Totalni obračun ambasadora SAD i Rusije: Besni rat za Srbiju

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rukavice su skinute, počeo je otvoreni rat velikih sila za Srbiju. Amerikanci i Rusi žestoko su zaoštrili igru poslednjih dana, zauzimajući što bolje startne pozicije pred dane koji bi mogli da budu odlučujući za rasplet kosovskog problema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Vladimir Putin

Ono što je Srpski telegraf prvi najavio - da veliki šalju u Beograd svoje specijalce kao ambasadore, specijalne izaslanike ili u nekoj trećoj formi, te da će oni odmah ući u ozbiljan sukob u borbi za prevlast, brzo se obistinilo. U bitku su uključeni i obaveštajci, operativci na terenu, ali i domaći politički džokeri koje Vašington i Moskva izvlače iz rukava.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić u izjavi za Srpski telegraf kaže da Srbija ima više šanse da se izbori za svoje interese dok se veliki svađaju.

- Koliko god to vama čudno zvučalo, mi smo najviše problema imali dok je Zapad bio monolitan, a Rusija praktično na kolenima. Sada je Zapad u problemima, a Rusija se bori da ojača uticaj u regionu u kojem tradicionalno ima prisustvo. Mi treba da iskoristimo taj haos, izvučemo korist i napravimo rezultate - zaključuje Perišić.

ŽESTOKE OPTUŽBE HARČENKA I GODFRIJA

Aleksandar Bocan Harčenko i Entoni Godfri, novi ruski i budući američki ambasador, koje su Tramp i Putin poslali kao svoje specijalce u Beograd, već su razmenili žestoke optužbe na račun ruske, odnosno američke politike.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Bocan Harčenko

Tako Harčenko smatra da su izjave Godfrija o malignom ruskom uticaju "u okviru već uobičajene retorike Vašingtona, koji u težnji za globalnim dominiranjem ne štedi snage na nezgrapnu ideološku borbu i otvoreno propagandističko ponašanje, ne brinući se više o bilo kojim argumentima u prilog svojim izmišljotinama".

S druge strane, Godfri je pred američkim senatom poručio da je posle diplomatske službe u Moskvi u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija koju vodi u Evropi i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

NAJAVLJEN DOLAZAK KLJUČNIH IMENA - BOLTONA, MEDVEDEVA...

Da bi pokazale koliko su im Srbija i kosovski problem visoko na listi prioriteta, velike sile najavile su dolazak svojih ključnih igrača u Beograd. Tako bi već do kraja meseca ili u septembru u posetu mogao da dođe Džon Bolton, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, za kog se zna da stoji iza predloga o razgraničenju (podeli) Kosova, a njegov dolazak najviše zavisi od spremnosti Prištine da ukine takse na robu iz centralne Srbije. Ruski odgovor biće poseta premijera Dmitrija Medvedeva u oktobru, koja nije pod znakom pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Bolton

Karijerni diplomata Zoran Milivojević navodi za naš list da je poseta Medvedeva očekivana, kao i poruke koje će tom prilikom biti poslate, ali da je potpuno nov i značajan momenat eventualni dolazak Boltona u Beograd:

- I to po dva pitanja: učvršćivanje srpsko-američkih odnosa i pitanje Kosova i Metohije.

OBE STRANE AKTIVIRAJU POLITIČKE DŽOKERE U SRBIJI

U ovoj geopolitičkoj zavrzlami, u kojoj Srbija pokušava da ostane čitava i na nogama, primetno je aktiviranje političkih aktera koji otvoreno igraju za jednu, odnosno drugu stranu. I bez pominjanja imena građanima Srbije je jasno, ako prate koje izjave srpski političari daju, da postoje izrazito proruske i proameričke političke stranke, udruženja i organizacije i da je njihov rat takođe uveliko u toku.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

Analitičar Dejan Vuk Stanković za Srpski telegraf ističe da se u svemu tome Vučić snalazi najbolje moguće:

- Racionalno, najčešće suzdržano, ali autoritativno. Nezvanični izaslanici Rusije i SAD, da bi promovisali sebe i opravdali poverenje sponzora, dosta agresivno medijski nastupaju i iskušavaju granice njegovog strpljenja. Vučić je, uprkos njihovim očekivanjima, miran, staložen i samouveren. U suštini, mislim da on zna šta i kako s njima, ali bira diplomatski put.

PRATE VUČIĆEVE SARADNIKE I PORODICU DA BI GA UCENILI

Srpski obaveštajci primetili su pojačane aktivnosti stranih obaveštajnih službi, kako sa istoka tako i sa zapada, koje su u radu prevashodno fokusirane na to šta rade predsednik Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice, ali i njegovi najbliži saradnici. Suština njihovog delovanja je pokušaj da pribave bilo kakav materijal kako bi ga ucenili ako procene da je preblizu drugoj, suprotnoj strani.

Bivšeg obaveštajac DB Božidar Spasić potvrđuje da je cilj da se iskopa bilo šta što bi Vučića moglo da drži u šaci.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

- Predsednik Vučić je trenutno najviše napadan iznutra, ali je zapravo taj napad indukovan ili koordiniran spolja - poručuje on.

O ovome je otvoreno govorio i predsednik Vučić.

- Imam saznanja da pripadnici pojedinih stranih službi fotografišu mog starijeg sina na njegovom radnom mestu - otkrio je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading