OTKRIVAMO: Na Dunav i Savu stižu vojne zveri, Vučić sa Sijem dogovorio kupovinu brodova iz Kine

Autor:

Vesti

19.08.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rečna flotila Vojske Srbije uskoro će biti bogatija za moćne vojne čamce i manje borbene brodove koje će naša država kupiti od Kine. U skladu sa vojno-tehničkom saradnjom dve zemlje, čije su temelje udarili predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, Srbiju će sa reka braniti tajp 022 haubej, brod napravljen u stelt tehnologiji, a naoružan topom AK-630 i protivavionskim raketama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Si Đinping dogovorili su realizaciju velikog ugovora u oblasti odbrane

Kako Srpski telegraf saznaje, reč je o jednom od najsavremenijih vojnih katamarana (brodovi koje čine dva spojena pramca, prim. aut.), koji je osposobljen za delovanje i u napadu i u odbrani.

- Kineska industrija ratnih brodova dostiže ekspanziju i mi ćemo tu činjenicu iskoristiti kroz nabavku modernih naoružanih plovila, ali, naravno, u skladu sa potrebama Srbije. Naša zemlja nema more, ali ima velike i plovne reke, pa je veoma značajno da se ovaj segment odbrane dodatno poboljša i razvije. Vojno-tehnička saradnja koja je potpisana u septembru prošle godine, prilikom posete predsednika Vučića Pekingu, između ostalog, ostvariće se i u kupovini moćnog broda tajp 022 haubej - navodi naš izvor.

Ovim raspolaže srpska rečna flotila

RepublikaFoto: Tanjug

Prema rečima vojnog komentatora Miroslava Lazanskog, rečna flotila Vojske Srbije je u ovom trenutku vrlo moderna.

- Imamo četiri višenamenska patrolna broda, to su bivši minolovci neštin

- Reč je o vrlo modernim brodovima, čak su i prenaoružani topovima i mitraljezima

- Imamo pet desantno jurišnih čamaca za iskrcavanje pešadije i prevoz oklopnih vozila

- U sastavu rečne flote je i jedan komandni brod "Kozara"

Rečni štit

Prema njegovim rečima, Srbiji je važno da se vojno obezbedi s obzirom na to da se u rečnom pojasu graniči sa zemljama NATO (Hrvatskom, Bugarskom i Rumunijom).

- S druge strane, imali smo razvijenu ratnu mornaricu nekada i iz vremena Jugoslavije postojala je dobra tradicija i kadrovi, pa i neki proizvodni kapaciteti koji bi mogli da budu brzo obnovljeni - zaključuje naš izvor.

Čudovište iz Jangcea

Foto: youtube.com/HBB Defense Military

Koliko je kineska mornarica napredovala i koliko je superiorna, svedoči i podatak da je kineski brod "Haijangšan" dobio nadimak "čudovište iz Jangcea". Ovaj brod prvi je na svetu opremljen elektromagnetskim topom, fantastičnim oružjem poznatim i pod engleskim nazivom railgun (rejlgan). Ova pomorska zver prvi put je primećena u januaru prošle godine, a posle reke Jangce, završio je na testiranju u Tihom okeanu.

Na fotografijama koje su isplivale u javnost, a koje su dugo s razlogom skrivane prikazan je brod s velikim topom na pramcu, dok je ostatak plovila prepun kontejnera sa raznovrsnom opremom i potpuno je prekriven ceradom. Brod je dug 180 metara, dizajniran kako bi mogao da se približi neprijateljskoj obali i na njoj iskrca 10 tenkova ili 500 tona tereta.

Njegovo naoružanje oslanja se na elektromagnetizam, što znači da projektili ispaljeni sa ovog broda pogađaju metu udaljenu 200 kilometara, brzinom od dva kilometra u sekundi. Oko 50.000 dolara košta svaki projektil, a osim što je preskup, samo njegovo testiranje je posebno opasan poduhvat i može naneti veliku štetu okruženju.

Ovom nabavkom potvrdiće se reči predsednika Srbije, koji je posle potpisivanja saradnje najavio da će naša država od Kine u najskorije vreme nabaviti neke od najsofisticiranijih sistema naoružanja uz, kako je rekao, značajan transfer vojne tehnologije koja bi znatno unapredila srpsku vojnu industriju. Prema našim saznanjima, deo tih sistema svakako će ići na jačanje flotile.

Autorka knjige "Kina u Evropi" dr Sanja Arežina, koja je odličan poznavalac prilika na Dalekom istoku, potvrđuje informacije do kojih smo došli, navodeći da će Srbija u dogledno vreme sigurno biti bogatija za supermoćne brodove na Savi i Dunavu.

Trenutno je na redu potpisivanje sporazuma koji će se, između ostalog, ticati i ove nabavke

Sanja Arežina, autorka knjige "Kina u Evropi"

- Osim ekonomske, Kina jako polaže na vojnu saradnju sa Srbijom, pa u tom smislu naša zemlja može zaista da očekuje isporuku savremenih modela borbenih čamaca i brodova koje je razvila kineska vojna industrija. Konkretizovane vojne saradnje još nema, ali prema mojim saznanjima, trenutno je na redu potpisivanje sporazuma, koji će se, između ostalog, ticati i ove nabavke. O njemu se u javnosti još gotovo ništa ne priča, ali će doći vreme i za to - poručuje dr Arežina.

Brod sa stelt karakteristikama

RepublikaFoto: twitter.com/Jaehaerys Brunestud ‏

- patrolni brod tajp 022 haubej označava se i kao 2208

- prototip napravljen 2005, a proizvodi se od 2008.

- nastao zbog smirivanja tenzija oko Tajvana

- dizajn mu je sličan američkom LCS, ali je mnogo manjeg deplasmana (zapremina istisnuća vode tokom kretanja)

- type 022 ima deplasman od 220 tona i dužinu od 140 stopa

- poseduje stelt karakteristike, a od naoružanja ima top AK-630 i protivavionske rakete

- plovilo ima visoki stepen automatizacije, tako da ima posadu od svega 12 članova

OBNOVA RESURSA

Predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti i član poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom Igor Bečić primećuje da se sadašnja vlast svim silama trudi da ojača sve segmente odbrane zemlje, pošto je, kako ističe, prošla vlast do temelja uništavala vojne resurse.

Bečić: Posle borbenih letelica, vreme je da uradimo nešto konkretno i po pitanju odbrane sa vodenih površina

- Srbiji je jako važno da obnavlja i jača vojne resurse. Posle borbenih letelica, vreme je da uradimo nešto konkretno i po pitanju odbrane sa vodenih površina. Kao vojno neutralnoj zemlji, Srbiji je neophodno da sarađuje i sa zapadom i sa istokom - smatra Bečić.

Penzionisani general Veselin Šljivančanin kaže za naš list da je odluka državnog i vojnog rukovodstva da kupe ova plovila od suštinskog značaja za vraćanje vojske Srbije u zavidan stepen borbene gotovosti.

Šljivančanin: Znamo da su nam već rušeni mostovi i putevi, a protiv neprijatelja u okruženju moramo da budemo spremni

- Sigurno su nam potrebni laki specijalni čamci jer znamo da su nam već rušeni mostovi i putevi, a protiv neprijatelja u okruženju moramo da budemo spremni. Imamo dosta plovnih reka, a to naoružanje potrebno nam je i u mirnodopskim prilikama. Ne trebaju nam da bismo osvajali tuđe, već da branimo svoje u punom kapacitetu. Verujem da ta saradnja neće biti jednosmerna, već će i Kinezi kupovati od nas savremene artiljerijske sisteme - tvrdi Šljivančanin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
bojan007

19.08.2019 09:17

Uz jaku infrakstrukturu i jaku vojsku Srbija staje rame uz rame sa najrazvijenim evropskim zemljama.

janko

19.08.2019 09:18

Hvala Kinezima na ovako velikoj podršci.

Bojana

19.08.2019 09:22

To su divne vesti super...

gaga

19.08.2019 09:35

Svaka cast na ovako dobroj saradnji.