Još deset država povlače priznanje Kosova

Autor: G. MITROVIĆ - M. R. ILIĆ

Vesti

13.09.2019

09:00 >> 19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U proces otpriznavanja kosovske državnosti uskoro će ući još deset država, tvrde albanski političari koji imaju tajni spisak svih zemlja koje će im okrenuti leđa.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
ZEMAN: Lažna država Kosovo, koju predvode ratni zločinci, ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratskih zemalja

Da prištinski strah nije neosnovan, otvoreno je rekao Zeman. Čim je kročio u Beograd, češki predsednik je bez uvijanja rekao:

- Volim Srbe, ali ne volim Kosovo.

Odmah zatim, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem predsednik Češke dodatno je zaoštrio stav prema Prištini poručivši da lažna država Kosovo, koju predvode ratni zločinci, ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratskih zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Enver Hodžaj

Izvori Srpskog telegrafa iz vrha prištinske vlasti bliski Ramušu Haradinaju tvrde da je povlačenje priznanja Kosova od strane zemalja najcrnji mogući scenario, od kog su strepeli.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić: Bez prevelikih očekivanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne treba imati prevelika očekivanja da Češka može tako lako promeniti stav oko priznanja Kosova.

- Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je realno. Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala našim češkim prijateljima. Znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa da, ako ne bude došlo do takve odluke, od njega pravimo neprijatelja koji nije bio nešto spreman da uradi - upozorio je Vučić.

O strahu od gubljenja državnosti prošlog petka je govorio i Enver Hodžaj, zamenik odlazećeg premijera vlade takozvane države Kosovo Ramuša Haradinaja.

Foto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Bolna je istina da će još deset država povući priznaje Kosova

Enver Hodžaj, Haradinajev zamenik

- Postoji 13 zemalja koje su povukle priznanje. Jednom moramo shvatiti karakter našeg državljanstva. Da smo članica UN, priznanje bi bilo univerzalno. U ovoj situaciji, kada zemlja prizna Kosovo, moraju da se uspostave diplomatski odnosi. Postoje neke istine koje su bolne - rekao je Hodžaj, zamenik premijera vlade takozvane države Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug

Milovan Drecun, Skupštinski odbora za KiM

Albanci su s razlogom zaplašeni, najpre zato što im je jasna delimična korekcija stava SAD prema rešavanju kosovskog problema, koja je naterala još neke države da o tome razmišljaju drugačije nego dosad. Naša politika očigledno donosi rezultat koji njima nikako ne odgovara, pa je logično da ih brine postojanje spiska država koje bi u budućnosti povukle priznanje, što i oni smatraju više nego realnim ishodom.

NEMA SLUČAJNOSTI

Karijerni diplomata Zoran Milivojević u izjavi za Srpski telegraf kaže da iako je u ovom trenutku činjenično stanje da Češka neće povući priznanje, neke okolnosti se ipak menjaju nama u prilog:

Zoran Spasić, spoljnopolitički analitičar

Do pre dve godine nije se moglo ni zamisliti, a kamoli očekivati da će neka zemlja EU povući priznanje Kosova. Uz evropske države, opravdano je očekivati da će trend povlačenja priznanja nastaviti neke skoro osamostaljene ostrvske zemlje, koje su ranije pod pritiskom SAD morale da priznaju samostalnost Kosova.

Foto: Srpski telegraf

- Težište je sada na Evropi, ozbiljne strukture preispituju svoj stav. Zemanova izjava nije beznačajna jer je Češka članica NATO i EU i on lično ima podršku opozicije i zastupa većinsko mišljenje češkog naroda.

Prema njegovim rečima, Evropa ima problem i u Španiji sa Katalonijom i sad svaka zemlja, bez obzira na to što je priznala Kosovo pod pritiskom ili svojevoljno u datom trenutku, razmatra šta može njoj da se desi.

ONI OKREĆU LEĐA PRIŠTINI

FRANCUSKA

Francuski predsednik Emanuel Makron pokazao je da mu je dosta javašluka iz Prištine kada je na nedavnom samitu u Berlinu žestoko reagovao na zadrti stav tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja o taksama prema Srbiji. On je tada pomenuo da će zaoštriti politiku prema Prištini, što bi moglo da rezultira povlačenjem priznanja. S druge strane, ukoliko u budućnosti na vlast dođe Marin le Pen, situacija oko povlačenja kosovske nezavisnosti biće još izvesnija.

ITALIJA

Dojučerašnji vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini ostao je bez mandata u novoj vladi Đuzepea Kontea, nagovestivši da je Italija spremna na naglo skretanje udesno. Ukoliko Salvini ponovo dođe na vlast, jedna od prvih spoljnopolitičkih odluka bila bi ukidanje podrške samostalnosti Kosova.

MAĐARSKA

Srpski predsednik Aleksandar Vučić o premijeru Mađarske Viktoru Orbanu govori kao o velikom prijatelju Srbije, kog je prilikom nedavnog susreta u Budimpešti zamolio da našoj državi pomogne po pitanju Kosova. Da je Mađarska vrlo blizu promene stava, govori i to što je glasala protiv ulaska Kosova u Interpol.

ČEŠKA

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da bi jednog dana njegova zemlja mogla da opozove priznanje nezavisnosti Kosova jer, kako je naveo, ratni zločinci ne bi trebalo da predvode bilo koju zemlju u Evropi.

EGIPAT

Egipat se nalazi na listi država koje su priznale nezavisnost Kosova, ali to priznanje smatra zamrznutim. To znači da, osim deklarativnog prihvatanja kosovske nezavisnosti, Egipat nikada nije glasao i ubuduće neće glasati za prijem Kosova u međunarodne institucije. Kako stvari stoje, ova država uskoro bi mogla da bude na spisku onih koji su promenili odluku.

GANA I TANZANIJA

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je u maju ove godine na afričkoj turneji posetio osam država - Tunis, Kongo i Madagaskar, koji ne priznaju Kosovo, i Somaliju, Togo, Tanzaniju, Ganu i Esvatini. Prateći Dačićeve posete, možda bi Gana i Tanzanija sledeće godine mogle takođe da ponište odluku.

SOMALIJA

Somalija se suočava sa sličnim problemom, kao i Srbija jer je na severu zemlje pre skoro 30 godina nezavisnost proglasio Somalilend, teritorija koju do sada nijedna država u svetu nije priznala.

ANTIGVA I BARBUDA I BARBADOS

Dve male karipske države nalaze se u istom arhipelagu u kojem su Dominika i Grenada, a koje su već povukle priznanje Kosova u protekle dve godine. Očekivanja su da će Antigva i Barbuda, kao i Barbados, koji je poslednji priznao šiptarsku državu, preinačiti odluku u bliskoj budućnosti.

Oni su već povukli priznanje

Sao Tome i Principe
Surinam
Gvineja Bisao
Burundi
Liberija
Papua Nova Gvineja
Lesoto
Dominika
Grenada
Komori
Solomonova Ostrva
Madagaskar
Palau
Centralnoafrička Republika
Togo

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading