Epilog istrage o dvojici tajkuna: Holanđani hapse Đilasa i Šolaka

Autor:

Vesti

24.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holanđani hapse Dragana Đilasa i Dragana Šolaka. Prema informacijama do kojih je došao Srpski telegraf, istraga o sumnjivim poslovima dvojice tajkuna, pokrenuta prošle godine, primakla se kraju i Finansijska obaveštajna služba (FOS), telo koje se u toj zemlji bavi istraživanjem finansijskih malverzacija, izaći će sa konkretnim saznanjima. Naši izvori iz Holandije koji su imali uvid u neke rezultate finansijske istrage svedoče da su Holanđani u velikoj meri uspeli da rasvetle tokove novca i da tragovi nesumnjivo vode do bivšeg gradonačelnika i suvlasnika SBB.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Dragan Đilas

Prošle godine FOS se obratio državnim organima Srbije, Bugarske i Luksemburga tražeći informacije o povezanosti firme "Dajrekt medija", iza koje, osnovano se sumnja, kako su tada naveli Holanđani, i dalje stoji Đilas, i novoformirane holandske kompanije "Ascanius Netherland BV", čiji je jedini deoničar na papiru kompanija "Ascanius Sarl" iz Luksemburga.

Holanđani su, naime, obavestili našu stranu da su primili prijavu neuobičajene transakcije u vezi sa reorganizacijom firme "Ascanius Netherland BV", kojoj je do daljeg stopiran platni promet. Tamošnje vlasti sumnjaju da se, između ostalog, radi o prikrivanju stvarnog vlasnika, ali i finansijskih transakcija pravnih lica "Ascanius Netherland BV" i "Dajrekt medije".

Foto: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Šolak

PRODAJA ZGRADE

Tokom svoje istrage Holanđani su posebno apostrofirali Bugarina Krasimira Petrova Gergova (ispostavilo se da je njegova bugarska firma registrovana na adresi koja ne postoji), koji se vodi kao vlasnik "Ascanius Netherland BV", a ovdašnjoj javnosti je poznat po tome što mu je, navodno, Đilas 2013. prodao "Dajrekt mediju".

Mene ne čudi ništa kada su kombinacije Đilasa i Šolaka u pitanju, ali je nedopustiv način na koji koriste privatnu televiziju za vođenje obračuna zbog poslovnih problema

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

Sve ovo dospelo je u žižu javnosti odmah posle otkrića da je Đilas svojevremeno, svega nekoliko dana pre objave učešća na beogradskim izborima, prodao Šolaku, koji je suvlasnik kablovskog operatera SBB, poslovnu zgradu u novobeogradskoj Ulici antifašističke borbe 13b. Ni Đilas ni Šolak nisu se oglašavali o ovome, pa nema odgovora na to kako je objekat u tom delu grada, koji prema važećim procenama Gradskog sekretarijata za javne prihode može da košta oko 1,5 milion evra, prodat za 4,5 miliona.

RepublikaFoto: Tanjug

Matić: Mehanizam za izbegavanje poreza

Urednik medijske mreže Antidot Marko Matić za Srpski telegraf kaže da su Đilas i Šolak razradili mehanizam za izbegavanje plaćanja poreza.

- Istraga koju su holandske vlasti pokrenule povodom sumnjivih transakcija Dragana Ðilasa i Dragana Šolaka u vezi sa promenom vlasništva u firmi "Dajrekt medija" još jedna je u nizu potvrda sumnji da ta firma suštinski nije menjala vlasnika i da je sve vreme bila deo mehanizma za izbegavanje plaćanja poreza, a po svemu sudeći, i za pranje para. Očekujem da i državni organi Srbije preduzmu sve istražne radnje sa svoje strane i da zajedno sa Holandijom i drugim evropskim državama rasvetle sve sumnjive okolnosti vezane za partnersko poslovanje Ðilasa i Šolaka - navodi Matić.

Ostaje i pitanje koji je bio motiv kupca čiji je formalni vlasnik švajcarska kompanija "Dansav investments" (a svi tragovi vode do Šolaka) da Đilasu praktično pokloni tri miliona evra.

Sve ovo podgrejalo je sumnje da je cela finansijska akrobacija izvedena kako bi nekadašnji lider DS i prvi čovek prestonice dobio sredstva za predizbornu kampanju, a kao Đilasov glavni pokrovitelj pojavio se upravo medijski magnat Šolak.

Srpski telegraf poslao je pitanja o ovom slučaju FOS, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za naš list kaže da je očigledno ta zgrada bila preplaćena.

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Goran Vesić

- Kupovina te zgrade je očigledno bila paravan za plaćanje nekih drugih obaveza jer, kad pogledate vrednost koju je imala ta zgrada, vidi se da je ona tu zaista plaćena više. I, generalno, poslovanje Šolakovih kompanija je manje-više problematično. Ja sam o tome više puta govorio, ali i predsednik Vučić. Kada pogledate period od 2004. do 2013. godine, vidite da njegovim kompanijama rastu prihodi, a smanjuje se porez na dobit, što je neverovatno - ocenjuje Vesić.

Sve što je predmet istraga kod nas i u Holandiji samo je dokaz više o bliskoj povezanosti Đilasa i Šolaka...

Predrag Jeremić, urednik portala Embargo

Kako navodi, ono što je problem ovde je što je Šolak državljanin EU.

- Šolak misli da je zbog toga zaštićen u Srbiji - podvlači Vesić, koji se nada da će istraga raščivijati šta se sve događalo na relaciji Šolak-Đilas.

USLUGA ZA USLUGU

Urednik portala Embargo Predrag Jeremić dodaje da je sve što je do sada objavljeno u našoj i inostranoj javnosti i što je predmet istraga kod nas i u Holandiji samo dokaz više o bliskoj povezanosti Đilasa i Šolaka.

RepublikaFoto: youtube.com/ Goli Zivot TV HAPPY
Predrag Jeremić

- Sve to treba da rezultira rušenjem aktuelnog režima u Srbiji zarad geopolitičkih interesa, među kojima je prioritet srpsko priznanje lažne države Kosovo. Šolak mora Đilasu da vrati usluge koje mu je ovaj činio dok je despotovao Beogradom i DS... Da je sve kako kažem, dokaz je i ono što je tek ovih dana isplivalo na videlo, da Šolak ništa nije plaćao Beogradu, pa ni javnu rasvetu - ističe Jeremić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Branko

24.06.2019 11:27

Velika steta za Solaka, pa covek je kupio sebi avon FALKOM za 45 mil. €.... a Dikiju se smesi finkcija Predsednika SRB....