Tajni mejlovi Đilasa vode direktno u zatvor?!

Autor:

Vesti

30.08.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od svedoka u aferi "sekunde" spreman je da policiji omogući uvid u mejlove koji dokazuju da je Dragan Đilas, nekadašnji suvlasnik "Dajrekt medije", direktno izdavao naloge, po kojima su građani Srbije i javni servis oštećeni za 688 miliona dinara u aferi "sekunde".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Dragan Đilas

Kako Srpski telegraf saznaje od izvora bliskih istrazi, svedok tvrdi da su u mejlovima mnogobrojni dokazi da je Đilas sve vreme povlačio konce mutne igre, koja se završila privođenjem direktora "Dajrekt medije" Jovana Stojanovića i dve direktorke RTS. S druge strane, u potrazi za tragovima kriminalnih radnji, po nalogu policije veštači se nekoliko računara i laptopova preko kojih su komunicirali akteri ove afere.

Prema onome što se do sada zna, "Dajrekt medija" dobila je ozbiljne nezakonite privilegije, zapravo monopol, u poslovanju s RTS, suprotno zvaničnim cenovnicima nacionalne televizije. Pored popusta, dobili su i pravo na određeni broj sekundi i pravo na odabir najatraktivnijeg vremenskog perioda za oglašavanje. Po istim uslovima se saradnja nastavila od 2009. do 2018. godine, zbog čega je tužilaštvo saslušalo osumnjičene i pokrenuta je istraga.

Foto: Srpski telegraf
Prepiska o kupovini kuće i još nekim transakcijama

Prema informacijama do kojih je došao Srpski telegraf, jedan od osumnjičenih spreman je i da ispriča kakvu je ulogu Dragan Đilas imao u celoj priči, pa ne čudi nervoza bivšeg vlasnika "Dajrekt medije", koju nije uspevao da sakrije tokom prekjučerašnjeg obraćanja novinarima.

 

- Državni organi mesecima su češljali poslovanje "Dajrekt medije", konkretno ovaj deo koji se tiče kupovine reklamnog vremena na RTS, i u tom procesu ispitali su na desetine osumnjičenih koji su potvrdili ono o čemu se dugo govorilo da bi nakon prikupljanja dokaza usledila i privođenja - dodaje sagovornik našeg lista.

Foto: Srpski telegraf
Telekom kupuje akcije, a konačnu reč daje Đilas

A da je Đilasova bojazan od mejlova koji mogu da isplivaju i te kako opravdana, pokazuje i deo njegove prepiske sa poslovnim saradnicima i još nekim osobama, do koje je došao Srpski telegraf. Tako se, na primer, iz pisane komunikacije sa saradnicom, njegovom desnom rukom iz "Multikom grupe" i nekadašnjom direktorkom "Dajrekt medije", vidi da je upravo tadašnji gradonačelnik iz fotelje prvog čoveka grada baratao milionima evra, raspoređivao kojim će klijentima ići novac i koliko, a saradnica ga do detalja obaveštava o svim poslovnim transakcijama.

Foto: Srpski telegraf
Enormne sume lete na sve strane

MULJANJE NA SVE STRANE

Takođe, jedan od mejlova otkriva da je bivši gradonačelnik Beograda direktno upravljao poslovanjem "Telekoma", te da je bio glavni igrač kada su se donosile odluke o preuzimanju kablovskih kanala Arena sport.

Foto: Srpski telegraf
Opet o Telekomu: Đilasa izveštavali na dnevnom nivou

On je, kako se vidi iz mejlova, čak i kadrirao u "Telekomu", odlučivao o otkupu akcija, a pitao se (kao gradonačelnik) i o lokalima u Beton hali i njihovom izdavanju.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Đilas se u mejlovima uvek potpisuje sa JA (uvek velikim slovima)

Činjenice o aferi "sekunde"

- Zbog milionske pljačke javnog servisa na reklamnim sekundama pohapšeni su zaposleni na RTS, kao i direktor "Dajrekt medije", nekadašnje firme Dragana Đilasa

- RTS oštećen za 688 miliona dinara

- Firma lidera Saveza za Srbiju bila povlašćena prilikom kupovine reklamnog vremena na javnom servisu

- Muljalo se na serijama "Moj rođak sa sela" (40,5 miliona dinara) i "Nepobedivo srce" (oko sedam miliona dinara)

- Osumnjičeni su nakon saslušanja pušteni na slobodu, a protiv njih je pokrenuta istraga

- Advokat Zdenko Tomanović brani Đilasove saradnike, a advokat je i Miroslavu Miškoviću, Đilasovom nekadašnjem partneru u listu Pres

RepublikaFoto: pixabay.com

Tužilaštvo: Istraga protiv četvoro

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je juče istragu protiv četvoro osumnjičenih za zloupotrebe u RTS prodajom sekundi reklamnog prostora "Dajrekt mediji", suprotno cenovnicima javnog servisa, kao i protiv "Dajrekt medije", kao pravnog lica.

REAKCIJE

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić

Hapšenje direktora "Dajrekt medije" i dve direktorke RTS ukazuje na to da se Srbija iskreno bori protiv kriminala i korupcije i da nema zaštićenih. Reakcija opozicionog lidera Dragana Đilasa na taj slučaj je pritisak na sudstvo

RepublikaFoto: youtube/ Novo jutro
Nebojša Stefanović

Đilas je, kao što je radio kada je bio gradonačelnik, ovlašćivao druge ljude da sklapaju ugovore za koje postoji sumnja da su koruptivni. O krivici onih koji su prihvatili da čine krivično delo neka sud odluči. Svako ko nešto potpiše odgovara za potpis. Ako neko pomene da ga je neko pritiskao, istraga može da se proširi. Očigledno je RTS bio kasica-prasica

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Najpre su govorili - ako neko ima dokaze protiv nekog, zašto se ne iznesu, a Đilas je i lično odlazio u policiju da proveri da li nadležni organi vode istragu protiv njega. Sada, nakon što su reagovali tužilaštvo i policija, čija je to nadležnost, okreću priču i pokušavaju da se predstave kao žrtve političkog progona

RepublikaFoto: Promo foto
Biljana Popović Ivković

Javna tajna je bila svih prethodnih godina da je Dragan Đilas glavni i odgovorni urednik svih medija, da on upravlja medijima, i Verica Barać ga je označila kao nekoga ko je mag u medijima. Đilas je crpeo državne resurse dok je bio na najodgovornijim funkcijama. Potvrdili smo da je ozbiljno zloupotrebio državne funkcije

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vladimir Đukanović

Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Čak mislim da su ti ljudi nebitni. Van svake pameti je da je Đilas druge ljude poturao i suštinski će možda da se izvuče jer nigde nema njegovog potpisa, jedino kada bi neko u istrazi rekao da je on taj koji im je naređivao da rade takve stvari, što je suštinski radio. Pitam se zašto se Đilas toliko uzbudio kada kaže da nema nikakve veze sa "Dajrekt medijom"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Nikola

30.08.2019 09:30

Mnogo je tu nepravilnosti od strane Djilasa.

lola

30.08.2019 09:35

Djilas je jos odavno trebao biti u zatvoru.

Andjela331

30.08.2019 09:54

Istina kad - tad izadje na videlo. Polako, ali sigurno ide Djilas u zatvor.

Bojana

30.08.2019 10:33

I treba konacno...