MINISTAR DAČIĆ ZAHTEVA: Tužilaštvo da istraži Vukovu izdaju!

Autor: T. KOVAČEVIĆ - M. ILIĆ

Vesti

29.07.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo, sudovi i nadležni organi treba da utvrde da li su Vuk Jeremić i Boris Tadić radili nauštrb interesa Srbije i da li su od Rusije tražili da ne stavlja veto u Ujedinjenim nacijama kada je reč o Kosovu, smatra šef diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Dokument ruskih obaveštajaca koji je Srpski telegraf objavio svedoči da je Jeremić u novembru 2005. od Rusa tražio da ne stoje kao prepreka kosovskoj nezavisnosti, a što je, prema rečima ministra, ali i mnogobrojnih sagovornika našeg lista, ravno izdaji zemlje.

- Mora se precizno utvrditi zašto je Jeremić od Rusa tražio da ne ulažu veto u Savetu bezbednosti. Isto tako treba istražiti i koji je motiv Jeremić, koji je tada u Rusiju išao kao savetnik predsednika države Borisa Tadića, imao kada je rekao da "neadekvatan pristup tome može koštati karijere svakog srpskog političara" - ističe Dačić.

VISOKA CENA

Šef diplomatije kaže da je Jeremić u jednoj stvari u pravu, te da je Srbija skupo platila učinak njegove i Tadićeve vlasti.

- Veliku štetu naneli su i državi i našoj borbi za Kosovo i Metohiju jer su upravo Tadić i Jeremić ti koji su dozvolili da se pitanje Kosmeta izmesti iz Ujedinjenih nacija. Jeremićeva je "zasluga" i formulisanje pitanja koje je Srbija postavila Međunarodnom sudu pravde, što danas i Haradinaj i Tači slave jer je to bio jedan od temelja nezavisnosti Prištine - ističe Dačić.

 

Dačić: Jeremić se tada ponašao kao diplomatski diletant i ništa se tu nije promenilo, isto se ponaša i danas

Podseća da je sud tada rekao da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, te da je ta odluka gotovo diskreditovala našu poziciju u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- Jeremić se tada ponašao kao diplomatski diletant i ništa se tu nije promenilo, isto se ponaša i danas. Zato je neophodno da se utvrdi istina da vidimo ko je šta radio iza kulisa, pa da građani sledeći put kad izađu na izbore odluče da li žele da oni koji su naškodili interesima Srbije opet dođu na vlast - ističe Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Tanjug/M. MARKOVIĆ/Z. ŽESTIĆ

Ovo je Jeremić tražio od Rusije

- Na sastanku održanom 28. novembra 2005. godine viši savetnik predsednika Republike Srbije Vuk Jeremić preneo je poruku predsednika Borisa Tadića opunomoćniku Rusije u centralnom federalnom okrugu Georgiju Poltavčenku

- Prema Jeremićevim rečima, glavni cilj njegove posete bio je da se stav predsednika Tadića o kosovskom problemu prezentuje ruskoj strani

- Jeremić je naglasio da je kosovski problem najviše bolan za Srbe, a neadekvatan pristup tome može koštati karijere svakog srpskog političara

- Pozivajući se na svog predsednika, on je rekao da B. Tadić neće pozdraviti hipotetičku mogućnost Rusije da koristi pravo veta na glasanje u Savetu bezbednosti UN o nezavisnosti Kosova

- On je naglasio da takav potez Rusije procenjuje kao neverovatan i ne u skladu sa ruskim interesima, a koji bi doprineo produbljivanju krize na Balkanu i rastućoj popularnosti ekstremnih nacionalista u Srbiji.

- Jeremić smatra da je dosledan rad Rusije u okvirima takozvane kontakt grupe konstruktivniji

MILJENIK PRIŠTINE

U izjavi za naš list direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić dodaje da je Jeremić taj koji je pre devet godina postavio katastrofalno pitanje pred Međunarodnim sudom pravde, a njegovo ime devet godina slave po Prištini i Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i svi listom albanski separatisti.

- Mediji u Prištini i albanska javnost Jeremića glorifikuju kao heroja koji im je dao potvrdu samoproglašene nezavisnosti - navodi Đurić.

Prema njegovim rečima, Jeremić je čovek čiji su prijatelji, sponzori i poslovni partneri po zatvorima širom sveta.

Jeremićevo ime devet godina slave po Prištini i Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i svi listom albanski separatisti

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

- Umešan je u mnoge njihove finansijske kriminalne radnje, prima novac iz stranih ambasada bez obrazloženja srpskoj javnosti za koju kontrauslugu, ali to je i čovek koji je postavio granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, prebacio pregovore iz UN u EU, na KiM doveo Euleks i razvlastio Kfor, uveo predstavnika samoproglašenog Kosova u UN, doneo niz nakaradnih i štetočinskih sporazuma za Srbe na KiM i Srbiji vezao i ruke i noge u daljim pregovorima. Srpski narod na KiM i u čitavoj Srbiji odlično zna taj politički legat Vuka Jeremića da je rešio Srbiju Kosova i Metohije, fabrika, ugleda, novca, vojske. U vreme kada je on bio ministar spoljnih poslova Srbija je na KiM izgubila više nego u celoj svojoj istoriji - zaključuje Đurić.

Jeremić nije odgovorio na pitanje Srpskog telegrafa zašto je 2005. u razgovoru sa Georgijem Poltavčenkom tražio da Rusija u Ujedinjenim nacijama ne stavlja veto na odluke koje vode u pravcu kosovske nezavisnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Vladimir Marinković, potpredsednik parlamenta

Sraman je ovaj napad i otvorena pretnja Vuka Jeremića Srpskom telegrafu i očekujem momentalnu reakciju tužioca i kao poslanik apelujem da radi svoj posao u najvećem interesu države i građana. Tužilaštvo odmah da reaguje i da ga sasluša, to se reši za pet minuta, on nema nikakav imunitet

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Vojislav Šešelj, SRS

Nimalo me ne iznenađuje taj dokument jer Vuk Jeremić je notorni izdajnik. Uostalom, kad vidim njegovu fotografiju, vidim pljunuti Hamdija Pozderac. Postoji krivično delo izdaje državnih nacionalnih interesa, ali to je ovde vrlo teško dokazati, morali bi Rusi da učestvuju u svedočenju ali nisam siguran da bi pristali. Da sam na vlasti, ja bih ga dosad sigurno ispitao za mnoge stvari

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Toma Fila, advokat

Ako je Jeremić rekao to što piše u dokumentu, mogao bi politički da odgovara. Pošto je političar, ako bi se to i utvrdilo, morao bi da snosi samo takvu odgovornost, ali on svakako nije više na vlasti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad S

29.07.2019 16:27

Bolje da se istrazi sta je sve tvoj SPS u doba S Milosevica radio na stetu Srba u Krajini, Istocnoj i Zapadnoj Slavoniji, BiH...i to zajedno sa nekom drzavnim formacijama i paraformacijama - koje ste kao stranka kontrolisali i usmeravali.