SAD PRIPREMILE PROJEKAT TRI MORA: Ovo je spisak neprijatelja Srbije

Autor:

Vesti

14.09.2017

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju će potopiti tri mora! Našoj zemlji preti da postane prva žrtva ambicioznog plana Amerike da sa 12 evropskih zemalja, članica inicijative Tri mora, koja je formirana po nalogu Vašingtona, u potpunosti eliminiše Rusiju iz Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vezuje ih mržnja prema Rusiji: Tramp, Duda i Kolinda

Pakleni projekat odvija se od 2014. godine, kada je po hitnom postupku oformljena inicijativa Tri mora pod maskom ekonomskog povezivanja zemalja na obalama Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora, energetske i infrastrukturne saradnje. Inicijator je bio tadašnji predsednik SAD Barak Obama, a za realizaciju su izabrani najodaniji američki ljudi u Evropi - hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i njen poljski kolega Andžej Duda. Nešto kasnije, visokopozicionirani američki general Džejms Džons otkrio je prave ciljeve: Udarićemo Ruse njihovim oružjem, oni koriste energente kao sredstvo pritiska na Evropu, kada se ujedinite i smanjite energetski uticaj Moskve, udarićete na neprijatelje njegovim oružjem.

SVIMA SVE JASNO

Na osnivačkom skupu, uz predstavnike 12 država koje su ušle u Inicijativu, kao posmatrači su prisustvovali Albanija, Makedonija i Crna Gora. Srbija, naravno, jedina u regionu (uz BiH) nije pozvana, čime nam je poslata jasna poruka da se naše veze s Rusijom smatraju neprihvatljivim. Ne treba biti mnogo dalekovid, pa izvesti zaključak da će narednih godina, ako se ne udaljimo od Moskve, zemlje koje su ušle u inicijativu Tri mora biti neprijateljski nastrojene prema Srbije. Onda i onoliko koliko im bude diktirao Vašington.

Radun: To je američki projekat koji ima za cilj da se preseče Evropa i razdvoji od ruskog i nemačkog uticaja

Kao dva glavna projekta inicijativa Tri mora forsira snabdevanje Evrope američkim gasom preko čvorišta na hrvatskom ostrvu Krk, čime bi se smanjio ruski energetski uticaj, i izgradnju puta Via Karpatija, koji bi bio razvojna tačka transportne mreže koja bi se prostirala duž većeg dela Evrope. Srbiju, naravno, oba projekta zaobilaze u širokom luku.

UDAR I NA NEMAČKU

Da i letimičan pogled na mapu država inicijative Tri mora pokazuje da je Srbija u potpunosti isključena iz svih njenih projekata, slaže se spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić. On nema nikakve sumnje da je to posledica prijateljstva naše zemlje s Rusijom.

- Srbija nije poštovala zahteve EU i vrlo je moguće da je ovo način da nas kazne, da platimo cenu onoga što na zapadu tretiraju kao preterano približavanje Rusiji. Ukoliko se to zaista desi, to bi za nas bilo pogubno. Ne bismo ostali bez gasa, ali bismo ga plaćali po višestruko većim cenama. Zna se da je energetika jedno od najvećih oružja geostrateške politike - kaže Jakšić.

22 odsto teritorije EU otpada na zemlje iz inicijative Tri mora

11 od tih 12 zemalja je u članstvu NATO

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Branko Radun

Analitičar Branko Radun dodaje da Amerikanci na ovaj način traže otklon od Rusije, ali i od Nemačke jer se zna da je Angela Merkel u mnogo bližim odnosima sa Putinom od Vašingtona.

- To je američki projekat koji ima za cilj da se preseče Evropa i razdvoji od ruskog i nemačkog uticaja. Srbija je u ovom trenutku dobra i sa Nemačkom i sa Rusijom i ne uklapa se nikako u američki plan, zato je i nema ni na jednoj mapi.

HRONOLOGIJA
2014. - Barak Obama naredio hitno zaustavljanje ruskih energetskih investicija u Evropi i formiranje inicijative Tri mora
2016. - Održana osnivačka skupština inicijative Tri mora u Dubrovniku
2017. - Održan je samit u Varšavi, kom je prisustvovao i američki predsednik Donald Tramp
2017. - Kolinda Grabar Kitarović najavljuje posetu Moskvi, gde će pred Putina istupiti i kao predstavnik inicijative Tri mora i pokušati da nametne određene energetske teme

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading