacija ideje o podeli, ali i odlični odnosi sa pojedinim zemljama koje gravitiraju ka Trampu. Zbog toga se posebno insistira na tesnoj saradnji Srbije i Višegradske grupe, kao i eventualnom proširenju te grupe u format E6 (Orbanov projekat o kojem je Srpski telegraf već pisao i koji podrazumeva proširenje Višegradske grupe Rumunijom i Srbijom).

Tačke razdora (Vašington/Berlin)

1. ODNOSI SA KINOM. U nedavnu posetu toj zemlji Merkelova je, uprkos američkom trgovinskom ratu s Kinom, povela predstavnike najjačih nemačkih kompanija. Uz to, oglušila se o zahtev Vašingtona da javno podrži demonstrante u Hongkongu

2.GASOVOD "SEVERNI TOK". Projekat koji je Amerika na sve načine pokušala da osujeti biće ipak sproveden do kraja. To je direktan prst u oko nastojanjima Vašingtona da Evropu snabdeva svojim gasom koji se doprema tankerima

Foto: Tanjug/AP

3. UKRAJINA. Gasovod "Severni tok" ostavlja Ukrajinu potpuno bez ruskog gasa, od čijeg je tranzita zarađivala ogroman novac. Takođe, Vašington i Berlin, iako naizgled slično, veoma različito posmatraju situaciju u Donbasu i na Krimu

4. FINANSIRANJE NATO. Tramp već dugo besni zbog odbijanja Nemačke da za NATO izdvaja dva odsto svog BDP

5. TRGOVINSKI ODNOSI. Nemačka godinama ima veliki suficit u trgovinskoj razmeni sa Amerikom (više izvozi nego što uvozi), što posebno iritira Trampa

Foto: pixabay.com

6. BALKAN - PODELA KOSOVA. Vašington i Berlin imaju različito viđenje rešavanja kosovskog problema. Dok je za SAD podela više nego prihvatljiva opcija, Nemačka je izričito protiv

DOZIRANI PRITISAK

Dejan Miletić (Centar za proučavanje globalizacije) smatra da je nesporno da se u Evropi vodi i vodiće se velika bitka za prevlast.

- Srbija se do sada trudila i uspevala da ne upadne u scenario da veliki preko nje lome ruke. Nadam se da ćemo i nadalje uspešno plivati u takvom okruženju. U tom kontekstu, ekonomska saradnja sa Nemačkom je za nas od izuzetnog značaja. S druge strane, ne možemo se odreći ni saradnje sa zemljama naklonjenijim Americi, pre svega Višegradskom grupom, a još manje razvijanja i jačanja odnosa sa Vašingtonom - navodi naš sagovornik i iznosi procenu da će Tramp nastaviti sa doziranim pritiskom na Evropsku uniju na razne načine, pa i okupljanjem američkih saveznika unutar EU, ali da u tim pritiscima neće ići do kraja, što bi podrazumevalo neku vrstu rascepa Unije.

TRAMPOVA EU

ANGELINA EU

- Francuska - Nemačka
- Poljska - Austrija
- Češka - Luksemburg
- Rumunija - Belgija
- Slovačka - Holandija
- Hrvatska - Švedska
- Mađarska - Danska
- Italija (ako vlada Salvini) - Finska
- Bugarska

NEOPREDELJENI

- Slovenija - Grčka
- Litvanija - Španija
- Letonija - Portugal
- Estonija - Kipar
  - Malta

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading