TAJNI SUSRET U PODGORICI: Amfilohije na čelu Milove crkve?

Autor:

Vesti

27.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na čelu crnogorske pravoslavne crkve Milo Đukanović hoće da postavi mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, saznaje Srpski telegraf! Vladika crnogorso-primorski, kako navode naši izvori bliski obema stranama, nije odbio ponudu, ali je još uvek nije ni prihvatio.

Foto: Ilustracija

- Milo je preko posrednika, pre desetak dana, u Budvi pozvao mitropolita na razgovor. Ne jednom, nego više puta. Ti susreti su uvek tajni, dobro isplanirani i pažljivo pripremljeni kako ne bi bilo očevidaca sastanka - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa.

Crnogorski predsednik je pred Amfilohija izašao sa konkretnim predlogom.

Najbolje bi bilo da Milo bude vladika i gospodar Crne Gore

Matija Bećković, akademik

- Đukanović želi da na mesto lidera nove crkve koju pravi postavi nekoga ko ima težinu u narodu. Amfilohije je njegov prvi izbor, te se odmah dao u realizaciju plana. Preko pouzdanih ljudi pozvao je vladiku na razgovor. Laici bi pomisli da je to bio neprijatan razgovor, gde vladika Srpske pravoslavne crkve brani cepanje Crkve, ali i otimačinu verske imovine, međutim, prevarili bi se. Amfilohije je ponudu saslušao, pregovori su još u toku - objašnjava naš sagovornik.

15. FEBRUARA 1991. ZVANIČNO POČELA ĐUKANOVIĆEVA VLADAVINA U CRNOJ GORI

REŠENJE ZA SVE

Verski analitičar Draško Ðenović nema ni trunku sumnje da se u tajnosti vode pregovori na relaciji Đuković-Amfilohije.

- Nije to nova ideja da Amfilohije dođe na čelo crnogorske pravoslavne crkve i ne verujem da je ideju Mila Đukanovića Amfilohije odbio, već kupuje vreme da možda izdejstvuje bolje uslove za sebe. S druge strane, ovo su bili probni baloni da Đukanović vidi kakva je situacija jer sledeće godine su izbori, njemu ne treba Amfilohije kao neprijatelj i sasvim je moguće da je Đukanović shvatio da je Amfilohije isuviše jak i da ga ne želi sa druge strane - objašnjava Đenović.

Ne verujem da je Amfilohije odbio Đukanovića, već kupuje vreme da izdejstvuje bolje uslove za sebe

Draško Đenović, verski analitičar

Prema njegovoj oceni, postavljanje Amfilohija bilo bi elegantno rešenje za sve strane.

- Milo bi rekao, evo imamo samostalnu crnogorsku crkvu, Amfilohije bi ispunio svoju ambiciju da postane poglavar, dok bi se SPC i patrijarh Irinej napokon oslobodili vladike koji pravi probleme - ističe Đenović.

Dupli aršini: Umiveno o Milu, pljuvačina po Vučiću

Nameru crnogorskih vlasti da otmu imovinu SPC Amfilohije jeste kritikovao, ali je izostavio rečnik koji koristi kada napada vlast u Srbiji

O ĐUKANOVIĆU

- Nakon što su sve rasparčali i rasprodali, hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdelili svojoj mafiji

- Zbog svog egoizma (Đukanović, kojeg nije prozvao po imenu) hoće da rasparčava i deli crkvenu imovinu jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što "nisu oteli i podelili".

O LIDERIMA U SRBIJI

- Vučića i Dačića optužio da su "izrodi koji prodaju svetu srpsku zemlju"

- U govoru nad kovčegom Zorana Ðinđića izjavio: "Ko se mača lati, od mača će i poginuti"

- Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma držao opelo živom Ivici Dačiću

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Matija Bećković

NEMOJTE O TOME

Akademik Matija Bećković, koji je na spisku nepoželjnih Srba u Crnoj Gori, za Srpski telegraf ironično poručuje:

- Najbolje bi bilo da Milo Đukanović bude vladika i gospodar Crne Gore. Samo neka on bude vladika i gospodar i time je sve rešeno. Ma kakav Amfilohije, šta će mu on uopšte, šta će mu bilo ko.

Glupo je da komentarišem nešto što je na nivou spekulacija

Velibor Džomić, Amfilohijev saradnik

Vladika Amfilohije juče nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa, međutim, njegov saradnik protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koji je i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, u izjavi za Srpski telegraf kaže da su ovo spekulacije "na koje nema šta pametno da odgovori".

28 GODINA PROŠLO OTKAKO JE AMFILOHIJE USTOLIČEN ZA MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG

- Ma dajte, molim vas, pa to su gluposti i glupo je da komentarišem nešto što je na nivou spekulacija, nemojte o tome - rekao je Džomić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading